novapex

 

Incotro se indreapta Romania din punct de vedere al incalzirii locuintelor

ariston_centrala
vizualizari

Cresterea medie cu peste 70% a costului Gcal din ultimii ani determina debransari continue

Cresterea continua a pretului la energia termica, problemele constante ale CET-urilor din intreaga tara, cat si dorinta de independenta a romanilor a dus, in ultimii zece ani, la debransarea a peste 1,1 milioane de locuinte de la sistemul de incazire centralizat.

Potrivit datelor Ariston Thermo Romania, liderul pietei locale de centrale termice, in anul 2002 sistemul centralizat deservea 2,5 milioane de locuinte, pentru ca in acest moment doar 1,4 milioane sa fie inca bransate. In paralel, parcul de centrale termice instalate la nivel national a depasit 1,5 milioane de unitati.

Din 2010, media debransarilor anuale de la sistemul centralizat a fost de peste 75.000 de locuinte. In acelasi timp, piata de centrale termice se situeaza la un volum de circa 140.000 de centrale anual, dintre acestea aproximativ 60% fiind comercializate catre locuintele ce au renuntat la sistemul centralizat. Restul din piata revine inlocuirilor de centrale ce sunt in functiune de peste 10 ani, dar si proiectelor rezidentiale noi si locuintelor individuale noi.

“Principalele motive pentru care am asistat in ultimii ani la debransari masive si la tot mai multe instalari de sisteme individuale sunt cresterea continua a pretului la energie termica si problemele permanente ale CET-urilor. Astfel, doar in ultimii 4 ani, la nivel national, costul de facturare al Gcal a crescut, in medie, cu 71%”, a declarat Catalin Draguleanu, Country Sales and Operation Manager Ariston Thermo Romania.

Acesta a subliniat ca cele mai mari cresteri ale pretului la energia termica facturat catre populatie in perioada 2008 – 2012 au putut fi observate in judetele Covasna (+245%), Caras Severin (+210%), Constanta (+187%), Neamt (+168%) si Giurgiu (+154%).

Judet Lei/Gcal
decembrie 2008
Lei/Gcal
decembrie 2012
Crestere
Covasna 84 291 245%
Caras Severin 125 388 210%
Constanta 119 342 187%
Neamt 120 321 168%
Giurgiu 107 272 154%
Bucuresti 119 170 43%

Harta incalzirii – 7 judete nu mai depind de sistemul centralizat
Potrivit calculelor Ariston, in acest moment 7 judete din Romania (Alba, Mures, Maramures, Bistrita Nasaud, Satu Mare, Ialomita, Ilfov) nu mai depind de sistemul centralizat de incalzire, in timp ce 17 judete mai au bransate sub 30% din locuinte.
La polul opus se afla judetele in care peste 70% dintre locuinte depind inca de sistemul centralizat, numarul acestora fiind insa tot mai mic. In acest moment doar Bihor, Mehedinti, Valcea, Giurgiu, Constanta si Galati au un numar atat de mare de locuinte bransate.
„Pe aceasta lista se afla si Capitala, unde 560.000 de locuinte sunt inca bransate, in conditiile in care la nivel national exista un total de 1,4 milioane de locuinte bransate la CET-uri”, a mai spus Catalin Draguleanu.

De ce aleg romanii centralele termice
Costul de productie mediu al unei Gcal in sistem centralizat, calculata la nivelul anului 2012, este de 288 lei / Gcal, in timp ce o centrala termica are un cost de cca. 145 lei / Gcal. Acest lucru se reflecta in facturile romanilor ce sunt captivi inca la sistemul centralizat. Astfel, in cazul unui apartament de doua camere ce are instalata o centrala termica, costurile anuale pentru incalzire si apa calda menajera sunt de aproximativ 1.900 lei. In cazul aceluiasi apartament, insa bransat la sistemul centralizat de incalzire, factura poate ajunge la cca. 2.700 de lei.

Pentru familiile care doresc sa renunte la sistemul centralizat, investitia medie intr-o instalatie cu centrala termica este cuprinsa intre 4.500 - 7.000 lei si difera in functie de numarul de camere si nivelul de dotare al acesteia (radiatoare, teava, accesorii, montaj).

„Chiar daca pretul gazului va creste in urmatorii 3 ani cu pana la 30%, investitia intr-o centrala termica poate fi recuperata intr-o perioada cuprinsa intre 2,6 – 3,6 ani, in conditiile in care aceasta majorare va afecta si costul incalzirii centralizate”, a afirmat Draguleanu. Acesta a adaugat ca, in plus, investitia va deveni si mai rentabila in situatia in care autoritatile locale nu vor mai putea sustine subventiile pe termen lung.

Centralele in condensare castiga cota de piata
Din piata de profil, in 2012 s-a putut observa o crestere a vanzarilor de circa 25-30% pe segmentul centralelor termice in condensare, in timp ce centralele conventionale au raportat o scadere usoara, de aproximativ 5%.
„Chiar daca in acest moment doar aproximativ 10% din piata de centrale termice pe gaz din Romania este compusa din echipamente in condensare, mizam pe o crestere continua in aceasta directie. Astfel, in urmatorii ani estimam ca romanii vor alege tot mai mult centralele in condesare deoarece vor intelege avantajele acestora, in ciuda pretului mai ridicat”, a mai spus reprezentantul companiei.

Reglementari europene: Target 20/20/20 pana in 2020
„In acest moment exista o serie de reglementari Europene pentru a atinge target-ul 20/20/20 pana in 2020: reducerea consumului de gaz cu 20%, cresterea utilizarii energiilor regenerabile cu 20% si reducerea consumului energetic cu 20%. Aceste masuri abordeaza 3 directii: eficienta energetica, cladirile si produsele, toate acestea implicand o serie de masuri implementate deja sau in curs de implementare. In cazul reglementarilor legate de produse, este vorba despre Etichetarea Energetica si despre impunerea unor Cerinte minime pentru performanta sistemelor de incalzire, pana la interzicerea produselor cu eficienta scazuta”, a declarat Catalin Draguleanu.

Acesta a mai adaugat ca, pentru aceste provocari, Ariston este primul producator care a lansat o gama completa de produse pentru incalzire si apa calda menajera ce tin cont de noile reglementari. Fie ca este vorba de centrale in condensare, boilere de inalta eficienta (-20% economie de energie), sisteme solare (ce pot asigura pana la 70% din consumul de apa calda) sau pompe de caldura (cu o economie de energie de pana la 75%), toate produsele noii game asigura confortul maxim cu minimum de energie.

“Prin lansarea noii game incercam sa fim cu un pas inainte, sustinem directiile privind eficienta energetica si speram ca in scurt timp si pe piata locala, ca si pe cele vestice, produsele cu functii de eficientizare a consumului sa fie pe primele locuri in vanzari”, a mai spus Draguleanu.

Pentru a-si sublinia angajamentul in acest sens, Ariston Thermo Group si-a propus ca pana in 2020 circa 80% din cifra de afaceri sa fie obtinuta din produse cu eficienta ridicata si ce inglobeaza energii regenerabile.

 

Adauga Comentarii

Basic HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id> <p> <br> <span> <img src alt height width data-entity-type data-entity-uuid data-align data-caption>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • You can align images (data-align="center"), but also videos, blockquotes, and so on.
  • You can caption images (data-caption="Text"), but also videos, blockquotes, and so on.
  • Only images hosted on this site may be used in <img> tags.

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.

Opinii

Carlos Velázquez, Marketing Director Roca

Credem ca ‘Smart’ poate fi cu adevărat inteligent, doar dacă îmbunătățește viețile oamenilor.

Carlos Velázquez, Marketing Director Roca

Marius IORDACHE, Sales Manager Heating & Water Heating Devices TESY Romania SRL

Vom continua să dezvoltăm capacitatea de producție astfel încât să atingem obiectivul ambțios de a fi în primii trei producători de boilere electrice în Europa în următorii 3 ani.

Marius IORDACHE, Sales Manager Heating & Water Heating Devices TESY Romania SRL

Horia Voicu, director AFRISO-EURO-INDEX SRL

Cu siguranţă inteligenţa artificială va reprezenta viitorul şi în domeniul aparatelor de măsură şi control.

Horia Voicu, director AFRISO Romania

Samuel Prodea, director general PEFOC.ro

"Scopul și provocarea majoră pe care am avut-o în 2018 a fost informarea corectă și educarea clienților, deoarece în România încă se fac multe improvizații în acest domeniu. Vrem să continuăm să specializăm meseriași în acest domeniu."

Samuel Prodea, director general PEFOC.ro

ajutor instalator

Top Categorii

Apa
Campanii
Climatizare
Electrice
Energie regenerabila
Evenimente
Termice
Tehnologie
Pompe
Sanitare

 

ROFMEX 2019

 

Licitatii

Licitatii banner Article

 

Valoarea estimata:446218
Data publicarii: 28.05.2020
Valoarea estimata:8000
Data publicarii: 28.05.2020