Set nou de Contracte FIDIC emise la inceputul lunii decembrie 2017. Care sunt principalele modificari?

205 vizualizari
Set nou de Contracte FIDIC
Distribuie pe

Federaţia Internationala a Inginerilor-Consultanti (FIDIC), dupa o utilizare practica de peste 18 ani a Contractelor-standard FIDIC „rosu”, „galben” si „argintiu” a decis ca este momentul pentru a publica o editie actualizata a acestor contracte utilizate in domeniul constructiilor la nivel international.

Dupa cum a mentionat insasi FIDIC, emiterea noului set de 3 contracte-standard constituie un moment definitoriu pentru piata constructiilor la nivel global.

Prin acest articol vom prezenta unele dintre principalele amendamente aduse de noua editie a Contractelor FIDIC.

De exemplu, rolul Inginerului in cadrul FIDIC „rosu” si „galben” a suferit o modificare de esenta, maniera „neutra” in care acesta este chemat sa raspunda avand drept obiectiv sustinerea partilor in a ajunge la o intelegere amiabila a eventualelor divergente. Neintelegerile dintre partile contractuale pot privi, in esenta, trei (3) categorii de pretentii „(claims”): sume suplimentare de plata, extinderea termenului de executie sau alte aspecte contractuale.

Noile Contracte FIDIC stabilesc ca in ipoteza existentei unor pretentii („claims”) partile au obligatia de a notifica Inginerul (sau pe cealalta parte in cazul FIDIC „argintiu”) in termen de maximum 28 de zile de la data la care partea in cauza a cunoscut sau ar fi trebuit sa cunoasca evenimentul care a dat nastere pretentiei, sub sanctiunea decaderii. Din punct de vedere procedural, etapele solutionarii unor pretentii au devenit mai structurate, retinand ca, pana la data la care pretentia poate fi dedusa spre solutionare Comisiilor de Adjudecare/Evitare a Disputelor (in engleza „DAABs”), este necesara parcurgerea unor etape succesive care pot dura pana la 9 luni (i.e., maxim 266 de zile).

Tot ca noutate a noilor Contracte FIDIC, este de mentionat ca DAABs trebuie sa fie stabilite inca de la data semnarii contractului, acestea dobanding astfel un caracter permanent, spre deosebire de caracterul ad-hoc al FIDIC editia 1999. Stabilirea unor Comisii de Adjudecare/Evitare a Disputelor cu caracter permanent are ca obiectiv declarat solutionarea pretentiilor si evitarea transformarii acestora in litigii („disputes”).

Un alt exemplu de amendament adus noilor contracte FIDIC face referire la clauzele alternative ce cunosc modificari semnificative, determinate de practica ultimilor 2 decenii de utilizare a acestor standarde. Posibilitatea introducerii unor termene intermediare („milestones”) sau clauze de limitare a raspunderii pentru daune indirecte, constituie dispozitii rezultate din practica ce isi gasesc acum locul in cadrul clauzelor alternative.

Este util de mentionat ca, dupa cum apare precizat si in cadrul recomandarilor emise de FIDIC, amendarea Conditiilor Generale („General Conditions”) prin intermediul Conditiilor Particulare („Particular / Special Conditions”), operatiune absolut necesara pentru adaptarea contractului standard la specificitatea proiectului si a sistemului de drept in care se aplica, trebuie realizata de o maniera echilibrata si rezonabila.

De fapt, experienta practica ne invata ca un contract dezechilibrat in mod flagrant ajunge sa nu isi indeplineasca scopul inerent (anume acela de a ghida partile in cadrul executarii practice a proiectului) nici macar pentru partea in favoarea careia acesta este dezechilibrat.

Stabilirea limitelor rezonabile si echitabile in care Contractele FIDIC pot fi amendate presupune o cunoastere detaliata atat a specificului standardului acestui contract, cat si a proiectului si sistemului de drept national. Utilizarea neprofesionista a Contractelor FIDIC poate avea consecinte negative majore.

Pentru persoanele interesate de subiect, o analiza detaliată va fi întreprinsă în cadrul „Conferinţei privind Noile Contracte FIDIC” care va fi organizată la începutul anului 2018.

Daniel MOREANU este avocat si doctor in drept. Pentru mai multe detalii, a se vedea: www.moreanulaw.com

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 5.512.008 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 3.750 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 6.980.429 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 3.020 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video