Primii trei ani de parteneriat intre I.G.S.U. si E.ON Romania: mai putine incendii si victime

65 vizualizari
e-on
Distribuie pe

• La nivel national, numarul incendiilor la locuinte a scazut cu peste 500, iar cel al victimelor acestora s-a redus cu aproape 100;
• In aria de acoperire a companiei E.ON s-a inregistrat o scadere cu aproape 40% a numarului de intoxicatii si asfixii cu monoxid de carbon, iar numarul victimelor s-a diminuat cu circa 44%;
• Majoritatea incidentelor au fost provocate de cosurile de fum defecte sau amplasate necorespunzator, neprotejate fata de elementele combustibile (cca.34%), precum si de utilizarea unor instalatii si echipamente electrice cu defectiuni sau improvizatii (cca.22%);

In cele circa 33.000 de actiuni derulate la nivel national pe subiecte despre siguranta au fost distribuite peste 2,1 milioane de materiale de informare si educare preventiva (afise, flyere, stickere etc.), numarul adultilor si copiilor care au raspuns activitatilor noastre ridicandu-se la circa 2 milioane. Acestea sunt cifrele-cheie ale bilantului primilor trei ani ai parteneriatului „Impreuna pentru siguranta”.

Incheiat de Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (I.G.S.U.) si E.ON Romania in luna septembrie 2012, parteneriatul a prilejuit celor doua parti derularea, la nivel national, a campaniilor comune de informare si constientizare a cetatenilor asupra pericolelor la care se expun in cazul utilizarii necorespunzatoare a diferitelor surse de energie.

Parteneriatul, primul de acest fel incheiat intre I.G.S.U. si o companie din sectorul energetic din Romania, si-a propus reducerea numarului incidentelor si, implicit, al victimelor rezultate din incendii, intoxicatii cu monoxid de carbon, ca urmare a exploziilor ori a utilizarii necorespunzatoare, cu defectiuni sau improvizatii, a aparatelor si instalatiilor electrice, avand in vedere faptul ca, asa cum arata statisticile I.G.S.U, in fiecare an sute de persoane isi pierd viata in astfel de situatii.

Obiectivele parteneriatului s-au concretizat prin derularea campaniei, deja cunoscuta, “F.O.C – Flacarile Omoara Copii” (lansata in luna septembrie 2012), destinata constientizarii pericolelor la care sunt expusi copiii lasati singuri sau nesupravegheati in casa. Proiectele ulterioare - “R.I.S.C.- Renunta! Improvizatiile sunt Catastrofale!” (lansat in luna noiembrie 2012), respectiv „R.I.S.C. – Siguranta NU e un joc de noroc!” (decembrie 2013) si-au propus nu doar sa informeze si sa sensibilizeze populatia, ci si sa schimbe, in timp, comportamentul legat de utilizarea corecta a surselor de energie.

In luna martie a acestui an, E.ON Romania s-a alaturat campaniei „Nu tremur la cutremur”, initiata de Ministerul Afacerilor Interne si derulata la nivel national prin I.G.S.U. Aceasta noua colaborare a venit ca o necesitate a completarii aspectelor privind comportamentul ce trebuie adoptat inaintea, in timpul si dupa producerea unui cutremur, cu cele care urmaresc cunoasterea si insusirea masurilor de siguranta in ceea ce priveste sursele de gaze naturale si electricitate.

Exercitiile de simulare derulate in scoli si licee, lectiile despre energie si instruirile asupra comportamentului in caz de incendiu, intalnirile cu autoritatile locale si asociatiile de locatari, dar si o campanie in mass-media cu spoturi TV si radio pentru promovarea mesajelor de siguranta prin intermediul principalelor posturi nationale si mediului online au fundamentat calendarul activitatilor stabilite de cei doi parteneri, in acesti trei ani.

Potrivit datelor IGSU, la nivel national, numarul incendiilor la locuinte inregistrate in intervalul 1 octombrie 2012-30 iunie 2015, a scazut cu peste 500, comparativ cu perioada similara a anilor anteriori (1 octombrie 2009-30 iunie 2012), ajungand la 16.275 de evenimente. Totodata, numarul victimelor (adulti si copii) a ajuns la 1.329, in perioada mentionata, in scadere cu aproape 100 de persoane fata de intervalul de referinta.

In ceea ce priveste locul producerii incendiilor la locuinte, in mediul rural se constata ca aproape 54% dintre aceste evenimente s-au declansat in poduri, mansarde sau la acoperisuri, in vreme ce in mediul urban ponderea acestor locuri de generare a incidentelor este de aproape 31%. Bucatariile reprezinta principalele destinatii de declansare pentru 24,5% dintre incendii, in mediul urban, respectiv pentru 17,3% dintre cazurile consemnate in mediul rural. De asemenea, defectiunile sau utilizarea necorespunzatoare a instalatiilor electrice sau a aparaturii electronice din dormitoare se regasesc in topul cauzelor care au generat 17% din totalul incendiilor inregistrate atat la orase, cat si la sate.

Cosurile de fum defecte sau amplasate necorespunzator fata de elementele combustibile au provocat 34,2% din totalul incendiilor la locuinte, in perioada 1 octombrie 2012-30 iunie 2015, releva statisticile I.G.S.U. De asemenea, utilizarea instalatiilor si echipamentelor electrice cu defectiuni sau improvizatii defecte sau improvizate au declansat cca. 22% din totalul incendiilor, iar mijloacele de incalzire, pe baza de gaze sau alte tipuri de combustibil, au generat 16,5% din evenimente.

„In fiecare zi, serviciile de urgenta intervin la cazuri dramatice provocate de utilizarea surselor de energie. In aceste situatii vedem ca viata multor semeni este distrusa de nepasare, neatentie si proverbialul , a declarat dr. Raed Arafat, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, in cadrul unei conferinte de presa prilejuite de reinnoirea parteneriatului.

Faptul ca, dupa lansarea parteneriatului, statisticile au evidentiat trendul descendent al numarului victimelor este mai mult decat imbucurator, insa existenta copiilor decedati sau raniti in incendii ne determina sa continuam proiectele comune. Astfel, in urma incendiilor din ultimii trei ani au decedat 44 de copii, iar alti 81 au suferit diverse afectiuni.

„Dincolo de enumerarea acestor cifre stau adevarate drame – agoniseli de o viata ale unor familii risipite aproape instantaneu, spitalizari indelungate si costisitoare, traume psihice sau chiar pierderea celor dragi. Toate acestea ar fi putut sa fie evitate daca cei afectati ar fi acordat o minima atentie modului de respectare a unor reguli extrem de simple in utilizarea surselor de energie. Iata de ce consideram ca aceste campanii de informare trebuie sa continue, pentru ca toti consumatorii sa inteleaga ca orice greseala sau neglijenta, oricat de mica ar fi in aparenta, le poate fi fatala”, a declarat Frank Hajdinjak, director general al E.ON Romania.

„Dupa fiecare eveniment soldat cu victime, ne punem intrebarea daca am facut totul pentru a preintampina acest deznodamant. Atunci cand, din nefericire, printre acestea regasim si copii, inevitabil preocuparea noastra se amplifica si naste motivatia de a continua campaniile de informare derulate impreuna cu partenerii nostri, la nivel national, si de a identifica, permanent, noi abordari care sa-si gaseasca ecoul in randul tuturor factorilor responsabili”, a declarat col. Nicolae Cornea, seful Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (I.G.S.U.).

In urmatoarea perioada, in cadrul campaniei “R.I.S.C. - Siguranta NU este un joc de noroc!” ne propunem continuarea actiunilor care urmaresc atragerea atentiei in mod deosebit asupra riscurilor majore care decurg din utilizarea necorespunzatoare a instalatiilor si echipamentelor care folosesc gaze si electricitate, precum si asupra pericolelor la care sunt expusi copiii lasati nesupravegheati fie in locuinte, fie in diverse locuri din preajma instalatiilor electrice.

Activitatile de informare si prevenire derulate in comun de E.ON Romania si I.G.S.U. au primit deja numeroase aprecieri si confirmari care le plaseaza in categoria celor mai ample campanii de responsabilitate sociala derulate in Romania pe teme de siguranta.

Ca o recunoastere a eforturilor comune depuse in cadrul acestei colaborari, I.G.S.U si E.ON Romania au primit, in luna iunie 2013, „Premiul Fundatiei Gala Societatii Civile pentru Campanii Sociale”, pentru proiectul “F.O.C. – Flacarile Omoara Copii”. De asemenea, campania “R.I.S.C. - Siguranta NU este un joc de noroc!” a obtinut premiul special in cadrul Galei Romanian CSR Awards 2014, la categoria “Sustinerea Comunitatii”, iar anul acesta parteneriatul dintre I.G.S.U. si E.ON a fost recompensat cu „Premiul special pentru Sustenabilitate” la categoria „Sustinerea comunitatii”, in cadrul Galei Corporate Social Responsability 2015.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 6.710 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 12.606 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 200 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video