Dezvoltarea durabila a economiei albastre a Marii Negre. Intensificarea cooperarii marine si maritime

75 vizualizari
Dezvoltarea durabila a economiei albastre a Marii Negre
Distribuie pe

Comisarul european Maria Damanaki viziteaza Romania

Comisarul european pentru afaceri maritime si pescuit, Maria Damanaki, va efectua o vizita oficiala la Bucuresti joi, 30 ianuarie 2014. Comisarul Damanaki va sustine un discurs in deschiderea Conferintei "Dezvoltarea durabila a economiei albastre a Marii Negre. Intensificarea cooperarii marine si maritime", eveniment organizat de Comisia Europeana impreuna cu Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei.

Inaltul oficial european va avea de asemenea o intalnire cu ministrul transporturilor Ramona Manescu.
La finalul sesiunii de deschidere a conferintei, incepand cu orele 10:30, comisarul Damanaki va sustine declaratii de presa alaturi de ministrul afacerilor externe Titus Corlatean.


Dezvoltarea durabila a economiei albastre a Marii Negre 
Intensificarea cooperarii marine si maritime 

30 ianuarie 2014, 8.45-17.30 
Hotelul JW Marriott Bucharest Grand Hotel, Bucuresti, Romania

Paneluri de discutie:
Panel dezbatere 1: Parteneriat in regiune pentru incurajarea cooperarii maritime 
Diversitatea regiunii Marii Negre confera, deopotriva, o oportunitate, dar si o provocare in planul cooperarii regionale. Mai multe organisme regionale contribuie la crearea unui climat de incredere in regiune, iar organizatiile de cercetare sustin factorii decizionali. Discutia pune in lumina modul in care poate fi asigurata o abordare maritima integrata si cum se poate reflecta pozitiv acest aspect asupra mediului de investitii, sporind astfel competitivitatea regiunii in ansamblu. O cooperare regionala reusita ar trebui sa implice, de asemenea, societatea civila, mediul academic si autoritatile locale. 
Moderator: Prof. Dimitrios Triantaphyllou, Universitatea Kadir Has din Istanbul

Panel dezbatere 2: Crestere albastra: politica maritima integrata (PMI) 
Accentuarea utilizarii durabile a marii si potentialului de „crestere albastra si crearea locurilor de munca sunt aspecte ce presupun eforturi suplimentare, inclusiv atragerea de resurse financiare atat din surse publice, cat si private, in vederea realizarii unei coordonari eficiente in sectorul marin si in cel maritim, dar si un efort sporit in domenii precum acvacultura, exploatarea miniera a fundului marii, energia marina, biotehnologia albastra si turismul de coasta. 

Panel dezbatere 3: Promovarea cooperarii in domeniul gestionarii zonelor de pescuit si caracterul durabil al productiei si consumului de alimente marine 
Pescuitul si prelucrarea produselor pescuitului reprezinta una dintre principalele activitati economice maritime din regiune si o sursa consistenta pentru crearea de locuri de munca pentru comunitatile din zona de coasta. Intensificarea coordonarii aspectelor legate de pescuit ar putea genera un proces optim de cooperare intre pescarii, permitand regenerarea fondului de pescuit. Acvacultura a devenit un domeniu din ce in ce mai important. 
Moderator: Domnul Fabrizio Donatella, sef de unitate, Conservare si Control in Marea Mediterana si Marea Neagra, DG Afaceri Maritime si Pescuit, Comisia Europeana 

Panel dezbatere 4: Conservarea mediului marin al Marii Negre 
Imbogatirea nutrientilor, poluarea solului si a marii, pierderea biodiversitatii si degradarea zonei de coasta au fost identificate drept principalele probleme care afecteaza bazinul Marii Negre. Statele 
riverane au agreat importanta unei abordari coordonate, care sa includa o monitorizare consecventa a mediului din punct de vedere metodologic. Pornind de la exemplul a doua proiecte din acest domeniu (DCSMM ca baza pentru perfectionarea monitorizarii Marii Negre – MISIS – si Monitorizarea mediu a Marii Negre – EMBLAS), sesiunea va aduce in prim-plan principalele dificultati in ceea ce priveste apropierea angajamentelor politice de implementarea propriu-zisa a activitatilor concrete de monitorizare si identificarea unor solutii pentru indepartarea acestor bariere. 
Moderator: Doamna Carmen Falkenberg-Ambrosio, sef departament, Programe regionale – vecinatatea estica, DG Dezvoltare si Cooperare – EuropeAid, Comisia Europeana

Panel dezbaterea 5: Incurajarea economiei Marii Negre prin proiecte transfrontaliere si clustere maritime 
Proiectele derulate de ambele parti ale unei frontiere comune sunt un vector important al dezvoltarii economiei locale, o sursa de inovare si de integrare transsectoriala dar si un promotor al contactelor directe pe teren. Regiunile de coasta beneficiaza la scara mare de asemenea proiecte, absorbind peste 28 de milioane de euro in perioada 2007-2013. Pe de alta parte, clusterele maritime se contureaza ca structura de cooperare eficienta, catalizator al dezvoltarii unei abordari integrate a afacerilor maritime si serviciilor de cooperare maritima transsectoriala, atat la nivel local, cat si national, subregional sau mai larg, in sensul platformelor de schimb de know-how si bune practici dintre industrie, institutele de cercetare, mediul academic si patronatele din regiune. Pentru a prospera si a se dezvolta, aceste clustere necesita insa o implicare locala si regionala consistenta. 
Moderator: Doamna Beate Gminder, sef de unitate, Politica maritima Marea Mediterana si Marea Neagra, DG Afaceri Maritime si Pescuit, Comisia Europeana 


Sustainable development of the blue economy of the Black Sea 

Enhancing marine and maritime cooperation 
30 January 2014, 08.45 – 17.30 

Hotel JW Marriot Bucharest Grand Hotel, Bucharest, Romania The Black Sea basin faces numerous challenges of marine and maritime nature. There is a need of an enhanced cooperation across all coastal states to ensure growth and sustainable development of the blue economy taking into account existing commitments for protection of the environment.
Our objective is to give visibility to the concrete work carried out in the Black Sea showing the benefit of regional cooperation. The conference will encourage a dialogue at more technical level in specific fields of the maritime domain such as maritime clusters, environmental protection, fisheries management and aquaculture. It will seek to stimulate cross-sectorial initiatives which are mutually beneficial to the littoral states concerned.
Working languages of the conference will be English, Romanian and Russian.

http://www.amiando.com/BlackSeaStakeholdersConference.html

Tags

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video