Calitatea apei din majoritatea zonelor pentru scaldat din Europa este excelenta

88 vizualizari
calitatea apelor de scaldat
Distribuie pe

Potrivit celui mai recent raport national (2013) privind calitatea apelor pentru scaldat din Romania, in toate cele 50 de zone monitorizate, parametrii principali se inscriu in valorile obligatorii pentru ca aceste ape sa fie considerate de calitate buna, in timp ce in 17 dintre ele, parametrii se inscriu si in cele de referinta pentru ca apele sa fie considerate de calitate excelenta. Monitorizarea are in vedere 49 de zone cu ape marine de coasta si 1 zona cu ape de interior (lac).

Aceste date fac parte din Raportul anual privind calitatea apei pentru scaldat, elaborat de Agentia Europeana de Mediu (AEM), raport ce contine informatii cu privire la calitatea apei din 22.000 de zone pentru scaldat din UE, Elvetia si, pentru prima oara, din Albania. Pe langa acest raport, AEM a publicat o harta interactiva care arata situatia fiecarei zone pentru scaldat in 2013.

Raportul arata ca, la nivelul UE, in peste 95% dintre zonele pentru scaldat au fost respectate cerintele minime de calitate a apei, iar in 83% dintre ele au fost indeplinite cerinte mai stricte, acestea obtinand calificativul „excelent”. Proportia zonelor pentru scaldat cu un nivel slab al calitatii apei a fost de doar 2%. De asemenea, proportia zonelor in care au fost respectate cerintele minime in 2013 a fost aproximativ la acelasi nivel ca in 2012, insa proportia zonelor pentru scaldat care au obtinut calificativul „excelent” a crescut de la 79%, in 2012, la 83% , in 2013.

In 2013, calitatea apei marii, a raurilor si a lacurilor din Europa a fost in general foarte buna, in contextul in care peste 95% din aceste zone au indeplinit cerintele minime in materie. Din datele prezentate rezulta ca gradul de calitate a apelor costiere a fost usor mai ridicat decat in cazul apelor pentru scaldat interioare.
Toate zonele pentru scaldat din Cipru si Luxemburg au fost considerate ca avand o calitate a apei „excelenta”. Aceste tari au fost urmate de Malta (99% din zonele pentru scaldat au obtinut calificativul „excelent”), Croatia (95%) si Grecia (93%). La polul opus, printre statele membre ale UE cu cea mai mare pondere de zone pentru scaldat cu un grad calitativ „slab” al apei s-au numarat Estonia (6%), Olanda (5%), Belgia (4%), Franta (3%), Spania (3%) si Irlanda (3%).

Raportul anual privind calitatea apei pentru scaldat, elaborat de Agentia Europeana de Mediu (AEM), contine informatii cu privire la calitatea apei din 22.000 de zone pentru scaldat din UE, Elvetia si, pentru prima oara, din Albania. Pe langa acest raport, AEM a publicat o harta interactiva care arata situatia fiecarei zone pentru scaldat in 2013.

Dl Janez Potočnik, comisar pentru mediu, a declarat: „Calitatea apelor pentru scaldat din Europa continua sa se afle la un standard inalt si acesta este un lucru bun, insa nu ne putem permite sa ne multumim cu situatia actuala atunci cand e vorba de o resursa atat de pretioasa ca apa. Trebuie sa continuam sa ne asiguram ca apa potabila si apa pentru scaldat, precum si ecosistemele acvatice europene sunt protejate pe deplin”

Hans Bruyninckx, director executiv in cadrul AEM, a declarat: „Calitatea apei pentru scaldat din Europa s-a imbunatatit in ultimele doua decenii - cantitatile de ape uzate care sunt deversate direct in corpurile de apa nu mai sunt atat de mari. Provocarea actuala provine din nivelurile de poluare pe termen scurt, in timpul ploilor torentiale si al inundatiilor. Acestea pot duce la revarsarea sistemelor de canalizare si la contaminarea apei raurilor si a marilor cu bacteriile fecale provenite din terenurile agricole”

Autoritatile locale monitorizeaza esantioanele in zonele locale, acestea fiind prelevate primavara si pe durata sezonului de scaldat. Calitatea apelor pentru scaldat poate fi clasificata ca fiind „excelenta”, „buna”, „suficient de buna” sau „slaba”. Acordarea acestor calificative se bazeaza pe nivelurile a doua tipuri de bacterii care indica prezenta unei poluari determinate de apele uzate sau de animale. Aceste bacterii pot cauza boli (voma si diaree) in caz de inghitire.
Calificativele privind calitatea apei pentru scaldat nu tin cont de prezenta deseurilor, de poluare sau de alte aspecte daunatoare mediului natural. Chiar daca cele mai multe zone pentru scaldat sunt suficient de curate pentru a proteja sanatatea umana, multe dintre ecosistemele corpurilor de apa din Europa se afla intr-o stare ingrijoratoare. Acest lucru este evident in ceea ce priveste marile din Europa: conform unei evaluari recente, ecosistemele marine europene sunt amenintate de schimbarile climatice, de poluare, de pescuitul excesiv si de acidificare. Se preconizeaza ca multe dintre aceste presiuni vor creste.

Apa pentru scaldat: principalele concluzii 
In peste 95% din zonele pentru scaldat au fost respectate cerintele minime de calitate a apei, iar in 83% din aceste zone au fost indeplinite cerinte mai stricte, acestea obtinand calificativul „excelent”. Proportia zonelor pentru scaldat cu un nivel slab al calitatii apei a fost de doar 2%.
Proportia zonelor in care au fost respectate cerintele minime in 2013 a fost aproximativ la acelasi nivel ca in 2012. Cu toate acestea, proportia zonelor pentru scaldat care au obtinut calificativul „excelent” a crescut de la 79%, in 2012, la 83% , in 2013.
In zonele costiere calitatea apei a fost usor mai buna, 85% din aceste zone obtinand calificativul „excelent”. Toate zonele costiere din Slovenia si Cipru au fost clasificate ca fiind excelente.
Calitatea apei interioare pentru scaldat pare sa se fi situat cu putin sub nivelul mediu. Luxemburgul a fost singura tara care a primit calificativul „excelent” pentru toate zonele interioare pentru scaldat, fiind urmata indeaproape de Danemarca, unde 94% din aceste zone au fost considerate „excelente”. In Germania, 92% din cele aproximativ 2.000 de zone interioare pentru scaldat au obtinut calificativul „excelent” in ceea ce priveste calitatea apei.

Linkuri utile:
• Pagina de internet a Agentiei Europene de Mediu privind apa pentru scaldat 
http://www.eea.europa.eu/themes/water/status-and-monitoring/state-of-bathing-water/state
• Pagina de internet a Comisiei Europene privind apa pentru scaldat 
http://ec.europa.eu/environment/water/water-bathing/ 

Raportul national se gaseste in pagina (in engleza):
http://www.eea.europa.eu/themes/water/status-and-monitoring/state-of-bathing-water/country-reports-2013-bathing-season

Listele cu zonele de scaldat propuse in fiecare an pentru monitorizare si tabelele privind calitatea apei sunt disponibile in pagina:
http://www.ms.gov.ro/?pag=182

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video