Aerteknika

BASF si AkzoNobel au dezvoltat o vopsea alba pentru mobilier, rezistenta la cafea, vin rosu si alte pete

vopsea pe bază de apă, rezistentă la pete
vizualizari

Mobilierul alb este, în prezent, la mare căutare; dar suprafețele de lemn deschis la culoare sunt foarte sensibile atunci când vine vorba de pete, motiv pentru care IKEA, producătorul de mobilier suedez, și producătorii de mobilier de bucătărie din Germania și-au dezvoltat propriul test: un tampon de bumbac înmuiat într-o "substanță chimică" de test (precum cafea, vin roșu sau muștar) este așezat pe o piesă de mobilier uscată, albă. Tamponul este îndepărtat după o anumită perioadă de timp; suprafața este uscată și inspectată. La modul ideal, nu ar trebui să fie vizibilă nicio pată.

Problemele cauzate de petele de cafea, de vin roșu sau de suc care ajung pe mese sau pe alte piese de mobilier sunt, de acum, de domeniul trecutului, datorită colaborării dintre BASF și clientul său, AkzoNobel, în urma căreia cele două companii au dezvoltat o nouă vopsea pe bază de apă, rezistentă la pete.

"Acesta este testul suprem căruia vopselele pentru mobilier din ziua de azi trebuie să îi facă față", spune Wolfgang Gaschler, Global Dispersions Development Product for Industrial Coatings, în cadrul BASF. "Problema este că astfel de vopsele trebuie să protejeze suprafețele de substanțe de colorare, precum cafeaua, dar ele însele utilizează apa, ca solvent. Astfel, cheia constă, de fapt, în liantul utilizat în producerea vopselei."

Metode de cercetare digitală utilizate pentru a elabora zece rețete noi

Prin urmare, încă din ianuarie 2014, BASF a lansat un proiect de cercetare, cu scopul de a dezvolta un liant pentru o vopsea albă de mobilier, rezistentă la pete. Împreună cu echipa de experți condusă de Sebastian Enck, de la Research Polymer Colloids for Coatings (RAD/OB), Wolfgang Gaschler și echipa sa au realizat aproape 100 de experimente până în vara anului 2014, pentru a găsi o posibilă rețetă.

Deși soluția astfel identificată a arătat rezultate promițătoare în testele de anduranță IKEA, utilizarea metodelor de cercetare digitală de ultimă generație, aplicate de experții în dispersie de la BASF, a fost diferențiatorul care a adus, cu adevărat, cele mai bune rezultate. Pe baza datelor colectate în cadrul a peste 100 de teste de laborator, toate realizate și documentate la calitate înaltă, David Hajnal de la unitatea de cercetare Digitalization Advanced Materials & Systems Research (ROM / AS) a creat un model matematic. Modelul a fost capabil să calculeze proprietățile rezultatului dorit, pe baza rețetelor și a condițiilor de procesare, și a folosit un algoritm de optimizare pentru a elabora zece rețete noi. Una dintre acestea a fost un succes instantaneu. Mai mult, această idee ar fi putut să nu fie niciodată descoperită prin mijloace tradiționale.

vopsea pe bază de apă, rezistentă la pete

Clientul AkzoNobel a fost impresionat

"Am prezentat produsul clientului nostru, AkzoNobel, care a fost foarte impresionat. Niciun alt liant nu a prezentat aceste proprietăți", explică Rüdiger Reingruber, de la Commercial Marketing for Resins and Additives Furniture and Flooring (E-EDE/RF). "Suntem încântați că le putem prezenta clienților noștri o vopsea ingenioasă, cu o rezistență remarcabilă", spune Thomas Palm, Manager R&D Wood, la AkzoNobel. "Mai mult decât atât, suntem bucuroși că personalul și computerele au lucrat atât de bine împreună, în echipă. În special, schimbul dintre cele două companii "la nivel de laborator" a oferit un impuls extraordinar în înțelegerea produsului și a făcut, în primul rând, posibil acest succes.”

Produsul este utilizat de cei mai mari producători de mobilă

Acum, la finalul acestei colaborări de succes, rezultatul este o vopsea de mobilier rezistentă la cafea, vin roșu și alte pete: Futurecryl de la AkzoNobel. "Noua vopsea este un excelent exemplu pentru modul în care procesele digitale îmbogățesc colaborarea strânsă și personală pe care o avem cu clienții noștri și ne ajută în optimizarea formulelor pentru crearea de produse de acoperire", explică Ulf Neidlein, Vice President Business Management Resins & Additives EMEA (E-EDE/R). Noua vopsea va fi, acum, utilizată în produse fabricate de producători majori de mobilier, precum și în diverse alte aplicații.

Adauga Comentarii

Basic HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id> <p> <br> <span> <img src alt height width data-entity-type data-entity-uuid data-align data-caption>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • You can align images (data-align="center"), but also videos, blockquotes, and so on.
  • You can caption images (data-caption="Text"), but also videos, blockquotes, and so on.
  • Only images hosted on this site may be used in <img> tags.

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.

Opinii

„Există viitor pentru motoarele diesel. Vrem să punem punct, odată pentru totdeauna, dezbaterii privind declinul tehnologiei diesel.”

Dr. Volkmar Denner, CEO Bosch

Dr. Jochen Köckler

Tehnologia nu înseamnă a concura cu oamenii; este vorba de a ajuta oamenii. Noi suntem cei care luăm deciziile și stabilim cursul.

Dr. Jochen Köckler, Președintele consiliului de administrație al Deutsche Messe

O abordare a Inteligenței Artificiale de succes nu se referă doar la tehnologie, ci mai ales la oameni inteligenți. Organizaţiile ar trebui să aibă ca prioritate atragerea şi cultivarea de talente.

Carmen Adamescu, Partener EY România

Top Categorii

Apa
Campanii
Climatizare
Electrice
Energie regenerabila
Evenimente
Termice
Tehnologie
Pompe
Sanitare