Lumina ne afecteaza sistemul imunitar, vigilenta si calitatea somnului

58 vizualizari
Velux Daylight symposium
Distribuie pe

La inceputul lunii mai, peste 350 de experti si specialisti in lumina naturala din toata lumea s-au reunit la Berlin pentru a participa la cea de-a saptea editie a simpozionului international Daylight. In contextul actual, in care tot mai multi oameni sunt interesati de un mod de locuire sanatos si sustenabil, tema din acest an a venit firesc: “Arhitectura sanatoasa si prietenoasa cu mediul: de la teorie, la practica”.
Dean
Timp de doua zile, 39 de speakeri din toata lumea au sustinut prezentari la finalul carora concluziile au fost unanim acceptate de catre toti participantii: este nevoie de cercetare si practica arhitecturala, iar utilizarea noilor tehnologii, precum cele virtuale, ne pot ajuta sa intelegem importanta luminii naturale pentru noi ca oameni, cei care ne petrecem cea mai mare parte a timpului la interior. Dar, pe langa aceste tehnologii pe care le avem in prezent la indemana, trebuie in acelasi timp sa constientizam cat de mult conteaza calitatea spatiilor in care locuim. “Lumina ne afecteaza sistemul imunitar, vigilenta si calitatea somnului”, spune cercetatorul Marilyne Andersen din cadrul École polytechnique fédérale de Lausanne. Concluzia este rezultatul a multor ore de munca in care au fost studiate efectele pe care le are lumina zilei asupra sanatatii noastre. Dean Hawkes, membru emerit al Colegiului Darwin, Universitatea din Cambridge, a impartasit opinii si imagini din cei 25 de ani petrecuti in casa lui,"casa circadiana" care este in echilibru cu natura si ciclurile sezoniere.

Arhitectura apare atunci cand o raza de lumina cade pe peretele unei cladiri
In prezentarea sa, “Lumina zilei ca aspect calitativ si motor in dezvoltarea arhitecturii”, arh. Stefan Behnisch a spus cum el in calitate de arhitect apreciaza in mod special lumina intr-un interior, apoi a citat din arh. Louis Kahn: “arhitectura apare pentru prima data atunci cand o raza de lumina cade pe peretele unei cladiri.” Discursul a fost ilustrat cu exemple din proiectele sale in care suprafetele reflectorizante si translucide au fost esentiale pentru controlul luminii naturale de la interior. “Chiar daca o cladire indeplineste specificatiile tehnice, nu veti avea nici o garantie pentru calitatea luminii care cade pe peretele unei cladiri”, mai spune Behnisch.

Responsabilitatea de a da lumina inapoi
Lumina naturala influenteaza si procesul de invatare al elevilor, concluzioneaza arh. Jacob Strømann-Andersen de la Henning Larsen Architects. in acelasi timp, Peter Andreas Sattrup, reprezentant al Asociatiei birourilor daneze de arhitectura, a solicitat o crestere a colaborarii si a schimbului de date intre mediile construite existente si comunitatea de cercetare pentru a oferi plus valoare in faza de proiectare a cladirilor viitoare. "Trebuie sa intelegem mai bine modul in care functioneaza cladirile, iar dialogul este esential aici", spune Sattrup.
Arh. James Carpenter de la James Carpenter Design Associates JCA a impartasit abordarea biroului sau de arhitectura, afirmand ca "atunci cand construiesti sau privatizezi un spatiu, ai responsabilitatea de a da lumina inapoi".

Spatiul dublu si posibilitati de utilizare
Arhitecta de origine franceza, Anne Lacaton a demonstrat modul in care cladirle pot fi renovate cu solutii de lumina naturala. Aceasta a ilustrat si un studiu de caz: un imobil din Paris, construit in anii 70 a fost modificat si renovat pentru a imbunatati calitatea locuirii din interiorul sau. Lucrarile au fost efectuate fara ca beneficiarii sa fie relocati, iar costurile au fost cu o treime mai mici decat demolarea si reconstructia. “Nu demolati niciodata. Adaugati, extindeti, oferiti mai mult”, spune Lacaton.

Ne pot face spatiile de lucru exterioare mai eficienti?
In prezentarea sa, "Lumina zilei pentru generatia millennials”, Christoph Reinhart de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts a demonstrat cum mediul exterior poate duce la conditii mai bune de lucru. Acesta a prezentat un instrument de monitorizare Wifi a locului de munca in aer liber, denumit Soofa pentru a atrage atentia asupra deficitului de lumina naturala in viata moderna. “Ar trebui sa reconsideram modul in care ne planificam spatiile de lucru in viitor? Am putea face o munca mai eficienta in aer liber?”, concluzioneaza Reinhart.

Despre VELUX Daylight Symposium
Evenimentul aflat la a saptea editie, aduce la un loc cercetatori din domeniul arhitecturii si al disciplinelor conexe, facilitandu-le dialogul si interactiunea. De-a lungul celor doua zile de simpozion, acestia dezvolta metode si unelte care au in prim plan utilizarea luminii naturale la interior, iar scopul final este imbunatatirea calitatii vietii. Grupul VELUX realizeaza constant studii care urmaresc efectele pe care lumina naturala le are asupra noastra si inoveaza prin solutii care aduc mai multa lumina naturala la interior. Mai multe informatii: thedaylightsite.com

Pentru mai multe informatii, vizitati velux.com si velux.ro.

www.facebook.com/VELUXRomania
https://www.youtube.com/user/VELUXRomania
www.instagram.com/veluxromania
#veluxromania #povestidinmansarde #momentvelux #velux20

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video