Peste 16.600 de timisoreni au optat pentru un sistem propriu de incalzire in ultimii 3 ani

87 vizualizari
centrala termica
Distribuie pe

In intregul judet Timis, numarul familiilor ce au renuntat la incalzirea centralizata depaseste 17.700

Timis se afla pe una dintre primele pozitii in topul judetelor cu cele mai multe debransari de la sistemul centralizat de incalzire din ultimii 3 ani, numai in Timisoara peste 16.600 de familii (s-au avut in vedere numarul de locuinte conectate la sistemul centralizat conform recensamantului din 2002 si datele privind locuintele conectate in decembrie 2013 conform ANRSC) alegand in perioada 2011 - 2013 un sistem individual de incalzire, potrivit unei analize realizate de Ariston Thermo Romania.

„La nivel national, judetul Timis se afla pe pozitia a treia, dupa Iasi si Galati, din punct de vedere al numarului de debransari de la sistemul centralizat de incalzire din ultimii 3 ani. Astfel, peste 17.700 de familii au ales un sistem propriu de incalzire, dintre acestia peste 16.600 provenind din municipiul Timisoara”, a declarat Catalin Draguleanu, Country Manager Ariston Thermo Romania.

Potrivit analizei realizate de companie, CET-urile din judesul Timis au pierdut un numar ridicat de abonati din cauza problemelor de furnizare a agentului termic, dar si din cauza dorintei tot mai mare a locuitorilor de a fi independenti si de a avea un confort sporit.

„In acest moment, in judetul Timis, mai sunt active doar doua CET-uri – Colterm, ce deserveste orasul Timisoara (69.053 abonati la 31 dec. 2013), si CL Lovrin (54 de abonati la 31 dec. 2013), pentru orasul cu acelasi nume, singurul punct termic din Sannicolaul Mare fiind desfiintat la finele anului 2013, conform datelor furnizate de ANRSC”, a mai spus Catalin Draguleanu.

Acesta a subliniat ca, raportat la situatia din ultimii 11 ani, judetul Timis a pierdut 35% dintre abonatii la sistemul centralizat de incalzire. Astfel, potrivit recensamantului din 2002, in judetul Timis existau 106.324 de apartamente bransate la CET-uri, pentru ca la finele anului 2013 sa existe doar 69.1071) de apartamente bransate, majoritatea in Timisoara.

„Analizand doar situatia din municipiul Timisoara, in ultimii 11 ani Colterm a pierdut putin peste 28.000 de abonati. Dintre acestia, peste 16.600 au luat decizia de debransare in ultimii 3 ani”, a mai spus Draguleanu.

Reprezentantul companiei estimeaza, de asemenea, ca numarul debransarilor in judetul Timis, si in special in orasul Timisoara, va continua sa creasca, tot mai multe persoane dorindu-si independenta termica si un confort sporit pe toata perioada anului.

„Dincolo de aspectele enumerate mai sus, timisorenii inteleg ca prin optarea pentru o instalatie individuala pot avea mult mai usor control asupra costurilor, mai ales in lunile de iarna”, a subliniat Catalin Draguleanu.

Astfel, analiza Ariston mai arata ca, odata cu debransarea de la sistemul centralizat de incalzire, o pondere importanta din familiile din judetul Timis a ales instalarea unei centrale termice de apartament pe gaz.

„In cazul instalarii unei centrale termice de apartament pe gaz, investitia medie in instalatia completa este cuprinsa intre 4.500 - 7.000 lei, cost ce difera in functie de numarul de camere si nivelul de dotare al acesteia (radiatoare, teava, accesorii, montaj), dar si de tipul centralei (conventionala/in condensare)”, a mai spus Draguleanu.

Acesta a subliniat, de asemenea, ca o economie suplimentara la factura lunara poate fi realizata prin instalarea unei centrale termice in condensare care are un randament de pana la 108% oferind o reducere a consumului de gaz de pana la 35%. Acest tip de centrala reprezinta o inovatie tehnologica aplicata generatoarelor de caldura, fiind mult mai performanta comparativ cu un model de centrala conventionala.

Calculele Ariston mai arata, de asemenea, ca in functie de tipul de centrala ales – conventionala sau in condensare – investitia, in cazul unui apartament de 2 camere cu o suprafata de 60 mp din Timisoara, poate fi recuperata in cca. 6 ani, in conditiile mentinerii costului actual al Gcal.

„Previziunile noastre arata ca pretul de furnizare al Gcal. s-ar putea majora in urmatoarea perioada, autoritatile locale nemaiputand sa sustina intreaga subventie. In acest caz, amortizarea investitiei se poate realiza chiar si mai repede”, a subliniat Catalin Draguleanu.

Economii de peste 900 de lei anual
Conform analizei Ariston, un timisorean poate economisi intr-un an peste 900 de lei daca opteaza pentru instalarea unei centrale termice intr-un apartament de 2 camere, cu o suprafata medie de 60 mp.

Astfel, daca pentru gigacaloria primita de la Colterm un timisorean plateste 252 de lei, iar pentru cea produsa de o centrala termica electrica - 553 de lei, in cazul unei centrale termice pe gaz costul ajunge la doar 150 de lei.
 

Tip de incalzire alesCost anual (lei)*
Gaz - centrala termica conventionala 2.000
Gaz - centrala termica in condensare 1.787
Sistem centralizat2.685**
Electricitate - centrala termica electrica 5.894

* Estimarea de cost anual pentru producere de apa calda si caldura pt. un apartament de 2 camere (60 mp)
**A fost luat in calcul costul actual de furnizare al Gcal. in Mun. Timisoara – 252 lei/Gcal

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 461 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 17.172 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 1.550 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 449.798 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video