Putem imbunatati eficienta energetica a cladirilor cu ajutorul vremii?

129 vizualizari
eficienta energetica
Distribuie pe

O clădire bună păstrează elementele naturii în afară - ploaie, grindină și zăpadă, și, ocazional, chiar și soarele.

Dar facem o treabă atât de bună ținând vremea afară, dacă ne lipsim de multele avantaje ale expunerii la exterior? La urma urmei, cercetările au arătat că legătura cu natura și cu exteriorul poate duce la scăderea nivelului de stres și la creșterea nivelului productivității.

O întrebare serioasă, care merită luată în considerare, spune Kevin Nute, profesor de arhitectură la Universitatea din Oregon. Într-un articol recent, Nute discută despre cum ar trebui – și ar putea – să se prezinte pașii următori ai designului durabil de interior.

Având în vedere că australienii își petrec 90% sau mai mult din timpul lor în interior, arhitecții ar trebui să fie atenți la conversație. Mai mult, vor găsi aici soluții indispensabile.

Datorită unor practici locale, s-a găsit deja un răspuns. De exemplu, The New Royal Children`s Hospital din Melbourne a fost proiectat de Billard Leece Partnership și Bates Smart pentru a evidenția și profita de beneficiile terapeutice ale naturii. Texturile, formele și culorile din parcul Royal au fost evidențiate în interior, iar majoritatea saloanelor au vedere la parc. Nici acestea nu sunt strategii inutile. Aceste decizii de proiectare au fost susținute de o cercetare solidă bazată pe dovezi.

Foto: The New Royal Children`s Hospital. Image: John Gollings

Există un nume pentru această teorie arhitecturală: design biofilic. Biofilia sugerează că oamenii, în mod natural, caută legături cu mediul natural și alte forme de viață. În arhitectură, strategiile de proiectare durabilă leagă locuitorii de natură.

Designerii birourilor și cei comerciali conștientizează, de asemenea, importanța elementelor de mediu în spațiile de lucru. Cei mai mulți - dacă nu toți - arhitecții vor recunoaște faptul că lumina naturală, ventilația și spațiul verde sunt elemente care îmbunătățesc productivitatea și reduc probabilitatea apariției problemelor de sănătate în rândul angajaților. De exemplu, University of Queensland`s School of Psychology – lucrând cot la cot cu cercetători ai universităților din Cardiff, Exeter și Groningen – a constatat că au fost îmbunătățite productivitatea și percepția privind calitatea aerului, concentrarea și satisfacția la locul de muncă în două mari firme comerciale din Marea Britanie și Olanda, în birouri „verzi”, comparativ cu locurile de muncă obișnuite.

Foto: Woods Bagot a încorporat biofilia în proiectarea unei locuințe din Melbourne. Trevor Mein

Cu toate acestea, Nute a introdus o altă modalitate de a aduce mediul exterior în interior: prin încorporarea animațiilor meteo.

„Gândiți-vă la lumina soarelui care se reflectă din apă pe partea inferioară a unei bărci sau la umbrele frunzișului care freamătă în briză”, a explicat el.

Foto: Modele ale mișcării luminii soarelui generate de vânt, pe un tavan interior.

În cartea sa electronică, „Vital: Using the Weather to Bring Buildings and Sustainability to Life”, Nute constată că există modalități de a evidenția mișcarea soarelui, a umbrelor și a apei în spațiile interioare. Când aceste mișcări naturale au fost aduse în interior, s-a descoperit că reduc frecvențele cardiace și că au distras mai puțin atenția decât alte mișcări generate artificial.

„Primele rezultate sugerează că, văzând o mișcare naturală de acest gen într-un spațiu interior, poate fi mai benefică decât a privi natura din exterior printr-o fereastră. Nu numai că aceasta ne-ar putea ajuta la a ne menține calmi, dar ne-ar putea îmbunătăți și atenția”, transmite acesta.

„Aceste descoperiri sunt în concordanță cu Teoria Restaurării Atenției, propusă de psihologii Universității Michigan, Rachel și Stephen Kaplan. Printre alte strategii, studiile lor sugerează că aceste tipare naturale și familiare de mișcare au capacitatea de a ne ține alerți fără a ne distrage atenția.”

EFECTE PRIVIND EFICIENȚA ENERGIEI

Dar cum pot animațiile meteo să aibă un impact real asupra acreditărilor durabile ale unei clădiri?

Potrivit spuselor lui Nute, multe clădiri verzi nu reușesc să fie atât de eficiente din punct de vedere energetic, chiar dacă au fost construite în acest scop. În final, modul în care o clădire este utilizată contează la fel de mult ca modul în care a fost proiectată.

„Multe dintre caracteristicile cheie ale clădirilor verzi – cum ar fi conservarea energiei și a apei, de exemplu – nu sunt vizibile imediat. Drept urmare, aceste practici simple, dar importante, sunt, în mare parte, nefolosite”, transmite acesta.

„Lucrările noastre sugerează că aducerea mișcărilor de lumină solară, vânt și ploaie în interior ar putea evidenția caracteristicile pasive de economisire a energiei pentru oamenii care pun bazele unei noi clădiri și, astfel, va spori foarte mult utilizarea lor.”

Rafturi de lumină, dispozitive atașate ferestrelor clădirilor, pentru a reflecta lumina zilei
cât mai bine în interior.
Săgeata din dreapta reprezintă mișcarea aerului. Kevin Nute
Rafturi de lumină în testare montate la
camera de așteptare a unei clinici dentare în Eugene, Oregon.
Kevin Nute

Nute oferă ca exemplu rafturile de lumină, dispozitive atașate ferestrelor clădirilor, pentru a reflecta lumina zilei cât mai bine în interior. Adăugând un strat de apă pe suprafața rafturilor de lumină, razele soarelui vor fi reflectate pe tavanul din interiorul clădirilor, apa fiind mișcată de vânt.

Nute a constatat împreună cu fostul student al Universității din Oregon, Aaron Weiss, că apa adăugată nu a redus cantitatea de lumină reflectată de rafturi, dar a făcut ca acestea să fie mai vizibile persoanelor care utilizează spațiul.

„Am constatat că același lucru a fost valabil și pentru o serie de alte tehnici pasive de economisire a energiei, incluzând încălzirea solară, umbrirea și ventilația naturală”, scrie acesta.

„Adăugarea mișcării generate de soare, vânt sau poaie nu le-a redus performanța de mediu și, în multe cazuri, le-a dezvăluit funcționarea celor care ocupă clădirea.”

Cu iluminarea, încălzirea și răcirea, care reprezintă aproape 40% din consumul de energie în clădiri, ar putea animația meteo să fie următorul pas important în îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor? Trebuie făcute mai multe cercetări, însă Nute pare să fie pe drumul cel bun.

Articol adaptat dupa Architecture and Design, "Could bringing weather indoors improve buildings` energy efficiency?", traducere Irina Toncean-Reea Communication

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 6.500 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 2.664 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 163.028 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video