Sistem de incalzire in pardoseala: cum se calculeaza necesarul de caldura si de lungime de teava?

64509 vizualizari
incalzire prin pardoseala Novapex
Distribuie pe

Pentru a te putea bucura de beneficiile unui sistem de incalzire in pardoseala, lucrarea trebuie executata precis, fara greseala. In acest sens, cea mai mare importanta o are planificarea. Atentia la detalii si estimarile cat mai precise iti vor garanta faptul ca sistemul va functiona corect, iar tu nu vei avea parte de neplaceri.

Necesarul de caldura

Presupunand ca izolatia termica a casei este realizata din polistiren expandat cu o grosime de 10 cm, iar ferestrele sunt de calitate, numarul de wati necesari pe nivel (necesarul de caldura) va fi aflat in urma unui calcul de aceasta forma: numar de metri patrati x inaltimea nivelului x 35 wati/metru cub. Pentru a estima puterea pe care trebuie sa o aiba centrala ce va asigura incalzirea, vom raporta necesarul de caldura la 1000 de wati, cu precizarea ca acest calcul este unul aproximativ.

Statistic necesarul de caldura la constructiile civile noi este intre 50-100 W/m² sau intre 20-40 W/m³. Exista si situatii cand necesarul poate sa fie mai mic sau mai mare. Din aceasta cauza este recomandat sa se apeleze la o firma de Proiectare inainte de executia lucrarii.

In functie de natura suprafetei podelei si distanta dintre tevi, sistemul de incalzire in pardoseala va atinge valori diferite de caldura, astfel (pentru o temperatura de tur de 45°C si pentru o diferenta de temperatura de 8°C):

1. Parchet triplu stratificat (cu rezistenta termica Rλ,B = 0.07-0.12) cu o grosime de 8-14 mm:
Pas de 15 cm intre tevi: 66-80 W/m²  si temperatura la suprafetei parchetului de 26.2-27.4°C;
Pas de 10 cm intre tevi: 72-90 W/m²  si temperatura la suprafetei parchetului de 26.7-28.2°C
Pas de 5 cm intre tevi: 80-100 W/m² si temperatura la suprafetei parchetului de 27.3-29°C
Observatie: pentru a garanta stabilitatea parchetului si mai ales exigentele fiziologice umane, temperatura la suprafata parchetului nu trebuie sa depaseasca niciodata 26 – 27°C (de mentionat ca instalatiile moderne, cu functionare la joasa temperatura, asigura un confort ambiental notabil la o temperatura la nivelul pardoselii de circa 24 – 25°C).

2. Gresie sau marmura (cu rezistenta termica Rλ,B = 0.02) :
Pas de 20 cm intre tevi: maxim 91.7 W/m² si temperatura la suprafata gresiei de 29°C pentru zone stationare;
Pas de 20 cm intre tevi: maxim 137.4 W/m² si temperatura la suprafata gresiei de 33°C pentru bai;
Pas de 20 cm intre tevi: maxim 160.8 W/m² si temperatura la suprafata gresiei de 35°C pentru zone perimetrale;
Pas de 15 cm intre tevi: maxim 95.4 W/m² si temperatura la suprafata gresiei de 29°C pentru zone stationare;
Pas de 15 cm intre tevi: maxim 143 W/m² si temperatura la suprafata gresiei de 33°C pentru bai;
Pas de 15 cm intre tevi: maxim  167.4 W/m² si temperatura la suprafata gresiei de 35°C pentru zone perimetrale;
Pas de 10 cm intre tevi: maxim 98.1 W/m² si temperatura la suprafata gresiei de 29°C pentru zone stationare;
Pas de 10 cm intre tevi: maxim 147 W/m² si temperatura la suprafata gresiei de 33°C pentru bai;
Pas de 10 cm intre tevi: maxim  172 W/m² si temperatura la suprafata gresiei de 35°C pentru zone perimetrale;
Pas de 5 cm intre tevi: maxim 100 W/m² si temperatura la suprafata gresiei de 29°C pentru zone stationare;
Pas de 5 cm intre tevi: maxim 149.8 W/m² si temperatura la suprafata gresiei de 33°C pentru bai;
Pas de 5 cm intre tevi: maxim  175.4 W/m² si temperatura la suprafata gresiei de 35°C pentru zone perimetrale;

1. Parchet triplu stratificat cu o grosime de pana la 14 mm:
- pas de 15 cm intre tevi: 60-70 wati/metru patrat
- pas de 10 cm intre tevi: 90 wati/metru patrat
- pas de 5 cm intre tevi: 100-110 wati/metru patrat.

2. Gresie sau marmura:
- pas de 20 cm: 100 wati/metru patrat
- pas de 15 cm: 120-130 wati/metru patrat
- pas de 5 cm: 150-160 wati/metru patrat.

Necesarul de lungime de teava

Cantitati de teava pe metru patrat de suprafata in functie de pas:
Pas de 5 cm: 20 ml teava / m²;
Pas de 10 cm: 10 ml teava / m²;
Pas de 15 cm: 6.67 ml teava / m²;
Pas de 20 cm: 5 ml teava / m².

Pentru a asigura o incalzire eficienta a diferitelor zone, necesarul de lungime de teava a sistemului de incalzire in pardoseala se va calcula in functie de tipul de finisaj al podelei si dimensiunea suprafetelor vitrate, iar tipul de distribuitor necesar se va cunoaste numai dupa calculul total al necesarului de tevi pentru nivelul respectiv.

Astfel, lungimea tevii se va calcula diferit in urmatoarele 4 situatii:

  1. Parchet triplu stratificat cu o grosime de pana la 14 mm: la un pas de 15 cm intre tevi se vor obtine 6.67 metri liniari pe metru patrat.
  2. Gresia sau marmura: la un pas de 15 cm intre tevi se vor obtine 6.67 metri liniari per metru patrat. La grupurile sanitare, de regula, se foloseste un pas de 10 cm datorita faptului ca suprafetele sunt restranse si permit reglarea necesarului de caldura general. Pentru bai cu pas de 10 cm se vor obtine 10 metri liniari pe metru patrat.
  3. Garaj: distanta de 20 cm intre tevi care va rezulta in utilizarea a 5 metri liniari pentru fiecare metru patrat. Astfel, necesarul pentru un garaj de 25 mp va fi 25 x 5 = 125 metri liniari de teava.
  4. Zona vitrata (zona perimetrala). O astfel de zona va avea geamuri pana la nivelul pardoselii, iar dimensiunea care ne intereseaza va fi lungimea suprafetei vitrate. Distanta optima dintre tevile sistemului de incalzire in pardoseala, in acest caz, va fi de 5-10 centimetri, iar suprafata pe care va fi montata teava cu pas de 5 cm va fi de forma L (lungime suprafata vitrata) x l (latime de un metru in fata suprafetei vitrate). Astfel, se vor folosi 20 ml/m² pentru fiecare metru lungime al suprafetei vitrate. Daca avem un geam ce porneste de la nivelul podelei si are 2,7 metri lungime (nu inaltime), calculul va fi urmatorul: 2,7 x 20 = 54 metri liniari de teava. Respectand aceasta formula, vei putea produce o bariera de aer cald care va impiedica formarea condensului in zona respectiva.

1. Parchet triplu stratificat cu o grosime de pana la 14 mm: la un pas de 10 cm intre tevi se vor obtine 10 metri liniari pe metru patrat.

2. Gresia sau marmura: la un pas de 15 cm intre tevi se vor obtine 7 metri liniari per metru patrat. La grupurile sanitare, de regula, se foloseste un pas de 10 cm datorita faptului ca suprafetele sunt restranse si permit reglarea necesarului de caldura general.

3. Garaj: distanta de 20 cm intre tevi care va rezulta in utilizarea a 5 metri liniari pentru fiecare metru patrat. Astfel, necesarul pentru un garaj de 25 mp va fi 25 x 5 = 125 metri liniari de teava.

4. Zona vitrata. O astfel de zona va avea geamuri pana la nivelul pardoselii, iar dimensiunea care ne intereseaza va fi lungimea suprafetei vitrate. Distanta optima dintre tevile sistemului de incalzire in pardoseala, in acest caz, va fi de 5 centimetri, iar suprafata pe care va fi montata teava cu pas de 5 cm va fi de forma L (lungime suprafata vitrata) x l (latime de un metru in fata suprafetei vitrate). Astfel, se vor folosi 20 ml/mp pentru fiecare metru lungime al suprafetei vitrate. Daca avem un geam ce porneste de la nivelul podelei si are 2,7 metri lungime (nu inaltime), calculul va fi urmatorul: 2,7 x 20 = 54 metri liniari de teava. Respectand aceasta formula, vei putea produce o bariera de aer cald care va impiedica formarea condensului in zona respectiva.

Atentie! Aceste suprafete trebuie calculate separat si scazute, dupa caz, din suprafata totala, astfel incat necesarul de teava per nivel pentru sistemul de incalzire in pardoseala sa poata fi calculat corect.

Daca vrei calitate germana si o garantie indelungata atunci cand cauti cel mai bun sistem de incalzire in pardoseala pentru casa ta, intra pe Novapex.ro si alege sistemele Frankische, producator cu o experienta pe piata de peste 40 de ani!

Sorry…This form is closed to new submissions.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA
Permalink

Care este pretul unui sistem complet cu automatizare ptr 130mp ( doua bai doau dormitoare doua dresinguri o bucatarie un living . Peretii externi sunt poroterm de 30 cm izolati cu polistiren de 10 cm .

Avasiloaie Gicu
Permalink

Ne puteti da pe office@instalnews.ro adresa dv. de mail si putem trimite cererea dv. reprezentantilor companiei pentru un raspuns avizat.

admin
Permalink

Produsele Novapex sunt cele mai bune! Recomand pentru toata lumea, si eu am incalzire in pardoseala de la iei.

Alin
Permalink

Bună ziua, pentru instalație de încălzire sau răcire in placa de beton aveți ofertă tehnică?

Adrian
Permalink

Dl. Adrian, oferta si calcul pret pentru instalație de încălzire sau răcire in placa de beton va poate face dl. Daniel Popa, tel. 0786-585.210 de la Divizia de instalatii a firmei Kreativ. Va rugam sa il contactati.

admin

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 0 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 176 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 0 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 176 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video