Skanska atrage fluxuri de capital strain in Europa Centrala si de Est

46 vizualizari
Skanska
Distribuie pe
  • Stocurile de birouri din marile orașe din Europa Centrală și de Est (CEE) totalizează 21,8 milioane mp.
  • Construcțiile planificate pentru a fi livrate până în 2021 vor majora cifrele cu 20%, atingându-se un total de 26,5 milioane mp.
  • Regiunea CEE s-a bucurat de un flux de capital străin fără precedent, preponderent asiatic. 
  • În 2019, sud-coreenii au fost cei mai activi investitori de pe piețele imobiliare din CEE.
  • Bucureștiul are cea mai mare creștere a PIB-ului din ultimii 10 ani (96%) și ocupă locul 6 în topul orașelor cu cea mai rapidă evoluție din Uniunea Europeană.

Conform celui mai recent raport de investiții pentru Europa Centrală și de Est (CEE): Thriving metropolitan cities, realizat de Skanska, Colliers International și Dentons, performanțele economice ale regiunii sunt în creștere. Situația economică favorabilă și o performanță foarte bună a orașelor din CEE s-a tradus într-o creștere a cererii de investiții noi, inclusiv pe piața de birouri. Stocurile de birouri, care au crescut în ultimii ani, totalizează în prezent 21,8 milioane mp pe teritoriul CEE. Construcțiile planificate pentru a fi livrate până în 2021 vor majora cifrele cu 20%, atingându-se un total de 26,5 milioane mp. Investițiile pe piețele imobiliare din CEE au atins anul trecut circa 13,2 miliarde, cu peste 5 miliarde de Euro tranzacționate exclusiv pe piața de birouri.

În București, singurul oraș din România în care Skanska își desfășoară activitatea la acest moment, stocul de spații de birouri a ajuns deja la 2,5 milioane mp. Raportul de activitate denotă rezultate spectaculoase pentru capitală, care are cea mai mare creștere a PIB-ului din ultimii 10 ani (96%) și ocupă locul 6 în topul orașelor cu cea mai rapidă evoluție din Uniunea Europeană.

Pe lângă creșterea PIB-ului și ritmul susținut al dezvoltării economice totale, Bucureștiul atinge un al treilea record, fiind cel mai dinamic dintre orașele CEE în ceea ce privește creșterea veniturilor. Considerat una dintre cele mai bune locații pentru investiții în sectorul IT, orașul a devenit un hub unde se generează și de unde se diseminează mai departe inovația, transformându-se într-un oraș profitabil atât pentru investitori locali și externi cât și pentru locuitorii săi.

„De când ne-am început activitatea în România, am fost martorii modernizării accelerate a capitalei, evoluție la care ne place să credem că și Skanska a contribuit. Bucureștiul atrage din ce în ce mai multe investiții în zona IT, transformându-se într-un Innovation HUB pentru centrele de Outsourcing. Rezultatele raportului de investiții pentru Europa Centrală și de Est evidențiază rata accelerată de creștere a PIB-ului, viteza generală de dezvoltare și interesul tot mai ridicat pe care orașele mari îl prezintă pentru investitorii străini. Toate acestea reprezintă fundamente solide pentru o piață care se maturizează”, a declarat Aurelia Luca, Managing Director, Skanska România

Una dintre cele mai importante tendințe pe care raportul le reflectă la nivel de CEE este faptul că dezvoltarea puternică a pieței de birouri a atras un flux de capital asiatic fără precedent. În 2013, regiunea CEE încasa mai puțin de 3% din totalul capitalului cheltuit de investitorii asiatici în afara continentului natal. Anul acesta, cifra a ajuns la 9,5% pentru regiunea CEE, în timp ce investițiile direcționate către Europa au crescut la 14,5%. Valoarea totală a capitalului asiatic investit direct în CEE, din 2013 și până în prezent, este de 7,7 miliarde de Euro, comparativ cu fluxul de capital german de 8,6 miliarde de Euro.

„Fiind cel mai mare dezvoltator de birouri din regiunea CEE, am observat cu mare interes creșterea fluxului de investitori străini, în special de origine asiatică, care caută oportunități pe piețele de birouri din CEE”, a declarat Adrian Karczewicz, Head of Divestments al diviziei Skanska Commercial Development din CEE, care a mai adăugat: „În 2018 am făcut prima tranzacție cu un investitor filipinez, în timp ce anul acesta am avut o primă tranzacție directă cu fonduri coreene la Budapesta. Totodată, coreenii investesc adesea pe piețele europene și prin intermediul companiilor de administrare a activelor, precum CBRE GI, așa cum a fost cazul în tranzacția noastră de la Praga. Europenii, îndeosebi germanii, obișnuiau să fie cel mai mare și de bază grup de investitori care căutau oportunități de clasă A în CEE. Odată cu noii investitori, în special cei din Coreea de Sud, care devin tot mai activi pe piețele din CEE, această situație se schimbă. Investitorii asiatici știu deja că în CEE pot găsi clădiri de birouri de top, future-proof, care generează profit și creează valoare adăugată.”

Această tendință este dovedită și de datele înregistrate pentru 2019. Conform raportului de investiții CEE, sud-coreenii sunt în prezent cei mai activi investitori străini din CEE și joacă un rol din ce în ce mai important pe piața imobiliară comercială. Concluziile raportului confirmă faptul că în primul semestru al anului 2019, a fost plasat peste 1 miliard de Euro în regiunea CEE doar din Coreea de Sud, depășind investițiile germane.

Pe lângă o imagine de ansamblu privind piața de capital și investițiile în CEE, raportul descrie pe larg dezvoltarea orașelor din CEE, care au trecut prin transformări economice și sociale profunde. Mai multe informații despre acestea, precum și despre oportunitățile de investiții, pot fi găsite în Raportul de investiții CEE 2019: Thriving Metropolitan Cities. Versiunea completă este disponibilă la: www.skanska.pl/CEEinvestmentreport2019

Despre Skanska

Skanska este unul dintre cele mai importante grupuri de dezvoltare imobiliară și construcții din Europa. În afara regiunilor nordice, compania are operațiuni europene în domeniul construcțiilor și ingineriei civile în Polonia, Republica Cehă și Slovacia, precum și Marea Britanie. Skanska dezvoltă spații comerciale pe piețe interne din Polonia, Cehia, România și Ungaria, având proiecte rezidențiale în curs în Praga și Varșovia.

Skanska oferă, de asemenea, servicii în parteneriate de tip public-privat. În 2017, vânzările Skanska au însumat 37 miliarde SEK. Firma are aproximativ 16 000 de angajați implicați în operațiunile sale europene.

Mai multe informații pot fi găsite pe: http://www.skanska.com/property

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 461 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 17.172 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 1.550 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 449.798 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video