Schneider Electric contribuie la construirea primului centru de date cu impact ecologic pozitiv din lume

85 vizualizari
centru de date cu impact ecologic
Distribuie pe

   
Schneider Electric va oferi tehnologii de eficienta energetica in primul centru de date cu impact ecologic pozitiv din lume, care va fi construit in orasul Falun din Suedia. EcoDataCenter va fi unul dintre cele mai sigure 13 centre de date din lume, indeplinind cele mai inalte cerinte in materie de securitate si performanta. Proiectul a fost initiat de compania de energie a orasului Falun – Falu Energi & Vatten, in colaborare cu firma antreprenoriala suedeza EcoDC AB.

Tehnologia Informatiei si a Comunicatiilor (IT&C) are un potential foarte ridicat in ceea ce priveste eficienta energetica, acest sector consumand pana la 10% din energia electrica din lume. Acest consum se reflecta in costuri din ce in ce mai mari de alimentare cu energie electrica a centrelor de date, a cailor principale de comunicatie si a cloud-ului. Un singur centru de date poate consuma mai multa energie electrica decat un oras de dimensiuni medii. O mare parte a acestei energii nici macar nu este utilizata, ci eliberata pur si simplu sub forma de caldura in atmosfera, contribuind la incalzirea globala si locala. In prezent, exista peste trei milioane de centre de date la nivel mondial, iar o serie de rapoarte din domeniu estimeaza ca emisiile combinate de dioxid de carbon din aceste centre de date vor depasi in numai cinci ani emisiile intregii industrii a transportului aerian.

„Traim intr-o epoca in care din ce in ce mai multi oameni sunt preocupati de efectele industriei centrelor de date asupra mediului. Totusi, penetrarea internetului si Internetul lucrurilor pot fi dezvoltate fara a afecta mediul. Securitatea si performantele IT sunt de asemenea din ce in ce mai importante pentru companii si organizatii. De aceea, suntem foarte mandri sa contribuim la crearea acestui centru de date pionier. EcoDataCenter este un model pentru centrele de date verzi, aratand cat este de profitabil sa ai o gandire inovatoare”, a declarat Marc Nezet, Country Manager Schneider Electric Suedia.

Energia electrica ce alimenteaza centrul de date provine doar din surse regenerabile: energie solara, eoliana si hidroelectrica, precum si biocombustibili secundari. EcoDataCenter va fi conectat la sistemul local de energie, care a fost recunoscut drept unul dintre cele mai bune din lume de catre Global District Energy Climate Awards New York in 2013. Excesul de caldura de la servere si echipamentele IT va incalzi cladirile din Falun prin intermediul sistemului local de incalzire. In timpul verii, excesul de abur de la centrala electrica locala va alimenta masinile de climatizare ale centrului de date. 

„Colaborarea dintre centrul de date si sistemul local de incalzire va asigura reducerea emisiilor in asemenea masura incat EcoDataCenter va avea o amprenta de carbon negativa pe parcursul unui an. Conectam centrul de date la un sistem deja sustenabil, care poate utiliza intreaga energie. Astfel, construim primul centru de date cu impact ecologic pozitiv din lume”, a declarat Bengt Gustafsson, CEO Falu Energi & Vatten.

„Cu EcoDataCenter, am dovedit ca a fi mai ‘verde’ inseamna a fi mai putin scump. Acest proiect este semnificativ mai eficient energetic decat centrele de date obisnuite si integrarea cu sistemul local de incalzire si racire presupune utilizarea energiei care, in alte situatii, este irosita. Astfel, se reduc costurile atat pentru noi, cat si pentru clientii nostri”, adauga Børge Granli, unul dintre fondatorii EcoDC AB.

De asemenea, EcoDataCenter a fost proiectat pentru a atinge cel mai inalt nivel de disponibilitate potrivit Uptime Institute (Tier IV), o performanta reusita de numai 12 centre de date din lume. Proiectul va avea si un nivel inalt de performanta, cu un timp de functionare garantat de 100%, atingand, in acelasi timp, cele mai inalte standarde de siguranta.

In cadrul colaborarii cu EcoDataCenter, Schneider Electric va oferi un portofoliu extins de solutii si produse de eficienta energetica, ideale pentru atingerea obiectivelor acestui proiect.

Pe scurt despre EcoDataCenter:

• Trei cladiri totalizand 23.250 metri patrati;
• 18 Megawati;
• Timp de functionare 100%;
• Surse de energie: solara, eoliana, hidroelectrica si biocombustibili secundari;
• Securitate: clasificare Tier IV (cea mai inalta). Centrul de date va fi protejat de ziduri de beton si va avea sisteme avansate de control si supraveghere;
• Eficienta utilizarii energiei (PUE): mai putin de 1,15 (Design Tier IV);
• Design prietenos cu mediul, cu cladiri certificate LEED Platinum;
• Sedum (plante cu flori) pe acoperisuri pentru a le raci in timpul verii;
• Clima: Temperatura medie anuala de 5°C. Numarul mediu de zile pe an cu temperaturi maxime de peste 25°C este 22;
• Acces la locatie: 2 km pana la autostrada, 25 km pana la aeroport, 2 ore cu trenul pana la Stockholm;
• Suedia are costuri cu electricitatea cu aproximativ 40-50% mai mici fata de Regatul Unit, potrivit statisticilor Business Sweden, Nord Pool Spot si ale Departamentulului pentru Energie si Schimbari Climatice al Guvernului britanic.

Suedia a dovedit ca este o locatie excelenta si sigura pentru centre de date datorita climei sale reci, surselor de energie regenerabile si fiabile, lipsei dezastrelor naturale, precum si stabilitatii politice. Indicele Cushman & Wakefield si Hurleypalmerflatt Data Centre Risk claseaza Suedia pe locul III in topul celor mai sigure locatii pentru centre de date din lume, dupa SUA si Regatul Unit.

Pentru mai multe informatii, vizitati www.ecodatacenter.se/en 

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 6.710 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 12.606 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 200 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video