Investigatie privind restrictiile la exporturile de gaze naturale din Romania

60 vizualizari
Transgaz
Distribuie pe

Comisia Europeana a deschis joi, 1 iunie, o procedura oficiala de investigare, pentru a evalua daca operatorul roman al sistemului de transport de gaze naturale, Transgaz, a impiedicat exportul de gaze naturale din Romania catre alte state membre ale UE. Comisia va investiga daca Transgaz a abuzat de pozitia sa dominanta pe piata, incalcand astfel normele UE.

Margrethe Vestager, comisar responsabil cu politica in domeniul concurentei, a declarat: „Comisia este hotarata sa se asigure ca, in intreaga Uniune Europeana, consumatorii beneficiaza de securitatea aprovizionarii cu energie la preturi accesibile. O piata unica europeana a energiei integrata si competitiva este esentiala in acest sens. Prin urmare, trebuie sa investigam daca Transgaz si-a folosit in mod abuziv pozitia dominanta prin izolarea pietei de gaze din Romania si prin impiedicarea integrarii acesteia in reteaua europeana de gaze.”

Romania este al treilea mare producator de gaze naturale din Uniunea Europeana (dupa Olanda si Marea Britanie) si dispune de rezerve importante de gaze naturale, inclusiv zacamintele de gaze naturale descoperite recent in Marea Neagra. Transgaz este unicul operator al sistemului de transport de gaze naturale din Romania.

Investigatia antitrust a Comisiei se va concentra asupra indiciilor potrivit carora Transgaz a elaborat o strategie de restrictionare a exporturilor de gaze naturale din Romania catre alte state membre ale UE. Aceasta strategie ar fi putut fi pusa in aplicare in mai multe moduri, inclusiv utilizand:
• taxele de utilizare a sistemelor de transport legate de interconectare;
• investitii insuficiente sau intarzieri in construirea infrastructurii corespunzatoare; precum si
• argumente tehnice nefondate, ca pretext pentru a impiedica exporturile sau pentru a justifica intarzierile in ceea ce le priveste.

Comportamentul Transgaz, daca este confirmat, poate reprezenta o incalcare a normelor antitrust ale UE (articolul 102 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene), constituind o restrangere a concurentei si conducand la limitarea alegerii rutei de aprovizionare. Acest lucru ar putea conduce la preturi mai ridicate si la reducerea securitatii aprovizionarii cu gaze naturale prin scaderea lichiditatii pe pietele angro de gaz din Romania. In ultima instanta, acest comportament ar putea dauna consumatorilor din UE si ar fi in contradictie cu obiectivele Uniunii energetice care vizeaza o integrare mai profunda si o mai mare securitate a aprovizionarii pe pietele energetice europene.

Deschiderea procedurii oficiale de investigare are loc in urma controalelor efectuate in iunie 2016, in Romania.
Comisia va efectua acum cu prioritate o investigatie aprofundata. Deschiderea unei proceduri oficiale de investigare nu aduce atingere rezultatului acesteia.

Context
Gazul natural poate fi transportat pe distante lungi prin intermediul retelelor de conducte de inalta presiune (transportul pe distante lungi este denumit in continuare „transport”). Retelele pentru transportul gazelor sunt exploatate de un operator al sistemului de transport si sunt, in general, interconectate. Prin urmare, operatorul sistemului de transport de gaze naturale, precum Transgaz, gestioneaza, totodata, interconectarile cu alte retele.
Articolul 102 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene interzice folosirea in mod abuziv a pozitiei dominante pe piata care poate afecta schimburile comerciale dintre statele membre. Punerea in aplicare a acestei dispozitii este stabilita prin Regulamentul antitrust [Regulamentul (CE) nr. 1/2003 al Consiliului], care poate fi aplicat de catre Comisie si de catre autoritatile nationale din domeniul concurentei din statele membre ale UE.
Articolul 11, alineatul (6), din Regulamentul antitrust prevede ca initierea de proceduri de catre Comisie priveaza autoritatile de concurenta ale statelor membre de competenta acestora de a aplica, la randul lor, normele UE in materie de concurenta cu privire la practicile in cauza. Articolul 16, alineatul (1), din acelasi regulament prevede ca instantele nationale trebuie sa evite sa ia decizii care pot intra in conflict cu o decizie preconizata de Comisie in cadrul procedurilor initiate de aceasta.
Nu exista un termen legal de finalizare a cercetarilor intr-o procedura privind comportamentul anticoncurential. Durata unei investigatii antitrust depinde de o serie de factori, printre care se numara complexitatea cazului, masura in care compania in cauza coopereaza cu Comisia si exercitarea dreptului la aparare.

Mai multe informatii cu privire la investigatie vor fi disponibile pe pagina de internet a Comisiei dedicata concurentei, in registrul public al cazurilor cu numarul de caz 40335.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 420 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 25.410.511 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 2.240 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video