Cum te lupți cu criza energetică, te-ai gândit la pompa de căldură sol apă sau clasică?

1046 vizualizari
pompa de căldură
Distribuie pe

În prag de iarnă, într-un context în care prețurile la energie au luat-o vertiginos în sus, e firesc să căutăm alternative la încălzirea casei pentru a ne reduce facturile la energie. Iar în documentarea pe care fiecare dintre noi o facem, una din categoriile de produse peste care vom da tot mereu sunt așa numitele pompe de căldură sol apă. Ele funcționează folosind o tehnologie avantajoasă, capabilă să asigure confortul pe tot parcursul anului - livrând atât căldură în sezonul rece, cât și răcoarea mult necesară în sezonul cald.

Ce este o pompa de căldură sol apă?

O pompă de căldură nu este un simplu sistem de încălzire, ci mai degrabă ar fi definit ca o parte integrantă esențială din sistemul de încălzire și răcire al unei clădiri, fiind instalat în afara ei. Dacă vreți o comparație cât de cât apropiată, ar fi ca un aparat de aer condiționat de tehnologie mai nouă, care are atât posibilitatea de a răci, cât mai ales cea de a încălzi spațiul. Însă spre deosebire de un aparat de aer condiționat, care nu poate face față lunilor friguroase de iarnă, pompa de căldură are această capacitate de a înlocui un sistem să zicem clasic de încălzire. Asta pentru că în lunile friguroase o pompă de căldură preia căldura din aerul rece de afară și îl transferă la interior, iar în lunile calde pompa extrage aer rece din căldura de afară, folosindu-l ca să răcească aerul de la interior. Dacă revenim la comparația cu aerul condiționat, pompa de căldura are un cost mai redus de operare, deși funcționează pe același principiu.

Eficiența, cuvântul cheie

De ce? Pentru că pompele de căldură au un sistem mult mai eficient de încălzire și răcire, astfel încât pot reduce semnificativ consumul de energie. Mai exact, față de un sistem de aer condiționat, pompa de căldură poate reduce consumul de energie electrică cu aproximativ 50%. Însă pentru ca asta să fie posibilă este foarte importantă din capul locului o minimă auditare energetică, pentru verificarea locurilor prin care se pierde căldura. Iată câteva exemple: găuri sau crăpături, pereți slab izolați sau tavane slab izolate, uși sau ferestre vechi care nu se mai închid cum trebuie.

Cum funcționează și de ce e așa de preț pompa de căldură sol apă?

Pompa de căldură sol apă funcționează după același principiu și tehnologie ca aerul condiționat sau ca banalul frigider pe care majoritatea din noi îl avem acasă. Așadar, nu e vorba de o tehnologie inovatoare, ci doar una super-optimizată.
Mai exact, pompa de căldură este un aparat electric care extrage căldura dintr-un loc cu temperatură redusă și o transformă oferind o temperatură ridicată. Pentru a înțelege acest proces, gândește-te la o bicicletă – nu este nevoie de efort pentru a merge din vârf spre bază deoarece bicicleta și biciclistul se vor deplasa natural de la un loc mai înalt spre unul mai jos. Ei bine, într-un mod să zicem oarecum similar, căldura trece dintr-un loc cu temperatură mai mare într-un loc cu temperatura mai mică (iarna căldura din interior este pierdută în afară). O pompă de căldură folosește agent de răcire și energie electrică suplimentară doar cât să contrabalanseze cursul natural al căldurii și s-o extragă din sol (în cazul pompei de căldură sol aer), dar chiar și din aerul rece (în cazul pompei de căldură aer aer), iar mai apoi să pompeze energia disponibilă dintr-ul loc mai rece într-unul mai cald.

Cum îți poate încălzi sau răci casa o pompă de căldură?

Așa cum am văzut mai sus, energia este extrasă dintr-o sursă, chiar dacă temperatura din acea sursă este redusă, iar temperaturile sunt sub cele de îngheț, asta datorită agentului frigorific. Așadar, sunt două modalități: dacă folosim casa ca și sursă, atunci căldura va fi eliminată, iar astfel spațiul se va răci. Acesta este modul în care pompa de căldură funcționează în modul de răcire, exact același principiu folosit și de aparatele de aer condiționat și frigidere. Așadar, este modul de folosire a pompei de căldură în sezonul cald. În mod similar, în sezonul rece pompa trece în celălalt mod, folosind ca sursă aerul de afară și, cu ajutorul agentului frigorific, extrage căldura existentă chiar și în aerul rece de iarnă. Poate părea surprinzător faptul că atunci când afară este extrem de frig se poate extrage căldură din aer. Însă, trebuie să știți că o bună parte din energie este totuși disponibilă și poate fi extrasă și livrată la interior, în cazul de față o casă sau o clădire cu orice altă funcțiune. De exemplu, aerul la -18 grade Celsius este echivalent cu 85% din căldura conținută la plus 21 de grade Celsius. Asta permite pompei de căldură să asigure, așa cum spuneam, o bună parte din căldură chiar și pe timpul sezonului rece.

Pompa de căldură sol aer

În tot ce am descris mai sus, am vorbit de fapt despre pompa de căldură aer aer, însă putem folosi ca sursă și pământul. Având această sursă, deja vorbim despre mult mai de preț pompa de căldură sol aer, care folosește apa din subsol sau pământul ca și sursă de căldura pe timpul iernii și ca rezervor ca să elimine căldura din casă pe timpul verii. Aceste pompe de căldură sunt mai puțin comune ca cele având ca sursă aerul. Totuși, trebuie spus că ele au marele avantaj că nu sunt atât de sensibile la fluctuațiile de temperaturi dintre cele două sezoane, de aceea ele reușesc să fie și cele mai eficiente sisteme din rândul pompelor de căldură.

Care sunt zonele în care pompele de căldură funcționează cel mai bine?

În mod firesc, următoarea întrebare e cine și unde poate folosi aceste sisteme de încălzire și, respectiv, răcire. Trebuie să știi că cine se gândește la o astfel de achiziție ar trebui să ia în calcul și climatul din zona în care dorește să o pună în funcțiune. Aceste pompe sunt potrivite pentru un tip de climat temperat, mediu, unde temperaturile nu scad brusc sub zero grade. În zonele mai reci, aceste pompe pot fi combinare cu boilere pentru o încălzire mai eficientă. Acest tip de sistem este denumit ca și dual fuel system și este foarte eficient din punct de vedere al energiei, așadar și din punct de vedere al costului cu răcirea și încălzirea locuinței.
Mai trebuie să știți de asemenea că cel mai adesea, pompele de căldură, în special pompele de căldură sol aer, sunt folosite la proiectarea de instalații pentru așa-numitele case pasive. În despre acestea vom vorbi într-unul din articolele viitoare.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA
Permalink

Bună ziua.Pentru instalarea unei pompe de căldură apa-apa se poate folosi fântâna din gospodărie?are un diametru de 90 cm ,o adâncime de 8,5m până la luciu apei,un volum de 2m cubi de apă și o pânză freatica foarte bună. Mulțumesc anticipat pentru raspuns.

Draganescu Ion

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 420 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 25.410.511 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 2.240 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video