Sase grupuri stiintifice noi in sprijinul Strategiei pentru regiunea Dunarii

79 vizualizari
Danube Strategy
Distribuie pe

Comisia Europeana impreuna cu oameni de stiinta si factori de decizie politica din cele 14 tari din regiunea Dunarii au lansat pe 16 mai 2013 sase grupuri stiintifice menite sa sprijine dezvoltarea economica in regiune. Cele sase grupuri se vor axa pe domeniile urmatoare: apa, terenuri si sol, bioenergie, aer, schimbul de date si armonizarea acestora si specializarea inteligenta. Prezentate la reuniunea la nivel inalt care a avut loc la Bratislava, grupurile respective vor furniza dovezi stiintifice in sprijinul Strategiei pentru regiunea Dunarii si vor promova cooperarea stiintifica in intreaga regiune. La evenimentul de lansare au participat, printre altii, prim-ministrul slovac Robert Fico si vicepresedintele Comisiei Europene, Maroš Šefčovič (MEMO/13/441).

In discursul tinut cu ocazia lansarii, Maroš Šefčovič, vicepresedinte al Comisiei Europene, a declarat: „Strategia UE pentru regiunea Dunarii isi propune sa impulsioneze cresterea si crearea de locuri de munca in regiune printr-o mai buna elaborare a politicilor si o finantare mai eficienta. Stiinta poate sa aduca un ajutor real prin furnizarea de date bazate pe elemente concrete catre factorii de decizie politica, ajutandu-i sa ia decizii in cunostinta de cauza pentru o regiune care se mandreste cu diversitatea sa geopolitica si economica impresionanta”.
Comisarul european pentru cercetare, inovare si stiinta, Máire Geoghegan-Quinn, a declarat: „Acesta este un excelent exemplu de cooperare transnationala pe plan stiintific si politic, stabilind un punct de referinta pentru UE si in afara acesteia. Aceste grupuri pot stimula performanta stiintifica si economica din regiune”.

Grupurile in domeniul apei, al terenurilor si solului, al bioenergiei si al aerului vor examina aceste resurse esentiale in raport cu nevoile identificate: protectia mediului, irigarea, dezvoltarea agricola si energia. Grupul responsabil cu datele este menit sa faciliteze armonizarea si schimbul de date clare si comparabile in domenii precum biodiversitatea, morfologia raurilor, riscurile de inundatii si de seceta, solurile, culturile sau resursele si potentialul energetic. De asemenea, acesta va infiinta un punct de acces la date comun pentru intreaga regiune, prima versiune operationala a acestuia urmand a fi disponibila pana in luna decembrie a acestui an. Grupul responsabil cu specializarea inteligenta va analiza modalitatile de concentrare a resurselor in functie de prioritatile stiintifice, pe baza potentialului economic al regiunii Dunarii, pentru a evita disiparea excesiva a eforturilor si a investitiilor. 
Grupurile vor reuni comunitatea stiintifica din cele 14 tari din regiunea Dunarii, implicand majoritatea academiilor stiintifice din regiune, precum si Conferinta Rectorilor din Regiunea Dunarii (care implica 54 de universitati) si multe alte organizatii din domeniul cercetarii. Partenerii vor alege grupul (grupurile) din care doresc sa faca parte, in conformitate cu prioritatile si domeniul lor de expertiza. Participarea ramane deschisa si altor parti interesate. Grupurile vor incuraja cooperarea nu numai in randul oamenilor de stiinta, ci si intre oamenii de stiinta si factorii de decizie politica si va incuraja o mai buna integrare a rezultatelor stiintifice in procesul de elaborare a politicilor. In timp ce comunitatea stiintifica se va intruni periodic, factorii de decizie politica vor participa o data pe an la reuniuni de informare. 

Alte personalitati politice care au participant la evenimentul de la Bratislava au fost: Ministrul de Stat pentru strategia economica din Ungaria, Zoltán Cséfalvay, Ministrul federal al Stiintei si Cercetarii din Austria, Karlheinz Töchterle, Ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica din Romania, Mihnea Costoiu si Edit Herczog, membra a Parlamentului European.
Strategia UE pentru regiunea Dunarii a fost lansata in 2011 (IP/11/472), la 2 ani de la o solicitare primita din partea guvernelor statelor membre ale UE. Aceasta se axeaza pe 4 prioritati: interconectarea regiunii Dunarii, protectia mediului, cresterea prosperitatii si consolidarea regiunii. Comisia Europeana a publicat recent un raport privind progresele inregistrate cu privire la Strategia pentru regiunea Dunarii (IP/13/307), in care solicita accelerarea activitatilor, dupa un bun inceput. Pentru ca regiunea sa ramana competitiva, sunt necesare investitii inteligente si strategice, valorificandu-se atuurile locale si utilizandu-se in mod combinat, mai bine si mai eficient, fondurile europene nationale si regionale. Regiunea trebuie sa aiba prioritati strategice in materie de cheltuieli si trebuie a inlature obstacolele din calea inovarii pentru a exploata din plin potentialul regiunii si pentru a crea locuri de munca de calitate superioara. 

Initiativa intitulata „Sprijin stiintific pentru strategia privind regiunea Dunarii” a fost lansata in noiembrie 2011 de catre serviciul stiintific intern al Comisiei Europene, Centrul Comun de Cercetare (Joint Research Centre - JRC). Aceasta se axeaza pe 4 prioritati: protectia mediului, irigarea si dezvoltarea agricola, navigabilitatea si productia de energie. 
Cele 14 tari din regiunea Dunarii sunt: Germania, Austria, Ungaria, Republica Ceha, Slovacia, Slovenia, Bulgaria, Romania, Croatia, Serbia, Bosnia si Hertegovina, Muntenegru, Ucraina si Moldova. In regiune traiesc peste 100 de milioane de oameni. 

Linkuri
Cea de-a doua conferinta la nivel inalt privind initiativa „Sprijin stiintific pentru strategia privind regiunea Dunarii” (Bratislava, 16 mai 2013) si informatii suplimentare cu privire la grupurile emblematice:
http://ec.europa.eu/dgs/jrc/index.cfm?id=2470&obj_id=4480&dt_code=EVN&lang=en 
Prima conferinta la nivel inalt privind initiativa „Sprijin stiintific pentru strategia privind regiunea Dunarii” (Bruxelles, 24 aprilie 2012):
http://ec.europa.eu/dgs/jrc/index.cfm?id=3910&obj_id=4120&dt_code=EVN&lang=en&ori=HLN 
Strategia UE pentru regiunea Dunarii:
http://ec.europa.eu/regional_policy/cooperate/danube/index_en.cfm


Six new scientific clusters to support Danube strategy
The European Commission and scientists and policy makers from the 14 Danube Region countries have today launched six scientific clusters to support economic development in the region. The six clusters will focus on: water; land & soil; bio-energy; air; data exchange & harmonisation; and smart specialisation. Presented at a high-level meeting in Bratislava today, the clusters will provide scientific evidence to support the Danube Strategy, and will also serve to foster scientific cooperation across the region. The launch event today was attended amongst others by the Slovak Prime Minister H.E. Robert Fico and the Vice President of the European Commission, Maroš Šefčovič.
The water, land & soil, bio-energy and air clusters will look at these key resources in relation to identified needs: environmental protection, irrigation & agricultural development and energy. The data cluster is meant to facilitate the exchange and harmonisation of clear and comparable data in areas such as biodiversity, river morphology, flood and drought risks, soils, crops or energy resources and potential. It will also set up a common data access point for the whole region - the first operational version should be available by December this year. The smart specialisation cluster will study how to concentrate resources on key scientific priorities based on the economic potential of the Danube region rather than spreading efforts and investment too thinly. 
The clusters will bring together the scientific community from the 14 Danube countries, involving most of the Academies of science in the region, the Danube Rectors Conference (which involves 54 universities) and many other research organisations. The partners will take part in the cluster(s) of their choice, according to their priorities and expertise. Participation remains open to other interested parties. The clusters will foster cooperation not only among scientists, but also between scientists and policy makers, and will encourage a better uptake of scientific results in policy-making. While the scientific community will meet regularly, policy makers will be updated once a year. 

Tags

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 461 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 17.172 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 1.550 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 449.798 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video