STUDIU: Oceanele lumii s-au incalzit puternic in ultimii 20 de ani

109 vizualizari
temperatura apei oceanelor
Distribuie pe

Cantitatea de caldura absorbita de oceanele globului a crescut in ultimii 20 de ani, un semn al agravarii incalzirii climei planetei, in pofida unei incetiniri a cresterii nivelului temepraturilor constatata recent pe uscat, arata un studiu american publicat luni in revista Nature Climate Change.

Tendinta incalzirii apelor oceanelor impinge bancurile de pesti catre poli, deterioreaza recifele de corali si contribuie la cresterea nivelului marilor, deoarece apa se dilata pe masura ce temperatura ei creste, releva acest studiu, relateaza Reuters in pagina electronica.
Studiul, asupra temperaturilor oceanelor pana la adancimea de 20.000 de metri, conchide ca un nivel echivalent cu "jumatate din (nivelul) caldurii captate de oceane incepand din 1865 incoace a fost absorbita incepand din 1997", anul 1865 fiind considerat punctul de pornire al unei recurgeri tot mai importante la combustibili fosili.

Peste o treime din nivelul cresterii caldurii absorbite de catre oceane incepand din 1997 se regaseste la dancimi de peste 700 de metri - o parte a oceanelor care este rar studiata, scriu autorii raportului.

"Ne asteptam ca marile adancimi oceanice sa absoarba in viitor o cantitate sporita de caldura", scrie intr-un e-mail trimis Reuters autorul principal al acestui studiu, Peter Gleckler, de la LLNL (Lawrence Livermore National Laboratory), cu sediul in California, aflat in subodinea Departamentului americann al Energiei.

Cresterea absorbtiei caldurii de catre oceane coincide cu o incetinire a ritmului cresterii nivelului temperaturilor pe uscat, incepand de la sfarsitul anilor `90 incoace, in contextul in care nivelul emisiilor de gaze cu efect de sera continua sa creasca. Aceasta incetinire este posibil sa fi scazut in prezent, avand in vedere temperaturile record inregistrate in 2015 si 2014.

Oamenii de stiinta apreciaza ca este dificil sa se determine rolul absorbtiei caldurii de catre oceane in ceea ce climatologi de la Grupul de Experti Interguvernamentali privind Evolutia Climei (GIEC) numesc un "hiatus" al incalzirii la suprafata uscatului.
"Hiatusul este un fenomen de suprafata. Terra continua sa se incalzeasca, iar oceanele absorb esentialul acestei calduri", declara Matt Palmer, un climatolog de la British Met Office, care nu a luat parte la studiul american.
Sursa: Mediafax

Mai mult plastic decat peste in oceane pana in anul 2050 
O remorca plina cu plastic ajunge in apele oceanelor si marilor in fiecare minut, iar situatia se va inrautati, sustin expertii in protectia mediului.
Potrivit unui raport al fundatiei navigatoarei Ellen MacArthur, citat de The Guardian, plasticul va avea nevoie de tot mai mult petrol in ultimii ani: urmand sa ajunga la 20% din productia de titei pana in 2050. In prezent, doar 5 procente sunt destinate producerii de mase plastice.
Productia plasticului a crescut de 20 de ori din 1964 pana in prezent, ajungand la 311 milioane de tone in 2014. Pana in 2035, cantitatea se va dubla.
In ciuda cererii in crestere, doar 5% din plastic este reciclat, in timp ce 40% ajung in gropi de gunoi, iar o treime in ecosisteme fragile, precum oceanele Pamantului. Restul este ars pentru a genera energie.
Plasticul provoaca numeroase probleme de mediu. Cel putin opt tone de plastic ajung in ocean – echivalentul unei masini de gunoi – in fiecare minut. In 2030, vor fi doua pe minut, iar in 2050 – patru, sustine raportul.
Astfel, daca in prezent la fiecare trei tone de peste exista o tona de plastic in apele oceanelor, in 2050, pestele va fi in inferioritate.
Cercetatorii au descoperit mai mult de cinci tone de bucati de plastic care plutesc in apele oceanelor, multe dintre ele avand o lungime de doar cinci milimetri. Resturile mai mari pun in pericol viata unor animale, precum broastele testoase sau focile, care le inghit.
Autorii raportului sustin ca industria de mase plastice nu face nimic pentru a rezolva problema.
Prabusirea pretului petrolului a lovit si industria reciclarii maselor practice. In acest moment, este mai scump sa recuperezi plasticul decat sa procesezi hidrocarburile si sa il creezi.
Sursa: greatnews

Tags

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 420 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 25.410.511 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 2.240 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video