novapex

 

Viitorul se definește acum, la Bienala de Arhitectură Transilvania 2019

batra2019
vizualizari

A patra ediție a Bienalei de Arhitectură Transilvania (BATRA) 2019, organizată de Ordinul Arhitecților din România, Filiala Transilvania, în parteneriat cu filialele OAR din Bihor, Satu-Mare, Alba și Nord-Vest, va avea loc la Cluj-Napoca, în perioada 7-23 noiembrie. Scopul acestei ediții este reflectat de tema aleasă, ”Viitorul/Acum”, respectiv  dorința de a implica întreaga comunitate în planurile și deciziile arhitecților, urbaniștilor, peisagiștilor, autorităților, pornind de la premisa că numai așa viitorul poate reflecta ceea ce ne dorim cu toții.

”Suntem contemporanii care încercăm să materializăm vise. Necesitățile unei familii sau ale unei comunități ne sunt transmise prin teme de proiect, iar noi începem apoi să imaginăm și să schițăm viitorul. Calitatea mediului construit, de la peisaj arhitectural, spațiu urban sau rural, până la cele mai mici detalii ale locuințelor, toate au un impact asupra dezvoltării noastre ca oameni și ne definesc ca și comunitate. Gestul arhitectural este materializarea unui vis, sau doar a unei necesități funcționale dar, indiferent de tema pe care o abordăm, impactul pe care proiectul nostru îl va avea asupra beneficiarilor este rareori cuantificat la adevărata valoare”, spune Daniela Maier, curatorul BATRA 2019 și președintele Ordinului Arhitecților din România - filiala Transilvania (OART).

PREMIERĂ: GALA BIENALELOR DE ARHITECTURĂ

În aceeași perioadă, Cluj-Napoca va fi gazda Galei Bienalelor de Arhitectură, eveniment de o anvergură deosebită, organizat ÎN PREMIERĂ de ehipa BATRA și care își propune să găzduiască un număr cât mai mare dintre Bienalele și Anualele de arhitectură organizate în România în perioada 2018-2019. Curatorii și președinții de filiale vor dezbate, în cadrul unei mese rotunde, provocările cu care se confruntă arhitecții privind modelarea peisajului construit contemporan.

Întrebările pentru care se încearcă identificarea unui răspuns sunt sintetizate de  Daniela Maier, curatorul BATRA 2019: ”Care vor fi valorile generațiilor viitoare crescute în noile cartiere? Oameni, arhitecți, administrație, specialiști, contemporani, sociologi, istorici, dezvoltatori... ne imaginăm și ne asumăm aceste valori, acest viitor? Acum, când proiectele noastre se materializează mult mai repede, este important să înțelegem faptul că viitorul este, dincolo de orice slogan publicitar, cu adevărat în mâinile noastre! Conturăm și definim spații și volume, ne asumăm coerența lor funcțională, impactul lor în acest moment în oraș. Dar suntem oare în măsură să cuantificăm eficiența, valoarea estetică sau puterea lor de a defini comunități în viitor? Viteza cu care locuitorii orașelor se adaptează evoluției tehnologice depășește cu mult flexibilitatea funcțională pe care suntem învățați să o oferim clădirilor pe care le proiectăm.  Suntem oare în măsură să concepem teme și proiecte care, materializate, să ne definească și să fie utile peste zeci de ani?”

O altă PREMIERĂ este reprezentată de expunerea simultană în 5 orașe a proiectelor propuse de arhitecții Ordinului. Dacă, la edițiile trecute, specialiștii sau pasionații de arhitectură din Alba Iulia, Oradea, Satu Mare și Baia Mare au putut studia și admira aceste proiecte în cadrul unor expoziții itinerante, ulterior evenimentului din Cluj-Napoca, în acest an proiectelor vor fi expuse simultan, în zone centrale din toate cele cinci orașe.BATRA2019

COMUNITATEA (LOCALĂ), CHEMATĂ LA DEZBATERILE ARHITECȚILOR

Comunitatea este beneficiara tuturor proiectelor arhitecturale contemporane, astfel încât organizatorii își doresc ca membrii ei să participe, într-un număr cât mai mare la dezbaterile organizate în cele 16 zile ale evenimentului.

”Am afirmat deseori faptul că arhitectura este exercițiul de comunicare pe care trebuie să-l facem din nou împreună, comunitate și arhitecți. Reconectarea la valorile tradiționale este considerată una din căile importante prin care vom putea identifica strategiile de adaptare la temele actuale. Arhitectura își caută calea de a fi în mod real un răspuns la teme bine definite de comunitate, administrație și beneficiari, o unealtă de formare și educație. Implicarea în identificarea și definirea temelor este un prim pas. Asumarea acestora și conturarea unui răspuns corect este deja un gest pe care multe din specialitățile implicate au reușit să îl ridice la o valoare apreciabilă”, spune Daniela Maier, președintele Ordinului Arhitecților din România - filiala Transilvania (OART).

Potrivit acesteia, activitățile Bienalei sunt gândite special pentru a-i implica și interesa pe toți cetățenii, de toate vârstele, inclusiv copiii- pentru ei vor exista în program workshop-uri speciale, în cadrul cărora vor lua contact direct cu lumea arhitecturii. În același scop, toate evenimentele aflate sub umbrela BATRA 2019, de la expoziții, la tururi ghidate și dezbateri, vor fi adaptate localităților gazdă și particularităților acestora.  

TROFEE SPECIALE PENTRU CÂȘTIGĂTORII BIENALEI

În cadrul BATRA 2019, vor fi 10 categorii/secțiuni de concurs: Arhitectura locuinței individuale, Arhitectura locuințelor colective, Arhitectura dotărilor comunitare și de producție, Arhitectura spațiului public, Arhitectura patrimoniului cultural, Rural, Arhitectura spațiului interior și scenografie, Microarhitectura- Arhitectura temporară, Design de obiect, Proiecte culturale: Inițiative și Experimente.

Pe 23 noiembrie 2019, un juriu format din experți români și străini vor conferi Trofeul Bienalei celui mai bun proiect propus pentru fiecare secțiune. Trofeul în sine (modelul) este rezultatul unui concurs desfășurat, în primavara aceasta, în cadrul Festivalului International de Ceramică – Caolin. Concurenții au fost invitați să realizeze un obiect prototip, al unei serii ulterioare de 10 obiecte (numărul trofeelor Bienalei). Obiectele ceramice îndeplinesc, în același timp, și funcțiunea de corpuri de iluminat funcționale.

CONTACTE:

Cluj/general:
Arh. Daniela Maier, curator BATRA 2019, 0744695874
Arh. Dana Tecău, Arh. Dan Domșa
0264450375, secretar@oartransilvania.ro

Alba

Arh. Iulian Mirea
0258833506, oar.alba@gmail.com

Satu Mare
Arh. Violeta Iuoraș
0772 094 076, oarsm.secretariat@yahoo.ro

Bihor
Arh. Adrian Hagiu, Arh. Daniel Panait
0259 428 889, arhitect.bihor@gmail.com

Nord Vest
arh. Ionuț Radu Filip
0788369787, oarnordvest@gmail.com

Adauga Comentarii

Basic HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id> <p> <br> <span> <img src alt height width data-entity-type data-entity-uuid data-align data-caption>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • You can align images (data-align="center"), but also videos, blockquotes, and so on.
  • You can caption images (data-caption="Text"), but also videos, blockquotes, and so on.
  • Only images hosted on this site may be used in <img> tags.

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.

Opinii

Carlos Velázquez, Marketing Director Roca

Credem ca ‘Smart’ poate fi cu adevărat inteligent, doar dacă îmbunătățește viețile oamenilor.

Carlos Velázquez, Marketing Director Roca

Marius IORDACHE, Sales Manager Heating & Water Heating Devices TESY Romania SRL

Vom continua să dezvoltăm capacitatea de producție astfel încât să atingem obiectivul ambțios de a fi în primii trei producători de boilere electrice în Europa în următorii 3 ani.

Marius IORDACHE, Sales Manager Heating & Water Heating Devices TESY Romania SRL

Horia Voicu, director AFRISO-EURO-INDEX SRL

Cu siguranţă inteligenţa artificială va reprezenta viitorul şi în domeniul aparatelor de măsură şi control.

Horia Voicu, director AFRISO Romania

Samuel Prodea, director general PEFOC.ro

"Scopul și provocarea majoră pe care am avut-o în 2018 a fost informarea corectă și educarea clienților, deoarece în România încă se fac multe improvizații în acest domeniu. Vrem să continuăm să specializăm meseriași în acest domeniu."

Samuel Prodea, director general PEFOC.ro

ajutor instalator

Top Categorii

Apa
Campanii
Climatizare
Electrice
Energie regenerabila
Evenimente
Termice
Tehnologie
Pompe
Sanitare

 

ROFMEX 2019