Castigatorii concursului ”Cuprul in Arhitectura” 2017

97 vizualizari
concursul ”Cuprul in Arhitectura” 2017
Distribuie pe

S-au anunțat rezultatele concursului ”Cuprul în Arhitectură”, ediția 18, din 2017. Clădirea Maersk din Copenhaga, proiectată de C.F. Møller Architects și caracterizată de nervurile verticale din cupru, a fost desemnată ca proiect câștigător. Două proiecte de infrastructură au primit mențiune, iar Centrul Hydropolis din Wrocław, Polonia, a primit premiul publicului.

Ediția 18 al concursului bienal ”Cuprul în Arhitectură”, recunoaşte influenţa crescândă al cuprului și aliajelor sale asupra designului modern. Expune unei ample audiențe internaționale -proiecte deosebit de interesante, dintre care unele ar rămâne de altfel nerecunoscute. Juriul din 2017 a fost compus din patru arhitecți, toți câștigătorii unor ediții precedente ale concursului: Ebbe Waehrens (BBP ARKITEKTER, Copenhaga), Maxime Enrico (LAN, Paris), Ville Hara (Avanto Architects, Helsinki) și Craig Casci (GRID Architects, London).

Proiectele câștigătoare au fost alese dintre 35 de lucrări înscrise, fiind evaluate prin intermediul fotografiilor, desenelor și descrierilor arhitecților. Designul arhitectural general, răspunsul la program și context, importanța cuprului în proiect și felul în care s-a lucrat cu cuprul, au fost toate luate în considerație. Alegerea finaliștilor a fost o adevărată provocare, dar juriul a desemnat în cele din urmă opt proiecte, care au ieșit în evidență -și dintre care au ales câștigătorul și cele două mențiuni. În plus, cititorii înregistrați al paginii web copperconcept.org, au votat on-line pentru proiectul lor preferat dintre finaliști, desemnând cu vot unanim câștigătorul.

Câștigătorul concursului a fost, conform alegerii unanime ale juriului, clădirea Complexului de Cercetare Maersk din Copenhaga, proiectată de C.F. Møller Architects. Clădirea proeminentă de pe orizontul orașului Copenhaga, se remarcă totuși și pe alte nivele. Dezvoltarea programului complex oferă o nouă tipologie a clădirilor de cercetare, una mai interactivă, deschisă, permițând funcțiilor interdisciplinare să funcționeze peste -și între etaje și departamente. Răspunsul la contextul urban este impresionant, clădirea are o formă curbată blândă, devenind astfel subțire, elegantă și prietenoasă cu împrejurimile, iar calitățile sale se extind la detaliile excepționale, cu utilizarea inovatoare a fațadelor cu nervuri verticale de cupru, ușor animate, care urmăresc direcția razelor solare și definesc clădirea.

Maersk CopenhagaMaersk

Una dintre cele două proiecte de infrastructură, care au primit mențiune, a fost Stația de transport din Lahti, Finlanda, proiectată de JKMM Architects. Juriul a apreciat utilizarea cuprului, structura fiind extrem de bine detaliată și executată. Cuprul a unit elementele disparate și a consolidat imaginea structurilor cotidiene, asociate cu interschimbarea mijloacelor de transport. Din punct de vedere al concepției arhitecturale, este un proiect remarcabil pentru domeniul public, călătorii beneficiind de design deosebit și materiale de calitate, accentul fiind pus pe îmbunătățirea experienței de călătorie.

Statia de transport Lahti Finlanda

A doua mențiune i-a fost acordată structurilor aflate la cele două intrări ale Tunelului Bosruck, Austria, proiectate de Riepl Riepl Architekten. Juriul a considerat acest proiect un exemplu deosebit, pentru felul în care un aliaj de cupru înnobilează structuri utilitare -aici cuprul a fost pus într-un mediu provocator. Abordarea foarte arhitectonică, pe scară mai largă, răspunde la peisajul dramatic și va îmbunătăți experiența celor care călătoresc cu viteză prin tunel.

Bosruk Austria

Câștigătorul premiului ”Alegera publicului”, -proiectul ales unanim de public pe pagina cupperconcept.org-, a fost un nou pavilion din cupru, care încorporează o inovatoare ”imprimantă de apă”. Proiectul celebrează regenerarea rezervorului de apă din secolul al 19-lea din Wrocław, transformat în "Hydropolis" - singurul centru de cunoștințe din Polonia, dedicat în întregime apei. Cuprul de pe fațada laterală este perforat, ca să imite cardurile perforate ale calculatoarelor, legându-se la tema imprimantei de apă.

În ansamblu, juriul a considerat că proiectele au fost deosebite-provocatoare, din cauza tipurilor, scalelor, abordărilor și contextelor de proiectare, dar și din cauza calității ridicate a proiectelor înscrise. Juriul a declarat, că proiectele câștigătoare și cele finaliste prezintă puncte forte foarte diferite, dar toate demonstrează că și clădirile mari pot utiliza cuprul, oricare ar fi destinația lor. Au fost, de asemenea, încântați să vadă tot felul de tipologii de clădiri, la care  s-a investit în design și în materiale de cea mai bună calitate, cum ar fi cuprul.

Hydropolis

Proiectele preselectate și cele premiate vor fi prezentate printr-un program promoțional, unei audiențe internaționale, inclusiv printr-o broșură a premianților, prin interviuri cu câștigătorii, prin canale media, sociale și revista Copper Architecture Forum - toate disponibile prin intermediul copperconcept.org. Mai multe informații și imagini ale tuturor proiectelor înscrise în ediția din 2017, cât și în edițiile anterioare ale concursurilor, pot fi găsite pe pagina: copperconcept.org/awards

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 6.710 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 12.606 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 200 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video