Activitati de responsabilizare privind protejarea resurselor de apa cu prilejul sarbatoririi Zilei Internationale a Dunarii

81 vizualizari
Danube Day
Distribuie pe

In data de 29 iunie 2015, tarile din bazinul fluviului Dunarea, sub auspiciile Comisiei Internationale pentru Protectia Fluviului Dunarea (ICPDR), au sarbatorit Ziua Dunarii. Aceasta zi marcheaza semnarea Conventiei privind cooperarea pentru protectia si utilizarea durabila a fluviului Dunarea, eveniment care a avut loc pe 29 iunie 1994, la Sofia (Bulgaria).

Tema propusa pentru acest an de catre Comisia Internationala pentru Protectia Fluviului Dunarea (ICPDR) este ”Fii activ!” avand in vedere ca implicarea activa si contributia fiecaruia dintre noi la protejarea resurselor de apa vor conduce la dezvoltarea economica si sociala a regiunii dunarene.

Administratia Nationala ”Apele Romane” prin Administratiile Bazinale de Apa au celebrat, pe parcursul lunii iunie, Ziua Internationala a Dunarii printr-o serie de manifestari si actiuni de constientizare cu implicarea unitatilor de invatamant, cum ar fi expozitii de fotografii sau desene tematice, concursuri interactive, activitati ce urmaresc atat responsabilizarea elevilor privind protectia mediului cat si cresterea gradului de informare cu privire la importanta strategica a Dunarii. De asemenea, au avut loc si intalniri ale Comitetelor de Bazin unde au fost prezentate informatii privind importanta protejarii si conservarii resurselor de apa si ecosistemelor acvatice ale Dunarii, dar si informarea participantilor privind Planul de Management al Riscului la Inundatii (PMRI) din cele 11 bazine hidrografice. Accentul s-a pus pe informarea privind riscul la inundatii la nivel de Administratie Bazinala de Apa (harti cu evenimente istorice semnificative si harti cu zonele cu risc potential semnificativ la inundatii), descrierea obiectivelor de management al riscului la inundatii precum si sinteza masurilor propuse si prioritizarea aceastora. P.M.R.I. face deja obiectul consultarii publice, timp de 6 luni de zile, in intervalul mai-noiembrie 2015, iar versiunea sa finala va fi publicata pana la data de 22 decembrie 2015. Anul viitor, Romania va pune la dispozitia Comisiei Europene Planurile de Management al Riscului la Inundatii.

ANAR, prin specialistii sai, a sustinut o prezentare in cadrul Facultatii de Imbunatatiri Funciare si Ingineria Mediului privind proiectul „WATMAN - Sistem informational pentru Managementul Integrat al Apelor”, un proiect prin care se pun bazele aplicarii strategiei nationale pentru managementul resurselor de apa, inclusiv a situatiilor generate de fenomene hidrologice extreme (seceta si ape mari, poluari sau accidente in sistemul de gospodarire a apelor) in caz de dezastre.

Ziua Internationala a Dunarii reprezinta pentru Administratia Nationala ”Apele Romane” un prilej de a atrage atentia opiniei publice si de a solicita suportul tuturor factorilor interesati, asupra necesitatii protejarii apelor din bazinul Dunarii si de a evidentia indatoririle si responsabilitatile noastre, in protejarea si valorificarea resurselor de apa.
 

Tags

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video