Puterea designului de a face diferenta: Societatea s-ar putea sa nu fie pregatita inca pentru inovatiile actuale din design

57 vizualizari
Valentin Vodev
Distribuie pe

• Universitatea de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu” a gazduit sesiunea jumpthegap cu invitati speciali - juratul Valentin Vodev si arhitectul roman Justin Baroncea, in cadrul unei discutii moderate de Constantin Goagea, directorul revistei Zeppelin.
• In acest an, concursul international de design ofera premii in valoare totala de 26.000 euro pentru trei categorii: studenti, profesionisti si sustenabilitate.

Miercuri, 22 februarie, Universitatea de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu” a gazduit conferinta jumpthegap pentru al doilea an la rand, cu scopul de a promova concursul international de design jumpthegap. Punand in evidenta puterea pe care designul o poate avea si oportunitatile oferite de design si arhitectura in solutionarea problemelor societatii, invitatii au discutat despre experienta lor personala si despre cum si-au canalizat munca in aceasta directie.

Prin urmare, invitatul special si juratul Valentin Vodev, de doua ori castigator al premiului Red Dot Design la categoria Red Dot Best of the Best, s-a folosit de experienta sa pentru a vorbi despre inovatie, puterea designului si a unei competitii. Competitia de design jumpthegap ofera tinerilor arhitecti si designeri oportunitatea unica de a-si prezenta proiectele inovatoare si conceptele pentru spatiul baii, uitand in proiectele lor de limitele imaginatie, depasind materialele si tehnologiile curente.

50% dintre produsele care vor fi folosite peste zece ani nu au fost inca proiectate, cu atat mai putin produse, lucru demonstrat si de experienta lui Valentin Vodev. Roller Buggy-ul, o combinatie intre un carucior si un scuter, a fost lansat initial in 2005, iar recenziile sale au fost negative, variind de la un produs care nu este sigur pentru copii pana la discutii despre designul sau in sine. 5 ani mai tarziu, produsul a fost pe prima pagina a publicatiilor internationale, inclusiv poza zilei in The Telegraph si este comercializat in prezent.

El a mai vorbit si despre impactul pe care competitiile le au asupra carierei de arhitect sau designer, inclusiv din perspectiva sa personal. Competitiile pot fi un bun exercitiu, pot fi o idee pe care o pot implementa ulterior in alte proiecte, la crearea propriului business sau pot aduce, in cele din urma, si premii, fonduri, recunoasterea publica etc. Designul si calatoriile l-au ajutat sa realizeze ca acelasi obiectiv sau aceeasi utilitate pot fi atinse in nenumarate feluri, prin obiecte create in functie de cultura si estetica.

De cealalta parte, Justin Baroncea a subliniat cum functioneaza imaginatia in situatia restaurarii unor obiecte vechi, care altfel ar fi fost aruncate. Bazandu-se pe experienta personala, a prezentat proiecte de design interior in care a refolosit mobila din cladiri de birouri sau proiecte in care a implicat copii pentru a gasi noi utilizari sau forme diferite pentru obiecte vechi. Prezentarea sa a demonstrat faptul ca designul este despre estetica, dar cea care primeaza este utilitatea.

Moderatorul conferintei a fost Constantin Goagea, director la Zeppelin, revista care a fost, de asemenea, partener media pentru eveniment.

Competitia bianuala Jumpthegap se afla acum la cea de-a saptea editie, organizata de Roca, care anul acesta sarbatoreste 100 de ani, in colaborare cu Centrul de Design Barcelona.

Premiile din acest an insumeaza 26.000 de euro:
- Categoria studentilor – 10.000 de euro
- Categoria profesionistilor – 10.000 de euro
- Premiul Special pentru Sustenabilitate oferit de fundatia We are Water – 6.000 de euro

Persoanele interesate pot intra in competitie pana pe 15 martie pe jumpthegap.net, isi pot pregati proiectele in decurs de o luna si le pot inscrie pana pe 19 aprilie.

Anul trecut 3700 de persoane s-au inscris in competitie la nivel mondial, dintre care 83 dintre ele din Romania, plasand tara pe locul 12 pe lista tarilor cu cei mai multi participanti.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 6.710 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 12.606 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 200 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video