Filtru pentru apă potabilă în casa ta, o soluție facilă și eficientă

463 vizualizari
Filtru pentru apă potabilă
Distribuie pe

Puține lucruri sunt la fel de esențiale pentru sănătatea noastră așa cum este apa. Fiecare celulă, mușchi și articulație din corpul nostru se bazează pe apă pentru a funcționa corect.

Dar există o problemă: nu toată apa potabilă este la fel. Dacă vrem să trăim cea mai sănătoasă viață, apa pe care o bem trebuie să fie lipsită de toxine, substanțe chimice, sedimente și alți contaminanți. Chiar și apa îmbuteliată conține contaminanți și afectează mediul mult mai mult decât apa de la robinet.

În general, apa potabilă furnizată la robinet de către sistemul public trebuie să îndeplinească condiții stricte pentru a fi sigură pentru consum. Apa de la robinet poate conține impurități care nu numai că îți pot afecta sănătatea, dar modifică și gustul, culoarea și mirosul apei potabile.

Aici intervine filtrarea apei

Sistemele de filtrare a apei potabile, cum ar fi filtrele de apă montate sub chiuvetă, reduc simțitor cantitatea de impurități a apei de robinet. Aceste sisteme de filtrare a apei se montează direct la rețeaua de apă potabilă a locuinței, sub chiuvetă sau ca aparate de sine stătătoare.

Un filtru de apă universal, care să filtreze toată apa iar aceasta să fie bună și pentru echipamentele electrocasnice, pentru spălat vase, vasul de toaletă dar și pentru organismul nostru, costă mult și ocupă mult spațiu. Aceste sisteme de filtrare sunt industriale și filtrează apa în cantități mari. 

Filtre de apă care produc o apă bună, fără a cheltui mulți bani

Cel mai bun sistem de filtrare a apei de la robinet trebuie să elimine cât mai mulți contaminanți, să aibă o durată de viață cât mai mare și să nu ocupe extrem de mult spațiu acolo unde este instalat. Iată câteva tipuri de contaminanți care ar putea fii prezenți în apa de la robinet:

 • Metale grele (plumb)- poate cauza probleme de dezvoltare cognitivă la copii și a fost identificat ca fiind cancerigen.
 • Clor- în timp ce clorul face o treabă bună în tratarea apei și menținerea ei în condiții de siguranță pentru a fi consumată, are și dezavantajele sale. Expunerea pe termen lung ar putea crește riscul de cancer cu 93%.
 • Contaminanți microbieni- anumite bacterii care ar putea fi eventual în apă pot provoca diaree și probleme gastrointestinale, în special pentru cei care au un sistem imunitar slăbit.

Cele mai bune filtre de apă de la robinet vor reține peste 10 contaminanți. De asemenea, cele mai bune filtre furnizează o fișă de performanță în care indică rezultatele testelor de filtrare pentru fiecare parte. Aceste fișe indică contaminanți specifici care sunt filtrați precum și cantitatea pe care o reduce filtrul respectiv. 

Perioada de schimbare a filtrelor

Acesta este un alt aspect extrem de important. Filtrele pot deveni extrem de costisitoare dacă nu au o durată de viață cât mai lungă. În general, o baterie de filtre ar trebui să nu necesite înlocuire mai devreme de 6 luni în condiții de utilizare normală a apei. Termenul de schimbare va fi mai scurt, în funcție de volumul de apă filtrată utilizat. Cele mai bune sisteme de filtrare a apei potabile au un sistem de avertizare printr-un semnal sonor sau luminos care va emite o alertă atunci când este necesară înlocuirea filtrului respectiv.

Amplasarea și volumul filtrului de apă

Cel mai probabil îți dorești un sistem de filtrare al apei care încape cu ușurință sub chiuveta ta. Nu îți vei dori un sistem care este greu și voluminos și îți ocupă tot spațiul de sub blat sau de sub chiuvetă. În plus, majoritatea sistemelor de filtrare nu necesită un instalator profesionist pentru montaj, ci le poți cupla chiar tu. Asigură-te că sistemul ales include kituri de montaj și sisteme de filtre ușor de înlocuit. Acestea ar trebui să se poată înlocui printr-o simplă mișcare de rotație.

Ce să cauți?

 • Cartușul din polipropilenă (1-20 microni). Acest cartuș este recomandat dacă apa nu este transparentă și are o culoare maronie/gălbuie. Elimină nisipul, pământul, rugina etc. Se recomandă schimbarea lui la aproximativ 6-12 luni.
 • Cartușul pentru dedurizare. Este potrivit dacă ai apă dură, peste medie și rămân urme albe pe tacâmuri, pahare sau pe chiuveta/baterie. Cartușul conține o rășină cationică, care reduce concentrația de calciu din apa filtrată. Se înlocuiește o dată la 6-9 luni, în funcție de volumul de apă consumat. 
 • Cartușul din carbon activ bloc. Elimină eficient clorul din apă dar și derivații clorului, îmbunătățește gustul și mirosul apei. Se înlocuiește la aproximativ 6-9 luni.
 • Cartușul din carbon activ granular. Dacă apa are un gust sau un miros ciudat, acest tip de cartuș îmbunătățește gustul și mirosul apei și este un bun absorbant de substanțe. De obicei este combinat cu coajă de cocos și KDF. Acesta din urmă previne înmulțirea bacteriilor și mărește durata de utilizare a cartușului de filtrare.
 • Membrana de ultra filtrare (0.02 microni). Protejează de majoritatea bacteriilor dăunătoare. Este performantă, filtrează apa prin orificii foarte mici și filtrează și unii viruși din apa de la rețea. Recomandată pentru locuințele care sunt alimentate de la o sursă de apă de slabă de calitate.
 • Membrana de osmoză inversă (0.0001 microni). Cea mai sigură și avansată modalitate de filtrare. Filtrează extrem de bine impuritățile mecanice dar și microorganismele din apă. Avantajul major este că are un bazin de stocare de aproximativ 12 litri de apă iar dacă sursa de apă este incertă acest sistem este recomandat. 
 • Cartușul de alcanizare. Pentru o apă alcalină, mai bună la gust, acest cartuș remineralizează apa și crește PH-ul cu aproximativ 2 puncte. Astfel vei obține o apă alcalină cu PH de până la maxim 9. Este dovedit că apa alcalină este benefică pentru organism.

În funcție de dorința ta, recomandarea este să alegi unul dintre tipurile de sisteme de mai sus. Întotdeauna să alegi un filtru testat și certificat de instituții independente (NFS, WRAS, etc.) și care este produs de UE, conform reglementărilor Comisiei Europene. Acest lucru garantează un produs de calitate. Astfel vei evita să alegi un filtru de apă chinezesc și slab calitativ.

Service și garanție

Majoritatea sistemelor oferă 1 an garanție, sistemele mai performante oferă 2 ani. O garanție mai mare este un indicator al calității superioare. Dacă ai probleme cu produsul ajută foarte mult ca asistența oferită de producător sau comerciant să fie la îndemână, în acest fel vei fi ajutat în timp util cu soluționarea defecțiunilor. Alege un sistem produs de o firmă de renume cu prezențe multiple în localitatea ta sau cât mai aproape de aceasta.

Alegerea unui sistem de filtrare al apei potabile este un pas facil si eficient de a obține o apă sănătoasă ce oferă gust, miros, culoare plăcute, inclusiv gătitului mâncării. Un astfel de sistem de filtrare poate fi unul dintre acele lucruri mărunte care are un impact major asupra sănătății tale pe termen lung. 

Tags

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

 • No HTML tags allowed.
 • Lines and paragraphs break automatically.
 • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video