Adevarul din spatele celor mai comune mituri despre arderea cu lemne

1988 vizualizari
wooden_fire
Distribuie pe

Multi dintre noi viseaza la un foc mocnind si la o soba cu lemne frumoasa la care sa vina acasa. Dar care sunt realitatile de a avea o soba cu lemne?
Ben Freeman, inginer calificat din cadrul HETAS (organismul oficial recunoscut de guvern in privinta aprobarii aparatelor de incalzire pe combustibili solizi, combustibililor si serviciilor adiacente acestui domeniu din Regatul Unit), si co-proprietar al BMF Limited, ne dezvaluie adevarul din spatele unora dintre cele mai comune mituri despre arderea cu lemne.

 

MIT: Nu puteti avea o soba cu lemne, daca locuiti intr-o zona fara degajari de fum
REALITATE: Multe sobe moderne au o ardere atat de curata, incat pot fi utilizate chiar si in zone fara degajari de fum. Soba respectiva va avea precizat acest fapt, daca este utilizabila intr-o zona fara degajari, insa daca doriti mai multe detalii, intrebati distribuitorul.

MIT: Arderea lemnului este daunatoare mediului
REALITATE: Atunci cand un intreg copac este ars, acesta degaja carbon in atmosfera – insa doar cantitatea pe care acesta a absorbit-o de-a lungul vietii sale. Deci, in aceasta privinta, este carbon neutru si mult mai ecologic decat arderea combustibililor fosili.

MIT: Nu trebuie sa va preocupe dioxidul de carbon atunci cand utilizati o soba pe lemne
REALITATE: Aceasta este o conceptie comuna gresita si foarte periculoasa. Arderea oricarui combustibil poate produce cantitati mortale de dioxid de carbon, astfel ca este vital sa urmati sfaturile standard de siguranta, cum ar fi asigurarea ca aveti o ventilatie suficienta, daca aparatul dumneavoastra este corect montat, hornul este curatat, soba este bine intretinuta si ca aveti o alarma sonora.

MIT: Persoana care v-a instalat sistemul de incalzire centrala va poate instala si soba pe lemne
REALITATE: Nu! Acest lucru este extrem de periculos. Asa cum un instalator nu poate efectua munca unui electrician, persoana autorizata sa instaleze sisteme pe gaz nu este neaparat apta sa instaleze aparate care functioneaza pe lemne. Desi pare mai putin periculos, riscurile monoxidului de carbon sunt grave, in cazul in care montarea nu se face in mod corespunzator. Asigurati-va ca montarea se face de catre un instalator acreditat, intrucat acestia sunt singurii calificati sa instaleze aparate pe combustibil solid.

MIT: Costul initial depaseste orice economie ati putea face
REALITATE: Sobele au diferite preturi, astfel ca puteti cheltui mai mult sau mai putin la achizitia acesteia. Importanta este instalarea acesteia de catre un inginer calificat, asa incat nu incercati sa faceti economie si sa o instalati Dv. In ceea ce priveste economiile de incalzire - costurile lemnului pot varia in functie de sezon, daca Dv. colectati lemnul sau daca cumparati lemn uscat gata pentru ars. Daca detineti un sistem de incalzire eficient energetic o soba va reduce solicitarea centralei Dv.

MIT: Sobele nu pot incalzi o incapere sau o casa la fel de bine ca un sistem central de incalzire
REALITATE: Sobele pe lemne pot incalzi camera in care sunt instalate sau chiar toata casa. Acest lucru poate fi realizat prin instalarea unui cazan la sistemul Dv. de incalzire centrala sau prin utilizarea de tuburi cu aer cald raspandite in interiorul casei.

MIT: O soba pe lemne nu este cu mult mai eficienta decat un foc deschis
REALITATE: Cele mai multe sobe pe lemne de calitate functioneaza cu o eficienta de 70-85% cu usa inchisa. Ceea ce inseamna ca un procent de doar 15-30% din caldura se pierde prin horn. La un foc deschis, eficienta este probabil in jur de 20%, ceea ce inseamna ca peste patru cincimi din caldura se pierde.

MIT: Sobele pe lemne sunt foarte greu de curatat
REALITATE: Multe sobe moderne sunt acum dotate cu tehnologie cleanburn, care ajuta la mentinerea curata a sticlei prin suflarea de aer cald, reducand orice curatare necesara. Desigur, cenusa trebuie inlaturata periodic, insa in general o data pe saptamana, in comparatie cu un foc de deschis, la care cenusa trebuie inlaturata zilnic. Cosul Dv. de fum trebuie curatat anual de catre un profesionist, pentru a se asigura siguranta si eficienta.

MIT: Intr-o soba pe lemne puteti arde orice
REALITATE: In mod ideal, ar trebui sa ardeti doar lemn netratat, daca nu detineti o soba care functioneaza pe mai multi combustibili. Daca ardeti deseuri sau lemn tratat (de ex. lemn care a fost vopsit sau lacuit) riscati imprastierea de substante chimice daunatoare si provoca o acumulare in soba Dv. Putina hartie poate ajuta la aprinderea focului si nu este o problema, insa rezumati-va la ziare sau hartie simpla, fara elemente de plastic, si nu exagerati.

MIT: Am o casa foarte moderna iar sobele pe lemne sunt cam traditionale
REALITATE: Exista o soba pe lemne potrivita fiecarei case. Unele branduri de calitate produc sobe foarte moderne, cum ar fi designul olandez Harrie Leenders sau gama Belgian Stuv. De ex. soba Pharos Interior de la Harrie Leenders (foto) atarna din tavan si poate fi rotita prin incapere daca este necesar – aceasta soba si-ar putea gasi locul chiar si intr-o galerie de arta! Unele sobe din gama Stuv vin cu elemente de decor moderne care se potrivesc oricarui stil de locuinta, indiferent cat de moderna.

MIT: Nu putem avea o soba pe lemne pentru ca nu avem unde depozita lemnul
REALITATE: Lemnul pentru ars trebuie mentinut uscat si ventilat. Daca nu exista o incapere speciala pentru pastrarea lemnului, multa lume utilizeaza un garaj, o magazie sau chiar o cutie etansa plasata afara. Depinde de cat de mult lemn ardeti si cum va dozati cantitatea. Daca aprovizionarea cu lemne este periodica, se elimina nevoia de un loc extern de stocare a lemnului.

MIT: Sobele pe lemne se sting dupa cateva ore, facandu-va sa va intoarceti la o casa rece
REALITATE: Daca ati ales tipul de soba potrivit locuintei Dv., o mentineti curata si o utilizati in mod corect, cu combustibil adecvat, o soba pe lemne ar trebui sa functioneze pentru ceva timp, daca doriti acest lucru. Multe sobe sunt acum dotate cu o functie de ardere lenta, ceea ce inseamna ca puteti mentine focul la minim de ex. peste noapte, fiind gata insa oricand a fi reaprins.

MIT: Detinerea unei sobe pe lemne inseamna multa munca, in comparatie cu pornirea unui comutator al incalzirii centrale
REALITATE: Unele persoane care detin sobe pe lemne adora sa faca din strangerea lemnelor o activitate placuta. Altii primesc lemnul gata taiat si de introdus in soba. Daca veti intreba oamenii care detin o soba pe lemne daca aceasta merita vreun efort suplimentar, eu sunt absolut sigur ca majoritatea ar spune da!

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 461 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 17.172 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 1.550 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 449.798 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video