Inregistrarea contractelor de performanta energetica in conturile nationale

79 vizualizari
cladiri
Distribuie pe

Eurostat (Oficiul pentru Statistică al Comisiei Europene) a publicat, în data de 19 septembrie, orientări privind înregistrarea contractelor de performanță energetică (EPC) în conturile administrațiilor publice naționale. Acestea aduc clarificări la normele contabile aplicate acestor contracte, determinând astfel facilitarea investițiilor în acest sector.

Marianne Thyssen, comisarul pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă, care este responsabilă și de Eurostat, a declarat: „Europa are nevoie de investiții. Cu ajutorul acestor orientări, arătăm modul în care autoritățile publice pot investi acum și în sectorul energetic, cu respectarea deplină a principiilor contabilității publice.”

Miguel Arias Cañete, comisarul pentru politici climatice și energie, a declarat: „Datorită orientărilor revizuite publicate, va fi mai ușor pentru școli, spitale și alte clădiri publice - care reprezintă peste 10 % din întregul parc imobiliar din UE – să investească pentru îmbunătățirea eficienței energetice. Măsurile pentru sporirea eficienței energetice sunt, de asemenea, un mijloc important de combatere a sărăciei energetice, ale cărei cauze această Comisie urmărește să le abordeze în profunzime.”
La solicitarea statelor membre, Eurostat a lucrat în colaborare cu institutele naționale de statistică (NSI - National Statistical Institutes) pentru a reflecta la cea mai adecvată modalitate de înregistrare a EPC-urilor în conturile administrațiilor publice, al cărei rezultat sunt orientările sus-menționate.

Contractele de performanță energetică din sectorul public oferă o soluție practică pentru a face clădirile publice și alte infrastructuri publice mai eficiente din punct de vedere energetic, deoarece investiția inițială poate fi acoperită de un partener privat și rambursată prin economii de energie garantate. De multe ori, acest tip de contract conține simultan elemente de acord de închiriere, de ofertă de servicii, de leasing, de cumpărare sau de credit, ceea ce face ca înregistrarea acestuia să fie o operațiune complexă.

Orientările publicate de Eurostat extind considerabil posibilitățile organismelor publice de a utiliza astfel de contracte, prin abordarea și clarificarea circumstanțelor în care acestea pot fi înregistrate în bilanțul administrațiilor publice.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video