Anouk Legendre va prezenta conceptul architectural al proiectului „La Cite du Vin” la Forumul SHARE Bucuresti 2017

69 vizualizari
Anouk Legendre
Distribuie pe
Arhitecta Anouk Legendre, partener la biroul XTU Architects, Franta, va prezenta proiectul nominalizat la premiul european Mies van der Rohe - „La Cité du Vin” - la Forumul International de Arhitectura si Inginerie SHARE Bucuresti pe 21 - 22 martie 2017. Cel mai mare eveniment dedicat arhitectilor, inginerilor si contractorilor va avea loc la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, pe 21-22 martie.
X reprezinta variabila matematica necunoscuta si TU este sufixul de la in situ - referinte la geografia si peisajul lucrarilor efectuate de Nicolas Desmazieres si Anouk Legendre, arhitectii care au fondat XTU in anul 2000. Printre numeroasele sale proiecte, XTU a proiectat Muzeul de Preistorie Jeongok in Coreea de Sud si a lucrat la "Maison des Civilisations" in Reunion, primul muzeu cu energie pozitiva din Oceanul Indian.

Promovand convingerile ca arhitectura ar trebui sa prezica viitorul si ca tranzitia din domeniul biotehnologiei va fi a treia revolutie industriala, arhitectii XTU investeasc in agricultura urbana si cercetarea experimentala, care se afla intre stiintele umane, ecologie, arhitectura si dezvoltare urbana. Mai mult, biroul XTU a lansat prima biofatada integrata din lume pe o cladire.

CITE VIN_AERIAL VIEW 05©XTU_P.Caumes

XTU a castigat competitia Réinventer.Paris pentru Paris Rive Gauche (M5A2), cu proiectul "In Vivo", un manifest pentru integrarea urbana inovatoare a naturii si a materiei vii cu trei cladiri: Casa Copac, Casa Plantelor si AlgoHouse (Integrand o biofatada producatoare de microalge pentru cercetarea medicala).

Pozitia biroul XTU este axata pe expresia unei arhitecturi sculptate in forme volumetrice repetand contextul urban si peisajul. Forma provine din context, imaginat intr-un mod minimalist, rafinat si futurist, inspirat de sculpturi abstracte.
XTU a proiectat pavilionul Frantei la Expo Milano 2015 si a castigat Medalia de Aur pentru Arhitectura la sectiunea "pavilioane mai mari de 2000 mp", din partea Biroul International de Expozitii.

Cel mai recent proiect construit XTU este spectaculosul Muzeu al Vinului din Bordeaux, inaugurat in iunie 2016.
"Aceasta cladire nu seamana cu nici o forma usor reconoscibila, deoarece reprezinta evocarea sufletului vinului intre rau si oras." - XTU Architects.

O declaratie arhitecturala puternica, La Cité du Vin iese in evidenta prin curbele sale indraznete si forma. Aceasta cladire emblematica, cu un cadru auriu gazduieste un orasel in interiorul oraslui si este un spatiu viu, plin de experiente care asteapta sa fie descoperite. Scopul arhitecturii cladirii a fost crearea unei legaturi intre La Cité du Vin si spatiile din jurul acesteia prin miscare perpetua.
Anouk Legendre si Nicolas Desmazieres, arhitectii de la XTU, au proiectat un spatiu format din simboluri ale identitatii: bustean noduros de vita de vie, vartej de vin intr-un pahar, vartejuri pe raul Garonne.

XTU Architects au creat fiecare detaliu al arhitecturii astfel incat sa evoce sufletul vinului si natura sa lichida: "rotunjimea fara cusur, imaterialitate si senzualitate".
Acesta rotunjime transcrisa in exteriorul cladirii poate fi simtita si in spatiile sale interioare, materiale si scara. La Cité du Vin e o sclipire de aur care aminteste de piatra deschisa ce se gaseste pe fatadele Bordeaux. Fatada sa este alcatuita din panouri de sticla serigrafiata si panouri perforate, irizate, lacuite, din aluminiu.

CITE VIN_BELVEDERE©XTU-Aanaka

Schimbandu-se odata cu soarele sau cu momentul zilei, cladirea dialogheaza cu raul prin reflectiile sale: exista paralele foarte apropiate cu vinul care isi schimba in mod constant aspectul. Aceasta forma foarte distinctiva te face sa te uiti la raul care curge dintr-o perspectiva diferita.

Cele doua intrari ale cladirii de pe fiecare parte, creeaza o impresie de miscare si flux intre interior si exterior. O intrare este orientata spre oras, iar cealalta este orientata spre rau. Mai sus, turnul de belvedere permite vizitatorilor sa descopere luminile orasului si peisajul din jur.

Vinul, raul, fluxul de vizitatori sunt principalele elemente care caracterizeaza turul. Treci prin cladire ca un rau, vizitatorii devin voiajori care curg in jurul scarii centrale, perpetuand aceasta impresie de miscare.

Acest lucru inseamna ca vizitatorii sunt constant in miscare in timp ce experimenteaza un cerc virtuos de descoperire. Fiecare persoana descopera o miscare de rotatie fluida, care duce la o destinatie neobisnuita, fara limite, ca o calatorie prin meandrele unui peisaj cultural care alimenteaza imaginatia. Arhitectura este o calatorie in sine, functiunile cladirii au fost dezvoltate in tandem cu scenografia.

La parter este, prin urmare, o lume intunecata, ca o pivnita, cu radacinile vitei de vie. Parterul este brut ca o etapa de imersiune in proiect, un punct de trecere. Reflexiile oglinzii dezorienteaza si incurajeaza vizitatorii sa se deplaseze in sus, spre lumina. Ei simt aceasta lumina in curte, apoi o urmeaza prin structura pana cand explodeaza in cele din urma. Nu exista nici un traseu fix de urmat, doar lumi care asteapta sa fie descoperite.

CITE VIN_FORUM©XTU

Scopul experientei este de a pune la indoiala, mai degraba decat a lua ca atare. Uneori, arhitectura se retrage, alteori reapare. Bolta de lemn a turului permanent, cea mai puternica zona din Cité du Vin, este ca un cer variabil. Cerul este totul in productia vinului, determinand recolta. Acest cer din lemn se ridica, se unduieste si se ingusteaza, iar totul este despre miscare.

Structura de lemn aminteste de cadrul de lemn al barcilor care transportau vin in calatoriile sale. Experienta vinului este o pauza captivanta de la realitate, o lume rotunjita, fluida si elevata. Vizitatorii se afla in descoperirea mentalitatii initiate de arhitectura, care creeaza pentru ei conditiile potrivite sa descopere si sa completeze aceasta calatorie captivanta, initiatica.

PREMII:
• nominalizat «Mies van der Rohe prize» 2016 /// Cité du vin
• castigator «Réinventer Paris» competition, Paris district 13 site /// In Vivo project
• Architecture and Landscape Gold Medal /// France Pavilion, Expo Milano 2015
• castigator 2014 Paris Shop & Design’ /// Patrick Roger shop
• castigator Academy korean architects Prizeq 2013 /// prehistory museum in Jeongok
• selected AFEX prize 2012 /// prehistory museum in Jeongok
• castigator «low carbon prize» 2011 /// St-Ouen building
• nominalizat «Mies Van Der Rohe prize» 2010 /// Duployé housing
• nominalizat «european prize Ecola» 2010 /// Duployé housing
• nominalizat «Mies Van Der Rohe prize» 2009 /// police station
• nominalizat «office european award» AIT prize 2008 /// police station
• nominalizat «new european architecture» 2007 /// police station
• castigator «architecture of Bordeaux» 2003 /// Les Menuts high school
• castigator «Grand Audience Award» 2003 /// technological center / Valenciennes
• nominalizat équerre d’argent 2001 /// Les Menuts high school in Bordeaux
• castigator albums de la jeune architecture
• castigator pan universite
• castigator europan
• castigator architecture Nord-pas de Calais
• selectat pour le prix grand public
• castigator architectural prize bordeaux

Forumul SHARE, cel mai amplu eveniment adresat arhitectilor, inginerilor si contractorilor, din prima parte a anului, va avea ca teme: arhitectura de interior si confortul ambiental, arhitectura peisagistica si de infrastructura, sticla in arhitectura, proiectarea structurilor si fatadelor de sticla. Evenimentul este organizat de ABplus events si Ordinul Arhitectilor din Romania. Informatii despre cele 4 conferinte din cadrul forumului pot fi consultate pe pagina www.share-architects.com si www.iegis.eu, www.ielaud.eu, www.ieglass.eu, www.contractor.com.ro. Biletele pot fi rezervate aici.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 420 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 25.410.511 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 2.240 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video