Racirea, provocarea energetica neprevazuta a Europei

275 vizualizari
cerere aparate aer conditionat
Distribuie pe

Încălzirea și răcirea înregistrează jumătate din consumul de energie al Uniunii Europene, însă adesea radiatoarele și încălzitoarele monopolizează atenția publică, în timp ce aparatele de aer condiționat și ventilatoarele sunt lăsate la o parte. Răcirea va deveni mult mai importantă din cauza schimbării climatului și situației economice.
Se estimează că cererea de aer condiționat pe plan mondial se va tripla în următorii 30 de ani, potrivit unui raport al Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), care a fost punctul central al unui eveniment EURACTIV care a avut loc la Parlamentul European în luna iunie a acestui an.Future of Cooling

Jumătate din numărul total de aparatele de climatizare utilizate astăzi sunt în China și Statele Unite, unde peste 500 de milioane de locuințe dețin un aparat de aer condiționat.
Însă din cei 2,8 miliarde de oameni care trăiesc în cele mai fierbinți părți ale lumii, doar 8% dețin un aparat aer condiționat.

Întrucât veniturile și nivelul de trai se îmbunătățesc în multe țări, vor fi instalate și mai multe astfel de aparate, în viitor. Astfel, se va ajunge la un număr de 5,6 miliarde unități AC instalate în clădiri până în 2050, față de 1,6 miliarde unități instalate în prezent. Ceea ce ar echivala cu 10 aparate noi vândute în fiecare secundă, în următorii 30 de ani și care ar necesita echivalentul capacității combinate a energiei electrice din SUA, UE și Japonia de astăzi, a declarat autorul raportului IEA Brian Motherway.

Această creștere masivă va fi determinată de un amestec de schimbări climatice, creșterea temperaturilor medii în multe părți ale lumii și  schimbărilor economice, care vor oferi tot mai multe venituri disponibile care vor putea fi cheltuite pe "luxuri" cum ar fi aparatele de aer condiționat.

Schimbarea tiparelor de comportament va însemna că “oamenii nu vor mai trăi fără aceste aparate  când va fi cald”, a explicat Motherway, și se vor baza în schimb pe aer condițonat, ceea ce va duce la ceea ce expertul IEA a numit "efect de clichet".

Cantitatea de energie necesară pentru a satisface această creștere anticipată a răcirii interiorului va fi egală cu capacitatea de energie electrică a Statelor Unite, a Uniunii Europene și a Japoniei de astăzi la un loc, a avertizat raportul.

Dar, la fel ca în multe alte probleme legate de energie, problema este eficiența. În acest sens, unitățile AC variază foarte mult, iar cele vândute în Europa și Japonia tind să fie cu cel puțin 25% mai eficiente decât cele vândute în Statele Unite și China.

Andrea Voigt din Parteneriatul European pentru Energie și Mediu (EPEE) a salutat concluziile raportului AIE, insistând că industria are deja soluții la provocări, ținând cont de criteriile eco-design și eficiență minimă.

Pentru a aborda aspectul global al răcirii, ea a cerut tuturor participanților la Protocolul United Nations de la Montreal să ratifice imediat amendamentul de la Kigali, despre care Voigt a spus că va declanșa câștiguri suplimentare în materie de eficiență.

Mai mult decât eficiență

Europarlamentarul danez Bendt Bendtsen a declarat că este "îngrijorat" de cererea tot mai mare de răcire, deoarece ar putea duce la creșterea importurilor de energie din Rusia sau din Orientul Mijlociu, în cazul în care oferta internă nu este gestionată corect.
Bendtsen a avut un rol esențial în negocierea unei înțelegeri privind noua legislație a UE în domeniul construcțiilor (EPBD - Energy Performance of Buildings Directive), care a intrat in vigoare în vigoare în iulie 2018.

Directiva EPBD se concentrează asupra renovării clădirilor și urmărește să asigure clădirile din Europa din punctul de vedere al eficienței energetice, despre care Brian Motherway a spus că este o altă piesă crucială în puzzle-ul procesului de răcire.
"Dacă clădirile și comunitățile nu sunt proiectate bine, aerul condiționat este o resursă implicită pentru cetățeni", a avertizat el.
Acest punct a fost reiterat de Karlis Goldstein, expert în eficiență din cadrul direcției executive a UE în domeniul energiei, care a adăugat că arhitectura și umbrirea clădirilor sunt ambele opțiuni viabile.
El a spus însă că "aerul condiționat nu este un inamic" și a adăugat că discuția despre răcire ar trebui să rămână pe ordinea de zi.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 0 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 176 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 0 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 176 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video