90 de ani de istorie Uponor. De la atelierul de tamplarie la unul dintre liderii europeni in domeniul instalatiilor pentru constructii

248 vizualizari
uponor
Distribuie pe

   Uponor a fost infiintata in 1918. Pe parcursul celor 90 de ani de existenta, compania a evoluat de la un mic atelier de tamplarie la statutul de a fi unul dintre liderii internationali in domeniul solutiilor pentru industria instalatiilor pentru constructii. De-a lungul dezvoltarii sale, compania a modelat societatea finlandeza pe mai multe planuri.

Inceputurile Uponor dateaza din 1918, atunci cand Aukusti Asko-Avonius a infiintat un mic atelier de tamplarie in Lahti, Finlanda. Asko-Avonius a fost o pe

rsoana cu o misiune bine stabilita: inca scolar fiind, era sigur ca dorea sa devina proprietarul unei fabrici. Cu talent si ambitie, si-a construit un imperiu cu mii de angajati, exportand produse in zeci de tari. Primul produs al companiei, cunoscuta ca Asko la acea vreme, era un birou de scris.

In anul 1937 si-a largit gama de produse si a inceput productia de mobilier din tevi metalice. In anul urmator, fiul sau, Arvi Tammivouri a infiintat Upo, o companie care a evoluat intr-un producator de tevi din fonta si articole de uz casnic.

Upo a castigat teren pe piata finlandeza a tevilor, insa Tammivouri a inteles faptul ca materialele clasice vor pierde teren in fata celor competitive si a inteles ca viitorul il reprezenta plasticul. Ca si o consecinta, in 1964 a infiintat fabrica de materiale plastice in Nastola, Finlanda. In urmatoarele patru decade, afacerea cu tevi din plastic s-a dezvoltat, devenind una internationala. La finele mileniului, aceasta era singurul domeniu de activitate al companiei. In aceasta perioada, compania si-a schimbat numele in Uponor.

Uponor a lasat cartea care marcheaza cei 90 de ani de activitate a companiei

„Istoria Uponor a trecut prin mai multe schimbari s-ar crede la prima vedere. Pentru un cercetator, acest proiect a oferit o serie de provocari: a trebuit sa ma familiarizez nu numai cu industria tevilor de plastic dar si cu alte industrii finlandeze cum ar fi comertul cu mobilier sau cu articole de uz casnic”, afirma Isto Mikkonen, autorul cartii.

Cartea abordeaza subiectul companiei din perspectiva conducerii acesteia si a dreptului sau de proprietate. Compania a supravietuit catorva perioade grele de incercari si a experimentat chiar o preluare ostila a acesteia. "Am dorit sa marcam istoria Uponor de la inceputuri si pana in prezent pentru a recunoaste munca generatiilor trecute", afirma Pekka Paasikivi, fost presedinte al consiliului Uponor, si presedinte al comitetului Uponor-90 de ani de istorie.

Istoria Uponor cuprinde multe povesti interesante si realizari. Antreprenorul Asko-Avonius a sporit marimea companiei de o mie de ori. Doua dintre companiile sale au devenit companii de varf in tarile nordice. Ritmul de dezvoltare a fost uimitor. In anii 80 au fost achizitionate noi fabrici de productie si companii intr-un ritm atat de alert, incat chiar si cele mai mari companii rareori ating o asemenea viteza de dezvoltare.

Uponor, asa cum este astazi, a ajuns la forma sa unificata, trecand prin mai multe etape si adunand mici bucatele. Potrivit strategiei noastre, atentia noastra este indreptata in prezent asupra sistemelor de incalzire si a instalatiilor pentru alimentare cu apa, scop la care muncim sub o singura marca, afirma Jan Lang, Presedinte si Director Executiv. Tara de origine a Uponor este Finlanda, insa compania este prezenta in toata Europa si in America de Nord. Compania insumeaza peste 4.000 angajati, avand o cifra de afaceri de aproximativ 1.2 miliarde euro.

Uponor-90 de ani de istorie este cartea care descrie istoria Uponor. Coperta acesteia este ilustrata cu 90 de imagini-ferestre spre istoria corporatiei Uponor. Ele spun povestea unei organizatii internationale cu o istorie colorata de 90 de ani de productie. Bazele companiei au fost puse de Aukusti Asko-Avonius, impreuna cu spiritul sau antreprenorial, care au ajutat ca Asko si Upo sa devina doua dintre cele mai puternice intreprinderi din tarile nordice.

In anii 80 compania a trecut in comanda actionarilor, dezvoltandu-se intr-un conglomerat de 10 sectoare. Asko a dorit sa-si indeplineasca scopul prin productia de mobilier iar Upo prin produsele de uz casnic. In anii 90 conglomeratul a fost descompus iar productia a fost axata pe tevile din plastic.

Acest lucru s-a dovedit a fi o decizie inteleapta. In 2008, Uponor este lider mondial pe segmentul de piata careia afacerea sa se adreseaza.

Cartea referitoare la istoria Uponor este disponibila in doua versiuni: o versiune extinsa, in finlandeza si o versiune in limba engleza, mai concentrata

Mai multe informatii despre companie si produsele sale: www.uponor.ro, http://www.uponor.com

Sursa: Uponor Communications; Foto: Uponor

 

Tags

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 420 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 25.410.511 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 2.240 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video