Ariston Thermo Romania lanseaza Ariston NET, aplicatia smart home ce permite controlul si programarea centralei termice de la distanta

526 vizualizari
Ariston Net
Distribuie pe


- Cu ajutorul noii aplicatii se poate seta o temperatura diferita in fiecare camera din locuinta si pot fi gestionate mai multe sisteme de incalzire din mai multe locatii
- Cum arata harta incalzirii in Romania – cate locuinte mai sunt inca bransate la sistemul centralizat
- Ce economii aduce instalarea unei centrale termice pe gaz si in cat timp se poate amortiza investitia

Ariston Thermo Romania, liderul pietei locale de centrale termice si boilere electrice, lanseaza aplicatia Ariston NET, care confera inteligenta centralei termice printr-o serie de functii de ultima generatie. Astfel, cu ajutorul Ariston NET centrala termica poate fi controlata de la distanta, iar temperatura din locuinta poate fi reglata cu ajutorul unui device mobil, de oriunde si oricand. in plus, folosirea noii aplicatii poate genera economii de pana la 25% la consumul de energie.

„Pe masura ce stilul nostru de viata devine tot mai activ, smartphone-ul este solutia la aproape toate problemele legate de lipsa timpului. Locuintele devin astfel tot mai inteligente, iar confortul a devenit sinonim cu controlul de la distanta. in acest context am lansat noua aplicatie Ariston NET, care permite gestionarea centralei termice de pe telefon oricand, de oriunde, avand avantajul ca poate genera o economie de costuri in ceea ce priveste consumul de energie de pana la 25%”, a declarat Catalin Draguleanu, Country Manager Ariston Thermo Romania.

Ariston NET permite incalzirea locuintei de la distanta si pregatirea apei calde menajere in momentul oportun, inainte de intoarcerea proprietarilor acasa, singura conditie fiind o conexiune la Internet. Astfel, prin utilizarea acestei aplicatii, confortul este dus la nivelul urmator, datorita posibilitatii controlului multiplu. Cu ajutorul aplicatiei se poate seta o temperatura diferita in fiecare camera din locuinta si chiar pot fi gestionate sistemele de incalzire si producere de apa calda menajera din mai multe locatii.

Noua aplicatie Ariston NET este compatibila cu o centrala termica de ultima generatie Ariston din gamele Genus Premium Evo si Clas Premium Evo. Pentru a putea fi instalata, este necesar ca centrala sa fie echipata cu kit-ul multi-zone Ariston Sensys Net, compus din dispozitivul de termoreglare Sensys si din gateway, care apoi trebuie conectat prin wi-fi la Internet. Odata montate acestea, utilizatorul nu trebuie decat sa descarce aplicatia Ariston Net din GooglePlay sau App Store si sa o instaleze pe un telefon mobil sau pe o tableta ce dispune de sistemul de operare iOS sau Android.

Care sunt functionalitatile aplicatiei
Pentru o experienta de utilizare cat mai simpla, Ariston NET ofera 4 moduri prestabilite de functionare: pentru iarna, pentru oprire cu activarea functiei anti-inghet, pentru vara si pentru perioada vacantei. Centrala devine astfel inteligenta si actioneaza conform setarii, fara sa fie nevoie de o verificare suplimentara.

De asemenea, prin activarea functiei Auto, centrala va functiona conform temperaturilor din exteriorul si interiorul locuintei. Aceasta functie este si cea care are un rol important in reducerea semnificativa a consumului de energie, cu pana la 25%, datorita optimizarii in timp real. in plus, aplicatia ofera sugestii de setare pentru reducerea consumului de gaz, printr-o monitorizare constanta a centralei termice.

O alta functie importanta este programarea zilnica si saptamanala, in functie de programul si stilul de viata al utilizatorilor. in plus, in cazul in care apare o problema in functionarea centralei, aplicatia va transmite o notificare proprietarului, dar si centrului de service, daca este activat serviciul de service la distanta. Nu in ultimul rand, Ariston NET aduce aminte utilizatorului si de momentul potrivit pentru revizia centralei, generand totodata rapoarte legate de consumul de energie.

Odata cu lansarea aplicatiei Ariston NET, compania vine in intampinarea noilor cerinte ale clientilor locali de centrale termice. Astfel, acestia sunt tot mai interesati de produse de ultima generatie, ce asigura reduceri considerabile de costuri, cum este cazul centralelor termice in condensare.

Potrivit reprezentantului companiei, piata locala de centrale termice din Romania se afla in plina maturizare, romanii punand accent pe serviciile conexe precum service si garantii, pe functiile oferite, pretul nemaifiind principalul criteriu de achizitie. Aceasta orientare este tot mai vizibila incepand cu septembrie 2015 cand, odata cu introducerea normativelor europene ErP, centralele termice in condensare au castigat tot mai mult teren datorita avantajelor precum consumul redus de gaz si emisiile reduse de noxe.

„Piata de centrale termice se indreapta tot mai mult catre segmentul inlocuirilor produselor instalate in urma cu peste 10 ani. Desigur, un procent important este detinut si de noile instalari, acestea fiind, de cele mai multe ori, determinate de debransarile de la sistemul centralizat de incalzire”, a completat Catalin Draguleanu.

Numarul debransarilor a crescut cu 78% in primele 8 luni din 2016, comparativ cu anul anterior
Conform unei analize* realizate de Ariston Thermo Romania, de la inceputul anului si pana la finele lunii august, 10.736 de familii din Romania au luat decizia de a renunta la sistemul centralizat de incalzire. Numarul acestora este cu 78% mai mare comparativ cu cel raportat in perioada similara din 2015. Astfel, cele peste 10.700 de familii au optat pentru un sistem propriu de incalzire, centrala termica cu functionare pe gaz fiind principala alegere.

„Studiile derulate periodic arata ca romanii inteleg tot mai mult avantajele unei centrale termice proprii si sunt tot mai receptivi catre noile tehnologii in acest sens. Astfel, datele oficiale arata ca, din anul 2012 si pana in prezent, peste 202.674 de familii au decis sa renunte la sistemul centralizat de incalzire, iar cea mai mare parte a acestora a optat pentru instalarea unei centrale termice de apartament pe gaz”, a mai adaugat Catalin Draguleanu.

Raportat la situatia din primele opt luni din acest an, conform datelor ANRSC, in topul judetelor unde s-au raportat cele mai multe debransari se afla Galati, unde 3.670 de apartamente figureaza ca debransate. Pe locurile urmatoare in top se afla Timis, cu peste 2.200 de apartamente, si Hunedoara, cu peste 1.700 de familii ce au renuntat la sistemul centralizat.

„Din 2002 si pana in prezent, sistemul centralizat din Romania a pierdut cca. 50% dintre abonati. Astfel, daca in 2002 erau bransate cca. 2,48 milioane de locuinte, la finele lunii august 2016 mai erau racordate doar 1,25 milioane de locuinte. in acelasi timp insa, parcul de centrale termice instalate a crescut substantial, cu cca. 436%, de la cca. 410.000 de unitati in 2002, la peste 2,2 milioane in acest moment”, a afirmat Catalin Draguleanu.

Harta incalzirii – tot mai putine locuinte bransate in intreaga tara
Analiza realizata de Ariston Thermo Romania pe baza datelor raportate de ANRSC mai arata ca, la finele lunii august 2016, doar 26% dintre locuintele din mediul urban din Romania mai erau bransate la sistemul centralizat de incalzire. De asemenea, in 9 judete din tara intreaga populatie a ales debransarea si foloseste sisteme proprii de incalzire a locuintei. in plus, alte 13 judete au mai putin de 10% dintre locuinte racordate la CET-uri.

„Alte 17 judete din Romania mai au bransate doar intre 10 si 50% dintre locuinte, in timp ce doar doua judete si Capitala mai au conectate putin peste 50% dintre apartamente”, a aratat Country Managerul companiei.
De asemenea, acesta a subliniat ca Bucuresti este orasul care insumeaza cca. 45% din totalul apartamentelor bransate la sistemul centralizat de incalzire din Romania.

Ce economii aduce instalarea unei centrale termice
Dincolo de confortul sporit oferit de instalarea unei centrale termice cu functionare pe gaz, romanii pot obtine si economii majore. Astfel, daca la nivel national pretul mediu al gigacaloriei facturate catre populatie este de 220 de lei, iar cel de productie este de 353 lei, pretul pentru producerea unei Gcal de o centrala termica in condensare ajunge la aproximativ 163 de lei.

„Prin comparatie cu pretul mediu al Gcal furnizate de catre sistemul centralizat de incalzire, economia adusa de instalarea unei centrale termice pe gaz este de cca. 26%. Cu toate acestea, exista si judete unde economiile pot fi chiar mai mari de atat. Astfel, in Constanta, Timis sau Arad, costul de facturare al gigacaloriei produse de CET este cuprins intre 441 lei si 244 lei, cu mult mai mare comparativ cu media nationala de 220 lei, iar reducerea valorii facturii de incalzire poate fi de pana la 63%”, a mai spus reprezentantul companiei.

OrasPret Gcal – la CETPret Gcal – cu o centrala termica in condensareEconomie
Constanta441 lei / GcalAprox. 163 lei / Gcal -63%
Arad267 lei / Gcal-39%
Iasi256 lei / Gcal-36%
Vrancea255 lei / Gcal-36%
Timis• lei / Gcal -50%

*date raportate de ANRSC la nivelul lunii august 2016
  
In ceea ce priveste costurile pentru incalzirea si producerea de apa calda menajera, analiza Ariston a aratat ca, in medie, pentru un apartament cu doua camere (60 mp), romanii care au ales instalarea unei centrale termice pe gaz pot face economii de cca. 48% la factura de incalzire comparativ cu cei care sunt inca racordati la CET. Prin comparatie cu o locuinta ce dispune de un sistem de incalzire propriu cu functionare pe curent, economiile pot fi de pana la cca. 300%.

Tip de incalzire2 camere (60 mp)3 camere (80 mp
Gaz natural/centrala termica1.651 lei2.016 lei
CET/Media anuaa2.449 lei3.016 lei
 +48% vs. centrala gaz+50% vs. centrala gaz
incalzire centrala electrica6.471 lei7.971 lei
 +291% vs. centrala gaz+295% vs. centrala gaz

Amortizarea investitiei in centrala termica se realizeaza in cca. 2 ani
Calculele Ariston Thermo Romania au aratat, de asemenea, ca investitia in achizitia unei centrale termice in condensare este de cca. 2.850 lei, in timp ce suma necesara realizarii intregii instalatii (centrala termica, costuri de debransare, instalatia de gaz si centrala termica) pentru un apartament mediu de 80 mp ajunge la cca. 7.800 lei.

„In functie de costul gigacaloriei furnizata de CET-ul din judet, amortizarea investitiei in centrala termica se poate face intre 2 si 4 ani, in timp ce amortizarea investitiei pentru intreaga instalatie ajunge la cca. 6 ani”, a incheiat Catalin Draguleanu.

*) s-au avut in vedere numarul de locuinte conectate la sistemul centralizat, in lunile si anii de referinta, conform ANRSC.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 300 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 160 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 6.440 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 670 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video