Ce trebuie să faci pentru a scădea umezeala din locuința ta

1157 vizualizari
scaderea umezelii din locuinta
Distribuie pe

În primul rând nici o încăpere nu are umiditate zero iar umiditatea într-o încăpere este necesară. Dar depășirea anumitor niveluri de umiditate poate face ca locuitorii să se simtă inconfortabil și să doarmă prost. De asemnea se formează mucegai care poate să afecteze unele persoane cu boli precum astmul.

Deoarece prea multă umiditate în aer nu este de dorit, s-ar putea să te întrebi cum să faci ca umiditatea dintr-o cameră să scadă. În timp ce funcționarea unui aer condiționat și a unui dezumidificator sunt două metode viabile, există o mulțime de alte modalități simple, rapide și gratuite sau ieftine de a face o cameră mai puțin umedă.

Pornește aerul condiționat
Funcționarea unui aparat de aer condiționat este una dintre cele mai bune modalități de a face o cameră mai puțin umedă. Un aparat de aer condiționat poate să răcească o cameră prin eliberarea de aer rece, dar acest lucru este doar parțial adevărat. 
Un AC absoarbe căldura și umiditatea din interiorul camerei și le trimite în exterior. Toată acea apă care se scurge în afara casei este de fapt umiditatea care a fost eliminată din interiorul casei.

Închide ferestrele pe timp de noapte
Este tentant să ții ferestrele deschise noaptea, mai ales în zilele și nopțile călduroase, dar noaptea este momentul în care se înregistrează cea mai mare umiditate. Nivelurile de umiditate relativă vor fi întotdeauna mai ridicate în primele ore ale dimineții, când temperatura aerului este cea mai scăzută.
 
Decorează locuința cu plante care absorb umezeala
Una dintre cele mai ușoare, mai ecologice și mai frumoase modalități de a face locuința mai puțin umedă este de a folosi ca decor plante care absorb umiditatea.
Printre plantele care înghit umiditatea din încăpere se numără aloe vera, liliacul, genul tillandsia (plante de aer), crinii păcii, plantele păianjen, ferigile Boston, palmierii de bambus și palmierii moară de vânt.

Folosește ventilatoare de evacuare
Locuința ta are probabil două tipuri de ventilatoare de evacuare: unul în baie și altul în bucătărie, care este hota. Folosește ambele ventilatoare de evacuare pentru a elimina umiditatea care se formează în baie sau în bucătătrie, în timpul gătitului. Dacă locuința ta nu are ventilatoare, instalează un ventilator de evacuare în baie sau o hotă în bucătărie.

Fă dușuri mai reci
Dușurile și băile fierbinți pot pune la încercare chiar și cel mai bun ventilator de evacuare din baie. Redu temperatura dușurilor și a băilor pe care le faci, de la apă fierbinte la apă călduță sau chiar rece. Temperatura apei se poate regla și de la sursă: boiler sau centrală. Poți schimba temperatura apei de la 60° C sau 65° C la 45° C.

Construiește un dezumidificator pasiv acasă (DIY)
Brichetele de cărbune, bicarbonatul de sodiu, nisipul pentru pisici, clorura de calciu, gelul de siliciu sau sarea gemă (clorură de sodiu) sunt materiale absorbante care pot ajuta la reducerea umidității unei încăperi. Fă câteva găuri într-o găleată de 2-3 litrii și umple-o cu sare gemă pentru a atrage apa, care se va aduna la fund, pentru ca mai apoi, când se adună suficent de multă, aceasta se poate vărsa.

Folosește un dezumidificator
Alături de dezumidificatoarele pasive DIY, un dezumidificator electric te va ajuta cu siguranță la reducerea umidității din încăperi. Scoțând până la 30 de litrii de apă din aer pe zi, dezumidificatoarele sunt în permanență la lucru.

Repară scurgerile
Apa creează umiditate. Așadar, unde este apa în casa ta? Pe lângă sursele controlate de apă - chiuvete, căzi de baie, dușuri - s-ar putea să ai apă necontrolată, adică scurgeri în casă. Verifică dacă există scurgeri în interiorul sau în jurul:

Boilerului sau al centralei
Toaletei
Mașinii de spălat rufe
Mașinii de spălat vase
Valvă de evacuare
Conducte de scurgere
Robinete
Jgheaburi

Evită să fierbi sau să gătești la aburi în bucătărie
Reconfigurează meniul dacă vreun produs alimentar necesită apă clocotită sau gătit la aburi. Fie că faci ceai, gătești supă, fierbi legume la aburi, gătești paste și orez sau prăjești, toate metodele creează aburi care nu pot fi eliminați complet cu ajutorul hotei din bucătătrie.

În schimb, hrănește-te cu alimente care nu implică fierbere sau gătire la aburi: salate, fructe, pui la grătar, legume la grătar, supe reci precum gazpacho, iaurturi, sashimi sau somon afumat.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 300 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 160 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 6.440 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 670 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video