Teamnet Group va operationaliza la inceputul anului 2017 primul centru din Romania pentru cercetare si dezvoltare in domeniul robotilor autonomi

66 vizualizari
Teamnet Group
Distribuie pe

Teamnet Group, unul din principalii integratori de sisteme din regiune, impreuna cu AFT Design, vor operationaliza la inceputul anului 2017 primul centru din Romania de cercetare si productie a sistemelor autonome. “Autonomous R&D Center” a fost dezvoltat pe parcursul a doi ani si reprezinta prima initiativa de acest tip din tara si una dintre cele mai importante din Centrul si Estul Europei.

In centrul de cercetare se vor realiza trei tipuri de roboti autonomi: aeronave fara pilot, intr-o prima etapa, urmand a fi planificata pentru urmatorii ani si realizarea de sisteme terestre si navale. Centrul va asigura dezvoltarea produselor de la stadiul de prototip si serie zero la productii de serie.

„In prezent, suntem in curs de operationalizare a centrului de cercetare si productie de sisteme autonome, situat in aproprierea aerodromului Clinceni. Pe langa produse deja cunoscute precum Hirrus UAV si aeronava tactica Signus, vom avea posibilitatea de a dezvolta si alte tipuri de sisteme autonome aeriene, in colaborare cu partenerii nostri din domeniul aviatiei si roboticii, precum Airbus si BlueBird. De asemenea, pentru anul viitor, ne propunem extinderea retelei de parteneri de profil la nivel regional”, a declarat Bogdan Padiu, CEO Teamnet Group.

Hirrus UAV, realizat in colaborare cu AFT Design, este prima aeronava autonoma romaneasca 100%, utilizata de autoritati pe plan international. Teamnet a realizat pentru Ministerul Afacerilor Interne din Serbia un sistem informatic integrat bazat pe tehnologii UAV (Unmanned Aerial Vehicles), GIS (Geographic Information System) si centre mobile de comanda si control. Astfel, locuitorii din zonele de frontiera beneficiaza de o siguranta sporita prin imbunatatirea procedurilor si vitezei de raspuns in caz de inundatii, incendii sau alte dezastre naturale. Cea mai recenta misiune unde a zburat Hirrus a fost la inceputul lunii decembrie a.c., pentru a monitoriza incendiile din zona Staroj Planini.

“Ne propunem pentru anul viitor sa introducem facilitatile de R&D si produsele dezvoltate in acest centru in registrul unic al capacitatilor de productie in domeniul apararii, pentru echipamente UAV si pentru centre de comanda si control”, a adaugat Bogdan Padiu.
Teamnet investeste anual 10% din cifra de afaceri in proiecte de cercetare si dezvoltare.
Potrivit Gartner, in termeni de tendinte, sistemele autonome se afla in prezent in zona de “inovatie”, fiind estimat ca platoul de productivitate sa fie atins pana in 2020.

La nivel global, numarul aeronavelor fara pilot folosite de catre companii mari si foarte mari este estimat sa depaseasca 800.000 in anul 2021, de aproape opt ori mai mult comparativ cu nivelul acestui an, conform unui studiu realizat de Business Insider (BI) Intelligence. Conform aceluiasi raport BI, industria UAV va depasi 10 miliarde de euro in urmatorii cinci ani.

„Inovatia pe care acest centru de cercetare o aduce este viteza cu care putem itera si inova. Proiectarea se realizeaza cu software de ultima generatie in departamentul de design, prelucrarea componentelor se efectueaza cu masini in comanda numerica de mare precizie, iar testarea in zbor se efectueaza uneori chiar in aceeasi zi pentru a valida imbunatatirile aduse avionului. Software, electronica, mecanica fina si aeronautica sunt specializarile din mediul universitar unde continuu cautam tineri ingineri pasionati sa faca o cariera intr-un domeniu de excelenta, cel al robotilor”, a declarat Emanuel Popp, Director General AFT Design.

Exista patru tipologii principale de UAV-uri: jucarii (avand ca particularitate zborul si dimensiunile reduse; acestea pot include senzori si camere), UAV-uri de consum (construite pentru a zbura in aer liber; acestea sunt pre-setate pentru a zbura, dar nu permit evolutia pe distante mari sau o autonomie necesara efectuarii de misiuni complexe), UAV-uri din gama Enterprise, precum Hirrus (destinat utilizarii in scop profesional, fie prin transmisie video sau prin colectare de imagini de inalta rezolutie etc.) si UAV-uri militare. Aeronavele fara pilot Enterprise au o capacitate de integrare de senzori cu o performanta mai mare fata de celelalte categorii («jucarii» si «drone de consum») si furnizeaza autonomie si stabilitate.
 

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 461 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 17.172 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 1.550 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 449.798 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video