Fumul degajat în urma arderii cu lemne nu este bun

2333 vizualizari
arderea cu lemne
Distribuie pe

Sfaturi pentru reducerea poluării

Având în vedere apropierea anotimpului friguros, amintim câteva sfaturi celor care utilizează încălzitoare pe lemne, pentru îmbunătățirea calității aerului interior.
Pe măsură ce temperaturile scad, câteva verificări efectuate la timp pot îmbunătăți semnificativ calitatea aerului pentru dv. cât și pentru vecinii dv.

Lemnul este un material natural, dar atunci când este ars, produce particule dăunătoare care contribuie la poluare. În zilele reci de iarnă, particulele de fum provenite de la încălzitoarele ineficiente pot fi prinse aproape de sol și pot afecta sănătatea. Însă putem contribui la reducerea poluării cu fum din lemn în această iarnă, folosind lemn uscat și încălzitoare utilizate în mod corespunzător.

Câțiva pași simpli pentru reducerea poluării cu fum provenit din arderea cu lemn sunt:

1. Curățarea coșului de fum cel puțin o dată pe an, pentru a preveni acumularea gudronului.

2. Nu lăsați focul să mocnească peste noapte - păstrați suficient aer în foc pentru a menține o flacără.
Vechiul mod de a închide alimentarea cu aer, astfel încât focul să mocnească peste noapte este o sursă de poluare și creează riscul unui incendiu în coșul de fum. În plus, căldura rezultată este redusă deoarece gazele nu sunt arse, iar energia nu este utilizată la maxim. Ultima încărcătură de lemne seara ar trebui să fie bușteni mai mari de lemn de esență tare care ard ca de obicei, cu fantele de ventilație deschise.

3. Deschideți complet fantele de aer cu 5 minute înainte și 15 până la 20 minute după încărcarea aparatului de încălzire. Stivuiți lemnul în focar, astfel încât să circule mult aer în jurul său. În acest fel, focul dvs. va arde fierbinte și eficient.
Turbulențele sunt importante la aprinderea focului, deoarece atunci când temperatura este scăzută, oxigenul nu se amestecă cu moleculele din lemn. Turbulențele de aer bombardeză cu oxigen gazele de fum și face aprinderea mai ușoară. Acesta este motivul pentru care aprinderea focului se face mai ușor atunci când ușa aparatului este lăsată întredeschisă.

4. Ardeți doar lemn uscat în aparatele cu combustibil lemnos. Lemnul verde sau umed conține până la 70% apă, iar prin ardere produce fum nu căldură, irosindu-vă și banii.
Umezeala din lemn scade puterea calorică. Majoritatea puterii calorice este folosită pentru evaporarea apei, restul fiind insuficient pentru a asigura încălzirea. Vaporii de apă scad temperatura arderii și contribuie la formarea funinginii, care se acumulează și se întarește într-un strat gros pe pereții camerii de ardere, ceramică, țevi, coș de fum, etc. Crește poluarea atmosferică datorită faptului că gazele parasesc camera de ardere nearse.

5. Depozitați lemnul proaspăt tăiat într-un loc uscat, ventilat, pentru cel puțin 8-12 luni.

6. Nu ardeți niciodată resturi, lemn vopsit sau tratat, care pot produce gaze toxice.

7. Când aprindeți un încălzitor rece, folosiți vreascuri uscate pentru a stabili rapid un foc bun.
Ar trebui intotdeauna să punem minim 2 sau 3 lemne pe foc la un moment dat – un singur lemn se va stinge de cele mai multe ori. Motivul este că arderea unui lemn se întâmplă în trei etape, și arderea unui singur nu este în măsură să păstreze întreg procesul de ardere. Mai multe lemne înseamnă o suprafață mai mare, creează mai multe turbulențe și menține procesul de ardere.

degajare fum

8. Verificați în mod regulat hornul pentru a vedea cât de bine arde focul. Fumul nu este „evacuare”, acesta conține gaze de energie mare care nu au fost arse. De aceea este o idee bună să mergem afară și să aruncăm o privire la fumul de la coșul de fum. Fum dens, negru este un semn că arderea nu este optimă de obicei, pentru că focul  nu este suficient de intens. În cazul focului pe lemne care arde optim, vom observa un fum subțire, transparent sau alb ca un abur ieșind din horn.

9. Economisiți bani asigurându-vă că locuința dvs. păstrează căldura pe care o produceți - izolați tavane, pereți și podele atunci când este posibil și alegeți un sistem de încălzire adecvat pentru casa dvs.

10. În privința încălzitoarelor pe lemne noi, asigurați-vă că sunt conforme standardelor în vigoare.

Conform Agenţiei de Protecţie a Mediului din California (California Environmental Protection Agency) microparticulele formate prin arderea lemnului măsoară în diametru 10 sau 2,5 microni. Pentru a vă face o idee: firul de păr uman are un diametru de 60 de microni! Din cauza dimensiunii lor foarte mici aceste particule se pot depozita cu uşurinţă în plămâni cauzând crize de astm, bronşite severe, boli cardiovasculare şi respiratorii.

Poluarea rezultată în urma arderii cu lemne afectează pe toată lumea. Chiar și în cantități mici, particulele din fum pot afecta copii sau vârstnicii. Fumul degajat în urma arderii cu lemne nu este  bun. Este reponsabilitatea tuturor deținătorilor de aparate de încălzire pe lemne să verifice anual funcționarea aparatelor și astfel să minimizeze efectele poluării asupra familiilor lor, vecinilor și mediului.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 420 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 25.410.511 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 2.240 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video