Impactul modificarilor legislative in domeniul biomasei asupra producatorilor de energie termica, utilizatori de surse regenerabile

343 vizualizari
BioEnergy Suceava
Distribuie pe

Producatorii de energie termica din surse regenerabile sunt afectati de noua masura a Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, care exclude lemnul de foc si resturile din exploatarea acestuia din categoria de biomasa certificabila, creand dificultati financiare pentru procesul de productie. Acest lucru are un impact direct asupra alimentarii cu caldura a peste 50.000 de locuitori ai orasului Suceava, racordati la sistemul centralizat de incalzire, intrucat Bioenergy Suceava, centrala de cogenerare ce utilizeaza resturi de lemn, radacini, crengi si rumegus pentru producerea agentului termic, nu va mai primi certificate verzi, formule prin care erau subventionate investitiile in surse de energie regenerabila, de catre distribuitorii de energie.

Bioenergy Suceava in contextul Strategiei Energetice 2016 - 2030
Pentru prima data in Romania, locuitorii unui oras beneficiaza de incalzire printr-o centrala de cogenerare a energiei termice si energiei electrice, care utilizeaza biomasa ca sursa de producere a caldurii, cu o eficienta de 86%. In plus, Bioenergy Suceava este si cea mai mare si cea mai performanta centrala de acest fel din Sud-Estul Europei Centrale, fiind o investitie privata in valoare de 86 de milioane de euro.

„Conform Strategiei Uniunii Europene pentru incalzire si a directiilor de dezvoltare din cadrul Strategiei Energetice 2016 – 2030 a Romaniei, se are in vedere promovarea cogenerarii de inalta eficienta, utilizand surse regenerabile de energie in sisteme centralizate de termoficare, aspecte pe care Bioenergy Suceava le-a implementat inca din 2013, atunci cand a intrat in functiune si a inlocuit CET-ul vechi care functiona pe baza de carbune, reducand astfel semnificativ si poluarea locala. Mai mult decat atat, prin ultilizarea biomasei ca sursa de producere a agentului termic, Bioenergy Suceava reduce consumul de resurse epuizabile la nivel national, exploatand o resursa regenerabila, care, pana in 2013, polua raurile de munte, fiind un deseu rezultat in urma taierilor de padure, care nu era strans, ci ramanea si se deprecia in natura”, a declarat Adrian Bodea, presedinte Adrem Invest si actionar Bioenergy Suceava, in cadrul conferintei de presa organizata pe tema acordarii certificatelor verzi. Acesta si-a exprimat dezamagirea fata de noile modificari legislative, care in loc sa vina in sprijinul producatorilor de energie din resurse regenerabile, ii pun in dificultate financiara pe acestia, cu riscul de a-si sista activitatea.

„Scoaterea lemnului de foc din categoria biomasa nu este justificata”
Adrian Ciurtin, avocatul prezent la conferinta de presa a explicat contextul legislativ in care se produce aceasta modificare: “Practic, prin Ordinul Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor nr. 1534/2016 se motiveaza excluderea lemnului de foc pentru producerea de energie prin faptul ca acest lucru are un impact negativ asupra aprovizionarii cu lemn de foc a populatiei din mediul rural, cat si a cresterii pretului la lemnul de foc necesar incalzirii locuintelor. Pe langa faptul ca aceasta motivatie nu este echitabila, consideram ca nu este nici justificata deoarece, in realitate, la un consum anual al populatiei de 16 milioane mc lemn de foc, consumul anual estimat al intregii capacitati de cogenerare pe baza de biomasa din Romania este de 35.000 mc, adica in jur de 2% din consumul total si, in consecinta, fara un impact real asupra asigurarii cu lemn de foc a populatiei”.

Doina Oica, Director Economic al Bioenergy Suceava, a adaugat ca aceasta modificare legislativa nu a fost anticipata la infiintarea centralei, motiv pentru care, in acest moment, schimba substantial capacitatea de finantare a societatii comerciale: “Bioenergy Suceava si-a luat angajamentul de a produce energie termica la cel mai mic pret, de 116 lei/Gcal, de patru ori mai mic decat in alte judete ale Romaniei, bazandu-se si pe alte surse de finantare, cum ar fi fondurile obtinute din vanzarea certificatelor verzi, societatea noastra fiind acreditata de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei pentru accesarea sistemului de promovare a energiei produse din surse regenerabile prin acordarea de certificate verzi. In situatia in care, anul trecut, 50% din biomasa folosita de Bioenergy Suceava era reprezentata de lemnul de foc rezultat din exploatarea acestuia, odata cu implementarea ordinului legislativ, asistam la o reducere la jumatate a veniturilor centralei”.

In acest context, Directorul Bioenergy Suceava, Vasile Ilie, a explicat impactul social major pe care aceasta modificare legislativa il poate avea asupra furnizarii de energie termica pentru suceveni daca ordinul nu se va modifica in viitorul apropiat: “Reducerea veniturilor obtinute din vanzarea certificatelor verzi, cumulata cu scaderea pretului acestora si scaderea pretului la energie electrica determina un flux financiar insuficient pentru desfasurarea activitatii in conditii de normalitate. Asadar, interzicerea lemnului de foc conduce la imposibilitatea asigurarii incalzirii pentru populatia municipiului Suceava racordata la sistemul de termoficare.”

In acest sens, Primaria Municipiului Suceava a inaintat catre Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor o solicitare prin care sa dispuna completarea Ordinului nr. 1534/2016 prin introducerea prevederii exprese pentru societatile care asigura energia termica populatiei, sa utilizeze lemnul de foc si resturi din exploatare ca biomasa certificabila, astfel incat sa se poata mentine in functiune centrala Bioenergy Suceava si sa fie evitat un blocaj al activitatii privind asigurarea serviciului public si a unor disfunctionalitati majore, cu efecte sociale deosebit de grave.

*Bioenergy Suceava este o centrala de cogenerare, de inalta eficienta, care asigura producerea, la cel mai mic pret, a agentului termic pentru cei aproximativ 50.000 de suceveni racordati la sistemul centralizat de termoficare, ce utilizeaza biomasa (resturi de lemn, rumegus, crengi etc.) pentru producerea de energie termica si energie electrica in cogenerare. Centrala a fost infiintata in 2013, din capital exclusiv privat, in valoare de 86 milioane euro.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 420 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 25.410.511 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 2.240 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video