Cea mai moderna statie de epurare a apei din Romania functioneaza pe baza de energie verde

442 vizualizari
statie epurare Cluj
Distribuie pe

Cea mai moderna statie de epurare si a doua ca marime din tara a fost inaugurata la Cluj-Napoca. Investitia de 33 de milioane de euro, cofinantata din fonduri europene, permite asigurarea a circa jumatate din necesarul de energie electrica si termica pentru functionare din biogazul rezultat din namolul de epurare. 

Statia de Epurare din cartierul clujean Someseni, care a fost inaugurata la finele lui noiembrie, deserveste municipiul Cluj-Napoca si comunele din amonte Floresti, Gilau, Baciu si Savadisla, cca 360.000 de locuitori stabili sau, dupa caz, 440.000 de locuitori daca sunt luati in calcul studentii si elevii din alte localitati. In urma lucrarilor de modernizare, statia din Cluj poate sa proceseze nu mai putin de 111.000 de metri cubi de apa menajera pe zi. Pentru controlul debitului in exces au fost amenajate patru bazine de colectare a apei pluviale de 7.300 metri cubi. 

Energie din biogaz 
Ca o noutate, statia de epurare Cluj are o moderna treapta tertiara de epurare a apelor uzate, destinata eliminarii fosforului si azotului pe cale biologica si chimica. De asemenea, Statia de Epurare este si un important producator de energie verde, cca. jumatate din necesarul de energie electrica si termica pentru functionarea ei fiind produs din biogazul rezultat din namolul de epurare. 

Investitie de 33 de milioane de euro 
Valoarea totala a contractului pentru modernizarea si extinderea statiei de epurare Cluj-Napoca - in cuantum de 147,95 Milioane lei (fara TVA), adica circa 33 de milioane de euro - este cea mai mare dintre toate cele 14 contracte eligibile de lucrari ale Proiectului POS Mediu Cluj-Salaj, scopul final fiind cresterea calitatii serviciilor prestate de Compania de Apa „Somes”. Lucrarile aferente reabilitarii statiei de epurare Cluj, realizate de Asocierea S.C. Intini Angelo S.R.L, S.C. Giovanni Putignano & Figli S.R.L., S.C. UTI Grup S.A, au inceput in august 2011 iar receptia la terminarea lucrarilor a avut loc in luna august 2013. Urmare a finalizarii lucrarilor de modernizare si extindere a statiei sunt asigurate pe deplin conditiile necesare respectarii integrale a exigentelor impuse de Directiva Europeana (91/271/CEE) privind epurarea apelor uzate urbane. 

Cea mai moderna din Romania 
„Urmare a finalizarii lucrarilor de reabilitare si extindere a statiei de epurare Cluj-Napoca aceasta si-a pastrat si chiar si-a consolidat statutul de cea mai moderna si avansata tehnologic statie de epurare din tara, a doua ca marime din Romania, dupa cea care deserveste Bucurestiul. Lucrarile de modernizare si extindere au vizat practic construirea unei statii noi, elementele pastrate de la statia initiala si doar reabilitate fiind extrem de putine. Prin finalizarea acestor investitii si implementarea tehnologiei moderne de epurare a crescut calitatea apei deversate in Somes dupa tratament, contribuindu-se astfel esential la o mai buna protejare a mediului inconjurator si la cresterea calitatii vietii”, a declarat presedintele Consiliului Judetean Cluj, Horea Uioreanu. 

Proiect de 196 de milioane de euro al Companiei de Apa Somes 
Acest contract este parte integranta a proiectului major de investitii “Extinderea si reabilitarea sistemelor de apa si apa uzata din judetele Cluj/Salaj - Imbunatatirea sistemelor de alimentare cu apa, canalizare si epurare in zona Cluj-Salaj”, cofinantat de Uniunea Europeana, in valoare totala de 196,9 Milioane euro atras si derulat de Compania de Apa „Somes” S.A. Contributia nerambursabila a Uniunii Europene se cifreaza la 74%, cea a Guvernului Romaniei la 11,3%, a autoritatilor locale din aria proiectului la 1,9%, restul de 12,8% fiind obtinut de Compania de Apa prin credit bancar.

Sursa: adevarul.ro

Tags

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 461 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 17.172 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 1.550 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 449.798 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video