Romanian Hydropower Energy Summit 2015 - Sectorul hidroenergetic romanesc, in asteptarea tarifului fix

66 vizualizari
Romanian HydroPower Energy Summit 2015
Distribuie pe


O componenta considerata strategica pentru Sistemul Energetic National, hidroenergia, este puternic afectata de taxele impovaratoare, precum cele pe constructii speciale, apa uzinata, dar si pentru suprafetele ocupate in albia minora, de problemele generate de un cadru legislativ instabil ori de tranzactionarea certificatelor verzi. Consecinta este o dezvoltare mult sub potential a acestui sector, in particular in sfera de microhidroenergie, proiectele mari fiind singulare.

In acest context, o schimbare de directie care sa duca la o crestere a dezvoltarilor de microhidrocentrale va fi posibila doar dupa introducerea tarifului reglementat pentru proiectele de pana la 500 kW, a fost concluzia celei de-a doua editii a Romanian Hydropower Energy Summit, organizat de catre Govnet Conferences, Joi, 12 Februarie, 2015 si care a strans laolalta reprezentanti ai Guvernului Romaniei, ai autoritatilor de reglementare in domeniul energiei, companii din industria hidroenergetica locala si internationala, operatori, producatori de echipamente specifice, precum si din ariile de activitati adiacente. 

Totusi, un orizont de timp concret pentru implementarea schemei de sprijin alternative nu exista inca.

„Metodologia pentru calculul tarifelor reglementate pentru capacitatile de sub 500 kW a fost discutata in Comitet inca de anul trecut si la sesizarea Consiliului Concurentei, caci inainte de aprobarea acestei metodologii si calculul preturilor, ar trebui sa se aprobe ajutorul de stat, am elaborat un proiect de Hotarare de Guvern pentru aprobarea acestui ajutor de stat, care inca nu a fost aprobat de catre Guvern”, a explicat Zoltan Nagy-Benge, Membru in Boardul Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE). 

„Din punctul nostru de vedere, noi suntem pregatiti 90 la suta cu aceasta metodologie, in functie de aprobarea ajutorului de stat, perioada pentru care se aplica aceasta schema de sprijin sau bugetul schemei, in maximum doua saptamani putem sa adaptam aceasta metodologie la decizia Guvernului”, a adaugat reprezentantul ANRE.

Pe de alta parte, a fost tras un semnal de alarma in legatura cu pretul apei uzinate, prin prisma ponderii ridicate in costul de productie al energiei electrice, in conditiile in care la nivel European, tari cu traditie in sectorul hidroenergetic precum Germania, Norvegia, Austria nu taxeaza apa utilizata de catre producatori.

„Trebuie reglemenate abuzurile birocratice, dintre care cel mai important si stabilit in mod arbitrar este pretul apei turbinate, care inseamna extragere de substanta economica de la producatorii de energie hidro si trecerea ei in mod arbitrar spre Apele Romane. Facand o analiza pe sistemul hidroenergetic de la Portile de Fier I si II, am constatat ca 46% din costul de productie a MW la Portile de Fier I il reprezinta costul cu apa turbinata, iar la Portile de Fier II se apropie de 70%”, a comentat Rodin Traicu, Deputat, Membru al Comisiei de Industrie si Servicii din Camera Deputatilor.

Daca in ceea ce priveste barierele de care se lovesc investitorii interesati de exploatarea sectorului hidroenergetic, situatia nu este noua deloc, la capitolul oportunitati de investitii, pe langa mult-asteptata introducere a tarifului fix sau licitatiile organizate de Hidroelectrica pentru vanzarea microhidrocentralelor din portofoliu, care elimina tot procesul de avizare, piata de echilibare, mai ales in context regional, este privita cu optimism.

Pentru asta este nevoie de dezvoltarea infrastructurii de stocare a energiei electrice si de echilibrare a SEN prin construirea si operarea centralelor hidroelectrice cu acumulare prin pompaj cu puteri de peste 15 MW, asa cum prevede Ordonanta nr. 28/28.08.2014, a explicat Dana Dunel Stancu, Coordonatoarea Departamentului de Energie din cadrul firmei de avocatura Biris Goran.

„Romania este singura tara din UE care, desi dispune de conditii naturale deosebit de favorabile pentru constructia si operarea centralelor hidroenergetice cu acumulare prin pompaj nu detine o astfel de centrala, deosebit de necesara in conditiile tehnice actuale ale sistemului energetic national”, a spus Adrian Marin, Consilier in Ministerul Energiei. 

In aceste conditii, Marin a evidentiat importanta proiectului centralei de acumulare prin pompaj de 1000 de MW de la Tarnita-Lapustesti, considerat de interes national pentru echilibrarea SEN, fiind necesar integrarii capacitatilor de producere a energiei electrice pe baza energiei eoliene, solare si nucleare. 

Partenerii Romanian Hydropower Enery Summit 2015 au fost: Andritz Hydro, Biris Goran, Hidroelectrica si Schoenherr si Asociatii.

Pentru detalii suplimentare si prezentarile din cadrul conferintei, accesati: 
http://govnet.ro/Romanian-HydroPower-Energy-Summit-2015

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 6.500 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 2.664 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 163.028 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video