Forumul SHARE a reunit timp de doua zile arhitecti internationali, ingineri si contractori la Bucuresti

203 vizualizari
SHARE 2017
Distribuie pe

Pe 21 si 22 martie 2017 a avut loc seria de conferinte a Forumului International de Arhitectura si Inginerie SHARE la JW Marriott Grand Hotel Bucharest. Forumul SHARE, cel mai amplu eveniment din prima parte a anului adresat arhitectilor, inginerilor si contractorilor, a avut ca teme: arhitectura de interior si confortul ambiental - GIS, arhitectura peisagistica si de infrastructura - LAUD, sticla in arhitectura - INGLASS, servicii de inginerie si instalatii - CONTRACTOR. Evenimentul este organizat de ABplus Events si Ordinul Arhitectilor din Romania.

"A inspira e o forma fundamentala de generozitate. Este ceea ce facem prin evenimentele SHARE, impreuna cu partenerii nostri"- Arh. Serban Tiganas, chairman SHARE 2017

In prima zi a evenimentului, expo-conferinta internationala pentru arhitectura si ingineria sticlei a fost deschisa de arhitectul Luke Lowings, partener Carpenter Lowings Architecture and Design din Marea Britanie, vorbind despre proiectul de locuinta individuala din Hong Kong unde au elaborat o scara interioara integral din sticla.

„Scopul pe care ni l-am propus a fost acela de a minimaliza structura astfel incat lumina sa devina vizibila prin sticla. Ca atare, toate eforturile ingineresti s-au concentrat spre acest lucru. Am observat faptul ca o structura propusa de ingineri foarte elaborata si complicata devine un element care distrage atentia de la ceea ce dorim sa fie vizibil, sa se reflecte in sticla sau ce este incorporat sticlei. Vorbim astfel despre calitatea experientei si pentru asa ceva este nevoie de implicarea celor mai buni ingineri si producatori. Cred ca totul se reduce la a te uita foarte atent la contextul in care te afli ca arhitect, la a deslusi ce anume urmaresti sa arati si sa nu cobori standardele... Este foarte usor sa accepti ce ti se ofera. Continua sa lupti pentru ce este cel mai bun si bucura-te! ”- acesta a fost mesajul arhitectului Luke Lowings catre tinerii arhitecti.

Expo-conferinta internationala pentru arhitectura peisajului si infrastructura urbana - LAUD s-a desfasurat in cea de-a doua zi a evenimentului SHARE 2017 si a cuprins, printre altele si interventia arhitectului peisagist roman de origine franceza Nicolas Triboi, fondatorul Atelierului Foaie Verde, despre ideea unui peisaj productiv in zona Conacului Petricani-Davila. El a absolvit Ecole Nationale Supérieure de la nature et du paysage de Blois. Din 2001 lucreaza in Romania pe proiecte peisagiste, iar in ultima perioada se preocupa intens de dezvoltarea rurala şi agricola. In prezentare, arhitectul a subliniat importanta dezvoltarii unui astfel de proiect in spatiul rural romanesc si potentialul crearii unui proiect pilot care sa ajute la dezvoltarea mai multor astfel de zone.

Cu privire la modalitatea prin care lucrul cu peisajul in mediul urban ar putea fi demarat, arhitectul a sustinut in cadrul unui interviu pentru SHARE 2017 faptul ca „trebuie sa existe un coordonator local care sa se ocupe de mobilizare in zonele unde exista probleme administrative, fie ca e arhitect, urbanist, economist, scriitor, poet etc., trebuie sa fie persoana potrivita care sa interactioneze cu oamenii si sa creeze legaturi cu proiectele benefice. Orasul nu e locuit doar de arhitecti.”

Cele doua zile in care expo-conferinta internationala pentru arhitectura si design de interior - GIS s-a desfasurat, au adus o serie de personalitati locale si internationale ale acestui domeniu printre care ii mentionam pe arh. Andrei Serbescu (ADN BA, Bucuresti), arh. Mario Kuibus (Re-Act Now, Bucuresti), arh. Liong Lie (123DV, Olanda), arh. Raul Roche Figueiredo (Pitagoras Group, Portugalia), arh. Frits van Dongen (van Dongen – Koschuch, Olanda), arh. Christian Karlsson (Karlsson Architects, Danemarca) si arh. Angel Zahariev
(A&A Architects, Bulgaria).

Frits van Dongen, director si arhitect la Van Dongen-Koschuch Arhitects and Planners a fost guest speaker la Forumul SHARE unde a prezentat Teatrul „Kampanje“ din Den Helder - un proiect pentru care biroul a primit Premiul Arie Keppler in 2016. Proiectul este o ilustratie a activitatii lui van Dongen-Koschuch, fiind atat un proiect de restaurare al unui ansamblu de cladiri portuare vechi, abandonate, cat si o interventie cu utilizare orientata spre cultura si urbanism. „Intrebarea era cum sa construim un teatru acolo. Cand am vazut constructia existenta am ramas uimit de frumusetea ei si m-am gandit ca ar trebui sa nu intervenim prea mult. Folosind sticla si proiectand o sala doar de sticla am permis utilizatorilor sa admire cladirea.“

La final, van Dongen a oferit si un sfat pentru tinerii arhitecti: „Trebuie sa visezi, sa visezi, sa visezi. Ca arhitect, cand ai un vis, incerca sa lupti pentru el si in cele din urma va deveni realitate. Daca nu ai vise, nu esti un arhitect creativ.“

Asemeni conferintei GIS, expo-conferita internationala pentru servicii de inginerie in constructii CONTRACTOR LIGHTING s-a intins pe durata celor doua zile ale evenimentului si i-a adus impreuna pe prof. Ing. Dorin Beu (chairman al acestei conferinte si presedintele
Romanian Green Buildings Council), arh. Anna Ramos (directorul Fundatiei Mies van der Rohe), arh. Michael Grubb (Michael Grubb Design Studio Lighting Design London &UK), arh.Stefan Paskucz (9 OPTIUNE – Birou de arhitectura, Romania), designerul Ayrim Yaser Talu (Zeve Lighting design Office, Turcia), arh. Marius Ichim si multi altii.

Dorin Beu, Presedintele Romania Green Building Council, a fost chairman in cadrul conferintei CONTRACTOR pe 21 si 22 martie si a vorbit despre readucerea confortului si sigurantei in spatiile locuite printr-un iluminat corespunzator: „Respectand normele europene din domeniu, putem avea un iluminat natural de calitate, un iluminat electric care sa nu creeze disconfort, sa ajungem in zona de well-being. Normele exista, sunt bine gandite, dar ele trebuie sa fie si respectate. Avem o problema cu respectarea acestor norme in mediul public: scoli, universitati, primarii, in timp ce in mediul privat dezvoltatorii cauta o alta abordare pentru birouri datorita clientilor care solicita cladiri verzi.”

Unul dintre cei mai apreciati designeri de iluminat din Marea Britanie, Michael Grubb, a sustinut o prezentare despre rolul luminii si modul in care putem utiliza lumina ca personaj narator al povestii pe care dorim sa o transpunem in spatiul public. De-a lungul celor aproape douazeci de ani de experienta in domeniu, Grubb a dat dovada de un devotament unic in ceea ce priveste design-ul de iluminat, elaborand proiecte de o frumusete rara ce, totodata, iau in considerare realitatea sociala a lumii in care traim. Drept urmare, implicarea sa nu se opreste la proiecte de anvergura precum strategiile de iluminare pentru o serie de parcuri in Moscova sau pentru parcul olimpic din Marea Britanie, ci continua cu proiecte caritabile precum RE:LIT, proiect initiat in 2013 care propune reciclarea unor echipamente de iluminat si implicarea comunitatii in utilizarea acestora in strategii de iluminat public.

„RE: LIT este un raspuns la problema deseurile de echipamente de iluminat, in special in epoca moderna a tehnologiei LED. Colectam produsele de care nu mai au nevoie fabricantii si implicam comunitatea locala in proces pentru a asigura o legatura directa cu proiectul. Un proiect de succes este unul care apartine oamenilor, astfel incat vor avea grija de el si ulterior.“- a declarat arhitectul.

Eveniment conex: IGLOO TALKS

„Printre evenimentele colaterale SHARE 2017 sunt cele legate de dezbateri. Prima, sub genericul Igloo Talks - alaturi de revista si editorii Igloo deveniti moderatori - a incercat sa sondeze intr-un panel international problema reprofilarii arhitecturii si a arhitectului. Cealalta dezbatere foarte importanta are un format nou care va continua si la Iasi, Cluj si Timisoara si presupune intalnirea dintre arhitectii romani si cei dintr-o tara vecina, unde poate exista probleme similare. De data aceasta ne-am intalnit cu cei mai buni arhitecti din Ucraina care sunt o supriza extraordinara pentru noi toti si cu care am inceput sa investigam probleme comune si suprapunerile pe care le putem lua in considerare alaturi de solutiile pe care le dau si unii si ceilalti”, a declarat domnul Șerban Țiganas despre noul format al dezbaterilor in cadrul evenimentelor ABPlus.

Eveniment conex: EXPOZITIA PREMIILOR EUROPENE PENTRU ARHITECTURA CONTEMPORANA MIES VAN DER ROHE LA BUCURESTI

In prima seara a conferintelor s-a inaugurat si expozitia Fundatiei Mies Van der Rohe la Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu, in premiera in Romania, realizata in colaborare cu OAR, PRO Event, OAR Bucuresti si U.A.U.I.M. Expozitia poate fi vizitata in perioada 22 - 28 martie. Premiul european pentru arhitectura contemporana Mies van der Rohe Awards este oferit la fiecare 2 ani pentru a face cunoscuta, a aprecia si a premia productia arhitecturala de calitate din Europa. Expozitia prezinta cele 355 de proiecte inscrise in competitia din 2017 si cele 40 de proiecte incluse in lista scurta a nominalizarilor. In extenso, au fost expuse cele 211 proiecte de diploma inscrise in competitia Young Talent Architecture Award 2016 (YTAA).

„Expozitia trece prin toate cele 355 de proiecte nominalizate in cadrul Premiilor Mies ale Uniunii Europene 2017 si este organizata in jurul diverselor programe arhitecturale: locuire colectiva, locuire individuala, educatie, productie si consum si nu in functie de tara de origine. Daca cineva este interesat de cum poate arata o locuinta individuala, va invitam sa veniti sa vedeti aici o colectie de case frumoase din intreaga Europa. De aceea desfasuram acest program: pentru a arata publicului general cum arata arhitectura de calitate si, facand acest lucru, dorim sa educam publicul in a-si cere dreptul la arhitectura de calitate oricand in viata de zi cu zi", a subliniat Anna Ramos, directorul Fundatiei „Mies van der Rohe” din Barcelona despre aceasta expozitie itineranta.

Dupa deschiderea oficiala a expozitiei Fundatiei Mies van der Rohe de la Facultatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu, Guerrilla Lighting a organizat un eveniment care utilizeaza lumina ca o forma de interventie urbana, un concept Light Collective al Martin
Lupton &Sharon Stammers
. Guerrilla Lighting este o metoda extrem de eficace si accesibila pentru a da putere oamenilor si a provoca o schimbare in ceea ce priveste rolul iluminatului in mediul urban. Au fost iluminate de catre public 4 cladiri din zona Universitatii.

In cadrul sesiunii plenare oficiale de inchidere a Forumului SHARE Bucharest 2017 a fost lansat concursul national RBA 2017. Premiile Romanian Building isi propun sa ridice nivelul de colaborare intre autorii proiectului, reprezentanti ai industriei si beneficiari. Aceste premii evidentiaza trio-ul creativ architect-constructor- beneficiar si evalueaza impactul social, cultural, economic al proiectelor privind calitatea vietii, alaturi de criterii estetice si tehnice. Pentru a incheia forumul SHARE 2017, arhitecta Sheila Sri Prakash, fondatoarea Shilpa Architects Planners Designers, a sustinut o prezentare extraordinara ca invitat special al evenimentului. Fiind una dintre primele femei din India care si-a infiintat propriul studio de arhitectura, Shilpa Arhitects, in Chennai in 1979, Sheila Sri Prakash este acum o personalitate recunoscuta la nivel mondial, un lider global in ceea ce priveste arhitectura sustenabila, abordand un proces de design adaptat la factorii de mediu si elemente de planificare sensibile la contextul sociologic.

„O provocare majora pentru arhitectura de astazi este modul in care gestionezi din calitatea de arhitect cele doua directii principale: masuri populiste si ceea ce stii ca profesionist ca va da rezultate mai bune intr-o situatie anume. Am incercat sa ofer energie cladirilor pe care le-am proiectat folosind materiale si tehnologii locale“- a declarat arhitecta in interviul din cadrul SHARE 2017.

De asemenea, Sheila Sri Prakash este cunoscuta pentru activitatea sa ca profesor in cadrul unor universitati de renume si a sustinut si in cadrul Universitatii de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu” din Bucuresti o conferinta inspirationala, adresand studentilor sfaturi despre importanta lucrului in echipa in arhitectura contemporana: „Un lucru care mi se pare interesant in ceea ce priveste arhitectii este ca suntem toti creativi, dar rareori conlucram. Prin urmare, provocarea este cum sa lucram impreuna chiar daca avem toti idei diferite, deoarece trebuie sa colaboram pentru o cauza. Acesta e misiunea mea: sa ma asigur ca tanara generatie lucreaza impreuna.”

Urmatorul eveniment SHARE este conferinta inspirationala internationala „NEW CITIES” din Iasi unde tara invitata este Olanda. „New Cities” abordeaza o noua viziune de dezvoltare a oraselor adaptata la provocarile urbane contemporane si calitatea vietii in oras. Conferintele dezvolta filosofia unui „oras uman”, promovand participarea si implicarea in viata orasului, a modului in care individul trebuie sa fie adus inapoi in centrul discutiei despre viitorul planificarii urbane.

Material de Patricia Erimescu si Ruxandra Grigoras, Associate Editors share-architects.com

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 420 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 25.410.511 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 2.240 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video