Care este cel mai bun filtru de apă pentru a elimina nitrații?

586 vizualizari
filtru de apă
Distribuie pe

Nitrații din apa potabilă

În România există foarte multe zone care pun la dispoziția cetățenilor o apă care nu respectă toate standardele cu privire la calitatea acesteia și astfel, întâlnim din ce în ce mai des cazuri în care apa destinată consumului este plină de impurități, bacterii, microorganisme, dar și nitriți și nitrați. 

Nitrații sunt găsiți în apă în mod frecvent, mai ales acolo unde au fost terenuri agricole sau sunt în apropiere terenuri agricole și fac parte din ciclul azotului. Ei apar odată cu mineralizarea substanțelor organice azotoase provenite de la plante și animale. Fertilizatori agricoli, gunoiul de grajd, deversările de ape reziduale domestice, plantele și animalele în descompunere sunt principalele surse de nitrați și nitriți. Pericolul nitraților pentru organism constă și în faptul că în rezultatul diferitelor modificări, aceștia transformă în nitrozamine și nitrozamide, care posedă proprietăți cancerigene. 

Nivelul maxim de nitrați acceptați în apa potabilă din România este de 50 mg/l. Această valoare este considerată extrem de mare în alte state. În multe state europene valoarea maximă de nitrați acceptată este de 10 mg/l. Astfel este lesne de înțeles că această valoare maximă depășită aduce un risc semnificativ sănătății noastre. 

Prezența nitraților în apă nu poate fi detectată printr-un gust sau miros specific, spre deosebire de alte substanțe. Un conținut de nitrați care se presupune că nu prezintă risc pentru adulți, se poate dovedi a fi extrem de dăunător în cazul sugarilor și bebelușilor și poate provoca sindromul “blue baby” . Această boală afectează direct proprietatea sângelui de a transporta oxigen în corpul sugarului.

Din această cauză se impune ca metoda de eliminare a nitraților, să fie foarte sigură și implicit monitorizată pentru a ne asigura că nu există scăpări.

Din fericire, există soluții relativ simple pentru eliminarea nitraților din apă și o dată cu aceștia inclusiv eliminarea tuturor efectelor negative asupra corpului uman.

Filtre de apă care elimină nitrații

Vă puteți trata apa de nitrați folosind trei metode diferite de filtrare:

Schimb de ioni

Prin denitrificarea apei (eliminarea nitraților/azotaților din apă) se înțelege procesul de schimb ionic prin care nitrații sunt înlocui cu cloruri. Echipamentele sunt similare cu cele pentru dedurizarea apei, singura diferență este tipul de rășini utilizate. În cazul denitrificării este utilizată o rășină anionică creată special pentru extragerea nitraților din apă.

Rășina anionică are rolul de a înlocui ionii de clor cu ioni de nitrați. Procesul de regenerare se realizează prin spălarea mediului cu soluție suprasaturată de sare ce presupune refacerea încărcăturii de clor și de a elimina nitrații din rășină.
Durata de viață a rășinii este cuprinsă între 5-9 ani, în funcție de modul în care a fost folosită și întreținută stația.

Osmoză inversă

Un simplu filtru de apă de sub chiuvetă poate fi echipat cu un sistem de osmoză inversă. Acest sistem poate fi personalizat pentru a elimina orice contaminant pe care îl doriți, inclusiv nitrații și nitriții. 
Un simplu filtru cu carbon nu poate elimina nitrații. Aceștia au nevoie de un tratament specific, cum ar fi trecerea apei peste o membrană parțial permeabilă la presiune ridicată. În mod firesc, este important să se cunoască concentrația inițială de nitrați din apă. Dacă nivelurile de azot de nitrat sunt extrem de ridicate (mai mari de 110 mg/l), se pot elimina până la 90%. Din nefericire azotul nitrat rămas poate duce în continuare la o apă potabilă care depășește standardele de 10 mg/l de azot de nitrat. 
Osmoza inversă necesită un filtru de sedimente, rezervoare de stocare, o membrană și un filtru cu carbon activ. 
Mulți factori, cum ar fi presiunea și temperatura apei, selectarea membranei și întreținerea corespunzătoare, influențează performanța. 
În timp ce osmoza inversă poate fi o metodă eficientă de îndepărtare a nitraților, aceasta are și dezavantaje. În primul rând este costisitoare, la costurile echipamentelor se adaugă costurile ridicate ale energiei pentru funcționare. Este, de asemenea, un proces lent și ineficient, care produce aproximativ 10-12 litri pe zi de apă purificată, în timp ce risipește până la 90 % din apa care intră. Acest lucru este valabil mai ales pentru sistemele cu presiune scăzută.

Distilare

Distilarea este o metodă tradițională de eliminare a mineralelor și a altor componente din apă. Apa este fiartă, răcită și condensată. Astfel se elimină orice fel de solide, săruri, metale grele - orice nu se volatilizează. Fierberea apei elimină, de asemenea, microorganismele.
Acest sistem are, de asemenea, anumite limitări. Ca și osmoza inversă, distilarea este un proces lent. O unitate casnică tipică produce aproximativ 5 litri de apă la fiecare patru-cinci ore. Distilarea utilizează multă energie și produce căldură care ridică costurile de energie, mai ales în lunile de vară, pentru aparatele de aer condiționat care sunt puse în funcțiune. În cele din urmă, aceste unități necesită o curățare frecventă pentru a elimina calcarul acumulat.
În concluzie nu există un singur răspuns la întrebarea “care este cel mai bun filtru de apă pentru a elimina nitrații?”, deoarece depinde de sursa de apă. În primul rând, trebuie testată apa pentru a afla care este nivelul de nitrați din ea. Abia apoi poți găsi și alege care este cel mai bun filtru de apă, în funcție de nevoile tale specifice. 

Tags

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 5.512.008 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 3.750 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 6.980.429 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 3.020 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video