Al 7-lea Forum Mondial al Apei, 12-17 Aprilie 2015

74 vizualizari
World Water Forum 2015
Distribuie pe

Consiliul Mondial al Apei priveste dincolo de Scopul Dezvoltarii Durabile al sectorului Apei

Cel mai amplu eveniment de talie mondiala din domeniul apei a avut loc in perioada 12-17 aprilie 2015 in Daegu & Gyeongbuk, punand ferm apa pe agenda internationala. Cu pregatiri care au durat 3 ani, evenimentul a culminat intr-o saptamana de sesiuni, dezbateri si activitati culturale, un loc in care s-au reunit factori de decizie, politicieni si societatea civila. Pe durata celui de-al 7-lea Forum Mondial al Apei, editia cu tema „Water for our future” („Apa pentru viitorul nostru”), s-au discutat subiecte diverse prin procese tematice, politice, regionale, de stiinta si tehnologie. Pe langa aceste forumuri de discutii evenimentul a mai cuprins un Forum al cetatenilor, inclusiv activitati ale tinerilor, evenimente culturale, evenimente conexe si expozitia ater Expo & Fair, motive ferme pentru a fi implicat in 7th World Water Forum. 

Cea de-a 7-a editie a celui mai mare eveniment mondial din domeniul apei a reunit participanti din toate colturile globului, axandu-se pe implementarea solutiilor identificate pe durata celei de-a 6-a editii a Forumului (Marsilia, Franta, 2012). Misiunea celui de-al 7-lea Forum Mondial al Apei vor, prin urmare, a inclus: 
• Trecerea de la solutii la implementare
• Crearea legaturii intre platforma stiintei si tehnologiei la problemele din domeniul apei
• Asigurarea unui loc important al apei in cadrul Obiectivele de Dezvoltare Durabila 

Editia a 7-a a Forumului a fost organizat in comun de catre Consiliul Mondial al Apei si Republica Coreea, impreuna cu orasul Daegu si provincia Gyeongbuk. 

Consiliul Mondial al Apei (World Water Council) este o organizatie internationala care are drept scop promovarea constientizarii, construirea unui angajament politic si atragerea atentiei asupra problemelor critice din domeniul apei la toate nivelurile, inclusiv cel mai inalt nivel de luare a deciziilor, pentru a facilita conservarea eficienta, protectia, dezvoltarea, planificarea, gestionarea si utilizarea apei in toate dimensiunile sale pe o baza durabila ecologic, in beneficiul tuturor formelor de viata de pe pamant.
Consiliul Mondial al Apei are sediul in Marsilia, Franta, fiind infiintat in 1996. Acesta reuneste in jur de 300 organizatii membre din 50 tari. Prin oferirea unei platforme care incurajeaza dezbaterile si schimburile de experienta, Consiliul isi propune sa ajunga la o viziune strategica comuna asupra resurselor de apa si managementului serviciilor de apa intre toate partile interesate care fac parte din comunitatea apei. In cadrul acestui proces, Consiliul catalizeaza initiative si activitati, ale caror rezultate converg spre produsul reprezentativ, Forumul Mondial al Apei. www.worldwatercouncil.org 

Consiliul Mondial al Apei: Tarile trebuie sa ofere o Foaie de parcurs pentru o lume in care apa este in siguranta
• Dezvoltarea implementarii Foii de parcurs pentru a ghida activitatea pentru urmatorii trei ani
• Obiectivele dezvoltarii durabile pentru luna septembrie sunt urmatorul reper
• Acorduri politice majore incheiate la cea de-a 7-a editie a Forumului Mondial al Apei


Ceremonia de incheiere a Forumului Mondial al Apei, editia 7 - Daegu, 17 Aprilie
Photo: National Committee for the 7th World Water Forum

Al 7-lea Forum Mondial al Apei, intitulat "Apa pentru viitorul nostru", a fost numit de participantii la eveniment ca fiind editia cu cel mai mare impact politic. Evenimentul a atras peste 30.000 vizitatori din 168 tari, inclusiv 9 sefi de stat, 80 de ministri si 100 delegatii guvernamentale oficiale. Toti acesti participanti s-au angajat in discutii si dezbateri, punand apa in centrul viitorului nostru. Timp de o saptamana, comunitatea din domeniul apei si factorii de decizie au fost de acord ca investitiile in apa trebuie sa fie o prioritate pentru agenda politica in urmatorul deceniu. 

Pentru a ghida aceasta actiune, o Foaie de parcurs ambitioasa a fost oficializata, care deschide calea celui de-al 8-lea Forum Mondial al Apei care va avea loc in Brazilia in 2018. Aceasta este prima data cand un angajament oficial a fost semnat la Forumul Mondial al Apei pentru a se asigura ca sunt luate masurile corespunzatoare de catre toate partile interesate. Aceasta este o resursa gata de utilizat pentru guverne care acopera domeniile de Finantare a infrastructurii, Siguranta alimentara, Dezvoltarea ecologica si Administratia, precum si toate celelalte aspecte ale securitatii apei. Progresul acestei Foi de parcurs poate fi urmarit on-line pentru a asigura transparenta si responsabilitatea actiunilor. Consiliul Mondial al Apei, Republica Coreea si Brazilia, se vor asigura ca tarile vor trece la actiuni.

Urmatorul punct de reper important pe Foaia de parcurs sunt Obiectivele de Dezvoltare Durabila, care vor fi stabilite in New York, in Septembrie. A existat un consens la Forumul Mondial al Apei ca ar trebui adoptat un Obiectiv de Dezvoltare Durabila pentru Apa, si ca tarile ar trebui sa foloseasca foaia de parcurs pentru a sprijini punerea in aplicare. 

A 7-a editie a Forumului a facilitat o serie de acorduri politice care marcheaza un pas inainte in cooperarea internationala in domeniul apei. Aceste acorduri includ semnarea istorica a unui nou acord intre SUA si Mexic cu privire la administrarea Raului Colorado. Forumul a fost locul unei reuniuni ministeriale trilaterale intre Japonia-China-Coreea, unde ministrii s-au angajat sa consolideze rolul-cheie al apei in dezvoltarea durabila si de a atrage mai multe investitii financiare in sectoarele apei. 

Benedito Braga, Presedintele Consiliului Mondial al Apei a afirmat: “Al 7-lea Forum a demonstrat ca este locul in care liderii mondiali din sectorul apei se reunesc pentru a mobiliza actiunea politica. Angajamentele asumate pe durata acestui Forum vor fi duse mai departe la New York ca o contributie majora la adoptarea unui obiectiv de dezvoltare durabila in domeniul apei. Un angajament clar a reiesit in urma acestei saptamani: sa ducem mai departe o agenda de actiune, care va trimite un semnal clar lumii: stim ce trebuie facut, iar noi mergem inainte”.

Al 7-lea Forum, s-a dovedit din nou a fi locul in care comunitatea din domeniul apei se reuneste pentru a declansa actiuni la toate nivelurile. 

Consiliul Mondial al Apei priveste dincolo de Scopul Dezvoltarii Durabile al sectorului Apei

Cum putem realiza un viitor sigur al apei si al hranei, Discutie la nivel inalt - Daegu, 14 Aprilie
Photo: World Water Council

In cadrul discutiilor la nivel inalt pe tema apei in Agenda de dezvoltare post-2015, Consiliul Mondial al Apei a cerut factorilor de decizie si partilor interesate din domeniul apei sa mentina ritmul pentru un scop dedicat de Dezvoltare Durabila pentru apa, pentru a realiza securitatea apei in toate domeniile. In acelasi timp, Consiliul provoaca comunitatea apei sa isi concentreze atentia asupra modul in care va fi pus in aplicare un astfel de obiectiv. Cu un deceniu in urma, apa a beneficiat de putina atentie si sprijin din partea factorilor de decizie la nivel mondial, de afaceri si a liderilor de opinie. Astazi scenariul este diferit. In 2015, apa a fost clasata ca cel mai mare risc social pentru deceniul urmator. Impactul apei asupra populatiilor si societatilor din intreaga lume demonstreaza ca securitatea apei este tot mai importanta, ca o cale pentru dezvoltarea durabila. Intrucat dialogul si negocierile privind Obiectivele de Dezvoltare Durabila intra pe ultima suta de metri, sunt necesare concentrarea si mobilizarea tuturor eforturilor pentru a ne asigura apa este apreciata, nu numai ca un scop in sine, ci ca un mijloc de dezvoltare durabila in ansamblu. 2015 este un an extrem de important pentru comunitatea din domeniul apei. 

“Anul 2015 este o oportunitate pe care lumea nu si-o poate permite sa o piarda: trebuie sa inventam viitorul apei noastre impreuna. Acum ne-am reunit in Coreea la cel de-al 7-lea Forum Mondial al Apei; in Septembrie, Adunarea Generala a Natiunilor Unite va adopta Obiectivele de Dezvoltare Durabila; si vom incheia anul cu dezbaterea unui acord climatic global la Paris, in care apa va fi recunoscuta ca un factor major de a ajunge la un consens. Capacitatea noastra de a construi un viitor sigur al apei va depinde de capacitatea noastra de a transforma provocarile viitoare in oportunitati. Pentru a reusi, avem nevoie de reuniunea factorilor de decizie politica si a comunitatii internationale pentru a implementa schimbarile. Nu avem timp de pierdut”, afirma Benedito Braga, Presedintele Consiliului Mondial al Apei.

Bazandu-se pe al 6-lea Forum Mondial al Apei de la Marsilia, care a identificat o gama larga de solutii, al 7-lea Forum Mondial al Apei a stabilit Implementarea Foii de Parcurs si un Sistem de Monitorizare a Actiunilor, drept puncte cheie. Aceste foi de parcurs vor ghida actiunile colective si vor urmari progresul pe obiectivele formulate de catre toate partile interesate care activeaza in fiecare dintre cele 16 domenii tematice ale Forumului. Este de asemenea de asteptat ca Foile de parcurs sa ofere o imagine clara a modului de a implementare a diverselor aspecte ale unui obiectiv global de dezvoltare durabila in domeniul apei si, prin urmare de a crea sprijin pentru realizarea obiectivelor de dezvoltare durabila ca un intreg. In plus, sistemul de monitorizare a actiunii va crea legaturi concrete intre Forumurile succesive in ceea ce priveste actiunea catalizatoare, astfel incat impulsul pentru o schimbare pozitiva in privinta apei este continuu crescut. 

Foile de parcurs de Implementare au fost lansate oficial la al 7-lea Forum Mondial al Apei in timpul fiecarei sesiuni tematica de incheiere, iar mesajele lor de baza succinte au fost compilate intr-un singur document de iesire de la Forum numit "Angajamentul de implementare Daegu-Gyeongbuk privind Apa" (“Daegu-Gyeongbuk Implementation Commitment on Water”). Acest document de angajament unic a fost semnat la ceremonia de inchidere celui de-al 7-lea Forum Mondial al Apei. 

Consiliul Mondial al Apei propune un nou rol pentru Managementul Integrat al Resurselor de Apa 

„Managementul Integrat al Resurselor de Apa Post-2015: un nou pas inainte”, Discutie la nivel inalt - Daegu, 15 Aprilie 
Photo: National Committee for the 7th World Water Forum

Cel de-al 7-lea Forum Mondial al Apei a gazduit o Discutie la nivel inalt asupra directiilor viitoare ale Managementului Integrat al Resurselor de Apa. Provocarea a fost identificarea modului in care Managementul Integrat al Resurselor de Apa se poate dezvolta in urmatorii 15 ani avand in vedere Obiectivele de Dezvoltare Durabila.
Membrii Discutiei la nivel inalt au dezbatut si raspuns provocarilor si problemelor identificate in documentul de discutie intitulat „Managementul Integrat al Resurselor de Apa Post-2015: un nou pas inainte” („Integrated Water Resource Management: A New Way Forward”).

Membrii discutiei la nivel inalt au fost: 
- H.E. Ms. Nomvula Mokonyane, Minister of Water and Sanitation, Tshwane, South Africa
- H.E. Mr. Xavier Sticker, French Ambassador for the Environment
- Mr. Ir. Mudjiadi, Director General of Water Resources of the Republic of Indonesia
- Mr. Torgny Holmgren, Executive Director of the Stockholm International Water Institute SIWI
- Mr. Jeremy Bird, Director General of International Water Management Institute (IWMI)
- Prof. Mohamed Ait Kadi, President, General Council of Agricultural Development and Chair of GWP Technical Committee
- Dr. Steven L. Stockton, Director Civil Works, US Army Corps of Engineers
- Mr. Guilherme Abbad Silveira, Manager Sustainability Area of Santo Antonio Energia São Paulo Brazil 

http://eng.worldwaterforum7.org/main/ 
 

Tags

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 420 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 25.410.511 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 2.240 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video