Raport: costurile legate de energie ar putea fi reduse semnificativ prin modernizarea sistemelor cu robinet termostatic pentru radiator

183 vizualizari
robinete termostatice
Distribuie pe

Un nou raport arată că, pentru aproximativ 70 de milioane de gospodării europene, costurile legate de energie ar putea fi reduse semnificativ prin modernizarea sistemelor cu robinet termostatic pentru radiator.

Încălzirea reprezintă între 48% şi 69% din consumul total de energie în locuințe, în 24 din cele 28 de ţări ale UE. Conform noilor date ale Asociaţiei europene pentru controlul automatizării în construcţii (eu.bac), consumul de energie ar putea fi redus semnificativ dacă proprietarii ar înlocui robinetele manuale şi fără opțiune de control de pe calorifere, cu robinete termostatice care ajustează încălzirea la un nivel prestabilit în mod automat. Din studiul eu.bac reiese că aproximativ 500 de milioane de robinete termostatice necontrolate sunt montate pe radiatoare în casele din UE, astfel risipindu-se energie şi bani an de an.

„În momentul în care un radiator funcţionează cu un robinet fără control termostatic, funcţionează non-stop, chiar şi atunci când încăperea s-a încălzit. Un robinet termostatic pentru radiator poate fi instalat pentru a încălzi o încăpere în mod corespunzător şi fără a compromite confortul. După ce temperatura camerei atinge valoarea stabilită, robinetul opreşte radiatorul. Atunci când temperatura camerei va scădea, robinetul termostatic porneşte radiatorul. Este o tehnologie care şi-a dovedit de zeci de ani valoarea”, explică Anders Barkholt, Vicepreşedinte, Divizia Încălzire rezidenţială, Danfoss.

Acest tip de control prin robinetul termostatic pentru radiator înseamnă că locuinţele rămân încălzite fără a risipi energie, de exemplu, atunci când ferestrele trebuie să fie deschise pentru a elimina excesul de căldură. În acest mod, proprietarii de case pot economisi bani în timp ce îşi măresc confortul. 

Potenţial semnificativ de economisire a energiei

Robinetele termostatice pentru radiatoare deţin, de asemenea, un potenţial imens de economisire a energiei pentru societate în ansamblu.

Eu.bac a pregătit o analiză detaliată pe ţară, pe baza datelor furnizate de Agenţia europeană de mediu cu privire la consumul de energie şi costurile de încălzire pentru locuinţele din UE. Studiul concluzionează că cetăţenii UE ar economisi o sumă uimitoare de 12 miliarde de euro pe an şi ar reduce emisiile de CO2 cu aproximativ 24 de milioane de tone dacă toate cele 500 de milioane de radiatoare cu robinete manuale din UE ar fi actualizate cu robinetele termostatice. Estimarea se bazează pe o economie medie de 18% atunci când se instalează un robinet termostatic pentru radiator, dar, în practică, termostatele perfomante pot genera economii mult mai mare.

„Atunci când vine vorba de economisirea energiei în clădirile rezidențiale, performanţa sistemului de încălzire are o importanţă majoră. Robinetul termostatic pentru radiator este o soluţie ieftină şi ușor de instalat. Acesta asigură confortul termic și previne supraîncălzirea spațiilor interioare. Investiția pentru eficientizarea unui sistem de încălzire, prin instalarea robinetelor termostatice pe radiator poate fi recuperată în maxim 2 ani”, spune Cezar Cojocea, Director Vânzări, Segmentul Încălzire, Danfoss SRL.

De altfel, și studiul eu.bac arată că, ținând cont de costul total de instalare, inclusiv manopera, timpul mediu de amortizare a investiției în robinetele termostatice pentru radiator este de doi ani. Raportând perioada de recuperarea a investiției cu durata de viaţă tipică a unui robinet termostatic pentru radiator de înaltă calitate - de exemplu, robinetul Danfoss cu o durată de viaţă de cel puţin 20 de ani - se poate conștientiza potenţialul extraordinar de economisire pe care îl generează această simplă schimbare.

„Economisirea energiei cu robinetele termostatice pentru radiator este benefică pentru portofelele proprietarilor de locuințe, dar şi pentru lupta împotriva schimbărilor climatice”, spune Anders Barkholt.

 Principalele idei ale raportului EUBAC

  • Aproximativ 40% din casele din UE cu încălzire prin radiatoare sunt echipate cu robinete manuale, fară opțiuni de control.
  • Cetăţenii UE ar putea economisi aproximativ 12 miliarde de euro pe an pe facturile lor de energie dacă ar instala robinete termostatice pentru radiator.
  • Consumul de energie pentru locuințele din UE ar putea fi redus cu 130 TWh pe an.
  • Emisiile de CO2 din UE ar putea fi reduse la aproximativ 24 de milioane de tone.
  • Investiția în robinetele termostatice de radiator poate fi recuperată prin economisirea energiei în numai 2 ani.
  • Înlocuirea robinetelor termostatice pentru radiatoarele mai vechi de 20 de ani ar putea aduce economii suplimentare de 30 TWh.

Raportul eu.bac

sursa: http://www.danfoss.ro

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 420 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 25.410.511 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 2.240 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video