A intrat în vigoare Ordonanța privind calitatea apei destinată consumului uman
România este statul cu cel mai redus procent de populație conectată la sistemele centralizate de aprovizionare cu apă din UE, aproximativ 30% din populație folosind apă din surse individuale, precum: fântâni sau puțuri forate, „apă neverificată din punct de vedere al calității”, spune Ministerul Sănătății
La nivel european, în anul 2020, a intrat în vigoare Directiva (UE) 2020/2184 a Parlamentului European privind calitatea apei destinate consumului uman care a avut termen de transpunere în legislația națională data de 12 ianuarie 2023.
Astfel, din 28 ianuarie, a intrat în vigoare Ordonanța nr 7/2023 privind calitatea apei destinată consumului uman. Aceasta presupune, printre altele, depistarea și înlocuirea tuturor elementelor de plumb din clădiri pentru a fi evitată contaminarea rețelei de distribuție a apei.
Printre cerințele de siguranță privind sistemul de distribuție interioară a apei potabile, se numără și identificarea și înlocuirea componentelor de plumb din instalații, precum și evaluarea și gestionarea riscurilor generate de plumb.
Un rol foarte important în Ordonanța nr: 7/2023 îl joacă standardele. Acestea sunt citate ca referențiale pentru stabilirea metodelor de prelevare a probelor și a punctelor de prelevare.
Consultați textul legislativ aici.