Aerteknika

Doua statii de epurare biologice cu stuf au fost inaugurate in doua sate din Maramures

epurarea apei
vizualizari


Premiera pentru agroturismul din Romania 

In cadrul proiectului "Dezvoltarea unor tehnici ecologice pentru agroturismul din Romania" au fost inaugurate joi, 15 octombrie 2015, doua statii de epurare biologice (cu pat de stuf) in localitatile Vadu Izei si Mara din judetul Maramures. Proiectul este realizat cu fonduri Norway Grants alocate de catre Guvernul Norvegiei prin Innovation Norway, organizatie norvegiana care, prin programul Green Industry Innovation Romania, a pus la dispozitie fonduri pentru realizarea mai multor obiective privind ecologia in agroturismul din Romania. Sistemul norvegian de management a apelor reziduale ce foloseste filtre cu pat de stuf va fi unic in Romania, fiind dezvoltat cu sprijinul NIBIO (Norwegian Institute of Bioeconomy Researh).

Promotorul proiectului Dezvoltarea unor tehnici ecologice pentru agroturismul din Romania este Fundatia Heifer Project pentru Romania avand ca parteneri NIBIO (Norwegian Institute of Bioeconomy Researh) si Fundatia OVR “Agro-Tur-Art”, Vadu Izei - Maramures. 

Proiectul propune ecologizarea agroturismului pe diferite nivele de interventie urmarind realizarea urmatoarelor obiective: 
• construirea a doua sisteme pentru tratarea biologica a apelor reziduale, prin filtre biologice (cu pat de stuf) pentru facilitati agroturistice si gospodarii invecinate;
• ecologizarea sistemului de gestionare a deseurilor pentru gospodarii agricole, prin construirea de modele practice de colectare selectiva si compostare a deseurilor biodegradabile: construirea a 50 de ladite pentru compost organic;
• prevenirea contaminarii panzei freatice prin construirea a zece platforme de depozitare a gunoiului de grajd;
• crearea si distribuirea in zonele turistice rurale, a ghidului celor mai bune practici de ecologizare a sistemelor de tratare a apelor reziduale, a compostului organic, a sistemelor de stocare a gunoiului de grajd.

Statiile de epurare cu stuf care vor fi inaugurate in localitatile Vadu Izei si Mara au ca principali beneficiari pensiunile „Casa Borlean” (Vadu Iezei) si „Pintea Haiducul” (Mara). Pentru ambele locatii s-a avut in vedere un numar de 30 de persoane per locatie si un volum maxim de ape uzate zilnic de 4,68 mc per locație. Aceste cifre corespund volumului de ape uzate generat de 5 sau 6 gospodarii, respectiv 30 de persoane pe sau 5 mc/zi, in conformitate cu standardele norvegiene.

Poluarea reprezinta una dintre cele mai mari provocari de mediu din tara. Particularizand, sistemul de management al apelor reziduale din Romania, in special in zonele rurale, se caracterizeaza prin protecția insuficienta a resurselor de apa. Un procent foarte mic al populației rurale este conectat la sistemele de canalizare și epurare a apelor uzate menajere. De asemenea, platformele impermeabile pentru gunoiul de grajd sunt rare – a declarat Dr. Ovidiu Spinu, Director Heifer Romania. 

Volumul apelor reziduale evacuate in ultimii ani a fost de peste 4.000 milioane m3/ an, din care aproape 65% trebuie sa fie tratate. Din volumul total de ape reziduale care trebuie purificate, aproximativ 21 % sunt suficient tratate, in timp ce restul de 79% al apelor reziduale in totalitate netratate sau insuficient tratate au fost evacuate in receptorii naturali. Acest lucru se datoreaza in principal lipsei facilitatilor de tratare sau insuficienta lor din intreaga tara.

Aceasta problema este abordata prin proiectul “Dezvoltarea unor tehnici ecologice pentru agroturismul din Romania”. Punerea in aplicare a unor astfel de sisteme va preveni contaminarea panzei freatice si poate duce la utilizarea mai eficienta a gunoiului ca ingrasamant. Consider ca este o initiativa extrem de importanta pentru dezvoltarea durabila in Romania si imi doresc sa fim un exemplu de bune practici in acest sens, a adaugat Ovidiu Spanu.

Unul dintre cele mai eficiente sisteme de tratare naturala pentru indepartarea materiilor organice, a nutrienților și a bacteriilor și altor agenți patogeni il reprezinta paturile de filtrare/cu zone umede. Eficiența acestor sisteme in indepartarea principalilor poluanți este relativ ridicata, 90% CBO, >50% N, >90% P și >99% bacterii. In Norvegia, sistemele cu flux orizontal de ape uzate sub suprafața patului sunt utilizate in mod obișnuit, astfel ca zonele umede sunt clasificate in Norvegia ca zone umede construite cu flux subteran orizontal (HSFCW).

Sistemul norvegian de management a apelor reziduale folosind filtre cu pat de stuf va fi unic in Romania, fiind dezvoltat cu sprijinul NIBIO (Norwegian Institute of Bioeconomy Researh). Pe termen scurt se va realiza imbunatatirea sistemului de management al apelor reziduale si gestionarea deseurilor domestice in zona tinta iar pe termen lung se va urmari imbunatatirea sistemului de management al apelor reziduale si gestionarea deseurilor domestice in alte zone turistice rurale din Romania. 

Opinii

https://bit.ly/2Ds8Frn

Marius IORDACHE, Sales Manager Heating & Water Heating Devices TESY Romania SRL

Vom continua să dezvoltăm capacitatea de producție astfel încât să atingem obiectivul ambțios de a fi în primii trei producători de boilere electrice în Europa în următorii 3 ani.

Marius IORDACHE, Sales Manager Heating & Water Heating Devices TESY Romania SRL

Horia Voicu, director AFRISO-EURO-INDEX SRL

Împlinirea a 150 de ani de existență pentru AFRISO în 2019 este un eveniment semnificativ, o performanță unică în domeniu, care ne obligă pe mai departe să fim referința în tot ce înseamnă aparate de măsură și accesorii pentru instalații la cel mai înalt nivel de calitate.

Horia Voicu, director AFRISO-EURO-INDEX SRL

Samuel Prodea, director general PEFOC.ro

"Scopul și provocarea majoră pe care am avut-o în 2018 a fost informarea corectă și educarea clienților, deoarece în România încă se fac multe improvizații în acest domeniu. Vrem să continuăm să specializăm meseriași în acest domeniu."

Samuel Prodea, director general PEFOC.ro

Top Categorii

Apa
Campanii
Climatizare
Electrice
Energie regenerabila
Evenimente
Termice
Tehnologie
Pompe
Sanitare

Romtherm 2019