Studiu Honeywell: «Obiceiuri privind incalzirea locuintei». 40% dintre proprietarii de locuinte din Romania pun economiile la incalzire inaintea propriului confort

studiu Honeywell

• Studiul Honeywell arata ca romanii platesc mai mult decat este necesar pentru incalzirea locuintei, din cauza ineficientei energetice
• 43% dintre proprietarii de locuinte nu isi gestioneaza proactiv cheltuielile cu incalzirea; peste un sfert dintre respondenti trebuie sa imprumute bani pentru a-si plati facturile la incalzire.

Un nou studiu realizat de Honeywell (NYSE: HON), lider in domeniul confortului rezidential si al eficientei energetice, arata ca, desi aproape sase din zece (58%) consumatori casnici din Romania sunt preocupati de costul facturilor la energie, 43% nu iau masurile necesare pentru a gestiona mai eficient incalzirea locuintei.

Studiul Honeywell "Obiceiuri privind incalzirea locuintei", realizat pe un esantion de peste 800 de proprietari de locuinte din intreaga tara, arata ca 40% dintre acestia sunt nevoiti sa prioritizeze economiile in detrimentul mentinerii nivelului de confort, prin limitarea gradului si frecventei cu care isi incalzesc locuintele. Aproape jumatate (46%) dintre respondenti au declarat ca energia pe care o utilizeaza este facturata in baza unui consum estimat. Dintre acestia, majoritatea (53%) au spus ca inregistreaza in mod regulat datorii in conturile de energie si sunt nevoiti sa realizeze plati suplimentare dupa sezonul de incalzire. Acest lucru reprezinta costul aditional pe care consumatorii trebuie sa il achite pentru a mentine temperatura potrivita in locuinta pe parcursul iernii.

"Acest studiu ne arata ca incalzirea locuintei poate fi foarte costisitoare, in special pe timp de iarna, iar pentru multe gospodarii, nevoia de a reduce valoarea facturilor primeaza in fata confortului familiei", a declarat Gelu Olteanu, Director Vanzari Environmental & Energy Systems in cadrul Honeywell. "In timp ce multi proprietari de locuinte depun eforturi pentru a-si spori eficienta energetica, un procent semnificativ de gospodarii nu aplica bunele practici pentru a-si gestiona obiceiurile referitoare la incalzire intr-un mod mai eficient, pentru a reduce consumul de combustibil. De exemplu, prin utilizarea unui termostat modern, inteligent, oamenii pot mentine mai usor temperatura ideala in locuinta si pot reduce facturile - cu pana la 40% *in cazul sistemului nostru evohome."

Constientizarea bunelor practici de eficienta energetica este redusa
Studiul Honeywell arata ca peste un sfert (26%) dintre respondentii romani au fost nevoiti in trecut sa imprumute bani de la prieteni ori familie, sa apeleze la un card de credit sau la un imprumut bancar pentru a-si achita facturile de incalzire; dintre acestia, unu din cinci (22%) spun ca se afla des in aceasta situatie.

Cu toate acestea, 37% dintre respondenti nu folosesc un termostat pentru a controla in mod eficient temperatura din locuinte, in timp ce 59% nu au capacitatea de a controla temperatura separat in fiecare camera. Printre cele mai frecvente cauze ale risipei de combustibil se numara fluctuatiile de temperatura din locuinta si incalzirea unor parti din casa care nu sunt folosite. Patru din zece respondenti (40%) care pot controla temperatura din fiecare camera aleg sa nu faca acest lucru deoarece este prea dificil sau consuma prea mult timp. Acest lucru sugereaza ca unii proprietari de locuinte au doar posibilitatea de a ajusta manual fiecare calorifer si nu le pot controla centralizat, printr-un termostat inteligent.

"Studiul Honeywell confirma faptul ca un numar mare de locuinte din Romania dispun de tehnologii de control al incalzirii invechite sau minimale, si subliniaza nevoia proprietarilor de a-si actualiza tehnologiile din locuinte astfel incat sa poata gestiona corect si eficient programul de incalzire", a spus Prof. Emilia Cerna Mladin, presedinte al Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri din Romania. "Termostatele conectate sunt usor de instalat si de utilizat, pot fi configurate pentru a controla temperatura din camere sau zone separate, si pot fi asociate unor dispozitive personale, ca smartphone-ul sau tableta, pentru a permite utilizatorilor sa isi gestioneze incalzirea de la distanta. Asocierea unui termostat de buna calitate cu alte bune practici, cum ar fi folosirea termopanelor moderne, a izolatiilor corespunzatoare pentru cladiri si mentenanta constanta a centralelor termice, poate reduce semnificativ costurile si asigura nivelul de confort in locuinta pe timp de iarna."

Studiul Honeywell a dezvaluit, de asemenea, ca probabilitatea ca proprietarii de locuinte care nu utilizeaza un termostat sa cunoasca beneficiile de eficienta energetica ale acestor tehnologii este mai mica. Aproape jumatate (47%) dintre respondentii care nu utilizeaza un termostat nu au putut estima cu cat si-ar reduce facturile la energie daca ar folosi unul, comparativ cu 27% dintre cei care utilizeaza un termostat. Un sfert (25%) dintre utilizatorii de termostate au estimat ca pot economisi intre 21% si 30% la facturile de incalzire prin folosirea unui astfel de dispozitiv.

Honeywell este lider mondial in domeniul tehnologiilor pentru locuinte si cladiri, inclusiv termostate, produse de securitate, solutii de siguranta la incendiu, fum si gaze, precum si tehnologii de contorizare inteligenta a energiei, pentru cladiri rezidentiale si comerciale. Portofoliul Honeywell de produse pentru gestionarea incalzirii din Romania include de la termostatul Single Zone, ideal pentru apartamente si proprietati mici, la termostatul inteligent Honeywell evohome, care poate controla pana la 12 zone separate dintr-o singura proprietate. Acesta poate fi, de asemenea, conectat la un smartphone sau la o tableta pentru a oferi control complet asupra incalzirii locuintei, de la distanta.

Despre studiul Honeywell "Obiceiuri privind incalzirea locuintei"
Studiul Honeywell "Obiceiuri privind incalzirea locuintei" face parte din campania demarata de Honeywell la nivel european cu scopul de a intelege si contribui la constientizarea ineficientei energetice, ca urmare a practicilor inadecvate de incalzire a locuintelor. Campania se adreseaza proprietarilor de locuinte cu varste de peste 18 ani, pentru a sublinia importanta incalzirii eficiente si a tehnologiilor care pot reduce costurile si risipa de energie. Cercetarea pentru acest raport a fost initiata de Honeywell si implementata de SW Research in luna decembrie 2016. Cercetarea a fost desfasurata prin sondaj online, pe un esantion de 4.096 de proprietari de locuinte din Republica Ceha (840), Ungaria (816), Polonia (811), Romania (817) si Slovacia (812). Respondentii sunt proprietari de locuinte cu varste de peste 18 ani. Toate cifrele au fost rotunjite pana la cea mai apropriata decimala. Mai multe informații despre produse și materiale vizuale sunt disponibile la cerere.

Adauga Comentarii

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Top Categorii

Apa
Campanii
Climatizare
Electrice
Energie regenerabila
Evenimente
Legislatie
News-in-english
Pompe
Sanitare