Aerteknika

Informatii cheie despre ENER LOT 21 - directiva UE 2281/2016 pentru aparatele de climatizare si agregatele de racire pentru realizarea confortului

Informaţii cheie despre ENER LOT 21
vizualizari

Daikin

Cea mai recentă dintr-o serie de implementări eşalonate sub egida Comisiei Europene în vederea creşterii eficienţei energetice şi reducerii emisiilor de carbon în întreaga Europă, Directiva privind proiectarea ecologică prevede intrarea în vigoare a Lotului 21 la începutul acestui an. Noua reglementare a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2018 şi se aplică echipamentelor de încălzire a aerului, echipamentelor de răcire, agregatelor de răcire cu temperatură de proces înaltă şi ventilo-convectoarelor.

Comisia Europeană a lucrat continuu la stabilirea unor reguli aplicabile uniform în Uniunea Europeană pentru creşterea eficienţei energetice, sprijinirea clienţiilor în obţinerea în mod cât mai transparent a datelor şi îmbunătăţirea cerinţelor de raportare pentru toate produsele consumatoare de energie, care includ refrigerarea, încălzirea spaţiilor şi echipamentele de răcire. Directiva de proiectare ecologică (2009/125/EC) a prevăzut implementarea eşalonată a cerinţelor minime împreună cu implementarea unei modalităţi mai realiste de comparare a eficienţei sistemelor din punct de vedere al performanţei energetice şi impactului asupra mediului al produselor consumatoare de energie (EuP) şi al produselor cu impact asupra consumului energetic (ErP).

Ce include ?

Obiectul legislaţiei ENER LOT21 îl fac următoarele echipamente:

  • Aparate de aer condiţionat – toate aparatele peste 12 kW cu cerinţe specifice atât pentru răcire, cât şi pentru încălzire.
  • Agregate de răcire pentru realizarea confortului:
  • Agregate doar pentru răcire, cu capacităţi până la 1500 kW deoarece sunt reglementate prin directiva (EC) 813/2013 referitoare la cerinţele de design ecologic pentru aparatele de încălzire a spaţiilor).
  • Agregatele cu funcţionare doar pentru încălzire nu fac obiectul reglementării deoarece nu sunt definite cerinţe minime privind capacităţile de încălzire.

 

Obiectul legislaţiei ENER LOT21

 

Pentru Daikin, echipamentele asupra cărora această directivă produce efecte sunt: o parte dintre sistemele Sky Air (cele care nu fac obiectul ENER LOT 10), unităţile de tip roof-top, sistemele VRV, agregatele cu funcţionare doar în răcire şi agregatele reversibile cu capacităţi de peste 400 kW (cele care nu fac obiectul ENR LOT 1).

Atingerea obiectivelor energetice

Cerinţele minime de eficienţă stabilite de noile reglementări pentru aparatele de aer condiţionat cu funcţionare pentru răcire sunt cele mai ridicate de la introducerea ENER LOT 10. Noile standarde reflectă ambiţia Comisiei Europene de a realiza reduceri reale ale consumului de energie pe tot teritoriul pieţei Europene prin orientarea acesteia către produse mai eficiente energetic.

Utilizarea energiei primare ca indicator de performanţă

Cerinţele minime sunt exprimate în eficienţă energetică primară denumită ηs,c şi ηs,h (a se citi “etas răcire” sau “etas încălzire”).

Utilizarea energiei primare ca indicator al eficienţei vine ca urmare a implementării sale iniţiale sub (EU) 813/2013 (LOT1 / 2) cu aplicabilitate la încălzirea spaţiilor. Pentru consecvenţă, aceasta permite compararea uşoară a produselor ce folosesc diferite surse de energie. Trebuie remarcat că ENER lot 21 acoperă, de asemenea, încălzitoare cu gaz şi de aceea, a fost considerată relevantă folosirea eficienţei energiei primare. Alte reglementări ce folosesc acest nou indicator vor fi implementate ulterior.

Graficul 1: Comparaţie a cerinţelor minime de eficienţă (Valori procentuale ETA) pentru pilonul 1 şi pilonul 2 pentru LOTUL 21 şi LOTUL 10

Graficul 1 : Comparaţie a cerinţelor minime de eficienţă

Eficienţă sezonieră vs. eficienţă nominală – care este diferenţa?

Eficienţa sezonieră a fost folosită pentru produsele noastre de la lansarea gamei Daikin Sky Air sezonier în 2012 pentru a compara eficienţa produselor în defavoarea eficienţei nominale. O modalitate mult mai obiectivă de a compara funcţionarea reală a acestor produse, eficienţa sezonieră ia în calcul variaţiile temperaturii exterioare care apar pe parcursul anului şi numărul dăților când acestea apar.

Prin comparaţie, eficienţa nominală, care este încă folosită ocazional, evaluează eficienţa sistemului pe baza unei temperaturi exterioare fixe, de 35°C în modul de răcire şi 7°C în modul de încălzire, ceea ce nu este reprezentativ dacă se aplică la durata unui an întreg de funcţionare. Noua metodă de calcul propune, aşadar, o estimare mult mai realistă a performanţei în exploatare. În plus faţă de consumul energetic pe durata folosinţei sistemului, eficienţa sezonieră ia în considerare şi alţi factori precum modul “în aşteptare” (stand-by), modul “oprit” (off) şi consumul pentru degivrarea carcasei. Acestea contribuie la o evaluare mai realistă a performanţei produsului.

Un aspect important este acela că, la exploatarea în răcire, o comparaţie completă poate fi făcută doar pentru sisteme cu aceeaşi valoare a presiunii de lucru proiectate. La funcţionarea în încălzire, unde, de obicei, există diferenţe între sisteme, proiectanţii sunt sfătuiţi să verifice dacă valoarea presiunii de lucru a produselor pe care le compară este egală în toate cazurile.

Comunicare transparentă

Producătorilor li se va solicita să publice date despre eficienţa în funcţionare, zgomot sau alte aspecte ale produselor lor împreună cu manualele de instalare, iar informaţiile despre reciclare pe un site web cu acces gratuit. Acestea vor ajuta utilizatorii să compare eficienţa diferitelor sisteme într-un mod mai facil şi mai transparent. De la 01/01/2018 Daikin va publica toate datele aferente LOT21 pe platforma sa web gratuită şi pe portalurile sale.

Şi ce este important pentru beneficiari?

Noile reglementări aduc veşti bune pe toate planurile. Mai multă transparenţă şi disponibilitatea unor date tehnice mai relevante vor ajuta beneficiarii, consultanţii şi alte părţi implicate să facă alegeri mai bune, bazate pe informaţii mai realiste privind eficienţa energetică.

Fiind producătorul numărul unu de sisteme HVAC-R, Daikin continuă în forţă programul său de Cercetare şi Dezvoltare, orientat către aducerea pe piaţă a unor produse noi, având caracteristici ce ţintesc atingerea unei eficienţe energetice maxime şi cele mai înalte performanţe posibile.

www.daikin.ro

 

Opinii

https://bit.ly/2Ds8Frn

Carlos Velázquez, Marketing Director Roca

Credem ca ‘Smart’ poate fi cu adevărat inteligent, doar dacă îmbunătățește viețile oamenilor.

Carlos Velázquez, Marketing Director Roca

Marius IORDACHE, Sales Manager Heating & Water Heating Devices TESY Romania SRL

Vom continua să dezvoltăm capacitatea de producție astfel încât să atingem obiectivul ambțios de a fi în primii trei producători de boilere electrice în Europa în următorii 3 ani.

Marius IORDACHE, Sales Manager Heating & Water Heating Devices TESY Romania SRL

Horia Voicu, director AFRISO-EURO-INDEX SRL

Împlinirea a 150 de ani de existență pentru AFRISO în 2019 este un eveniment semnificativ, o performanță unică în domeniu, care ne obligă pe mai departe să fim referința în tot ce înseamnă aparate de măsură și accesorii pentru instalații la cel mai înalt nivel de calitate.

Horia Voicu, director AFRISO-EURO-INDEX SRL

Samuel Prodea, director general PEFOC.ro

"Scopul și provocarea majoră pe care am avut-o în 2018 a fost informarea corectă și educarea clienților, deoarece în România încă se fac multe improvizații în acest domeniu. Vrem să continuăm să specializăm meseriași în acest domeniu."

Samuel Prodea, director general PEFOC.ro

Top Categorii

Apa
Campanii
Climatizare
Electrice
Energie regenerabila
Evenimente
Termice
Tehnologie
Pompe
Sanitare