5 sfaturi ca să faci economii la facturile de energie

379 vizualizari
economii la facturile de energie
Distribuie pe

În contextul actual creat de pandemie și conflictele armate, prețurile la energie au crescut vertiginos. Într-atât încât a fost nevoie inclusiv de intervenția guvernelor pentru a ajuta populația și mediul privat ca să facă față costurilor tot mai ridicate ale energiei electrice și gazelor naturale. Acordarea unor facilități pentru populația defavorizată sau sectorele economice mai afectate, înghețarea prețurilor, accelerarea și încurajarea investițiilor în resurse regenerabile sunt doar câteva exemple de intervenții. Însă pe lângă aceste măsură, sunt lucruri pe care fiecare din noi le putem face acasă, pentru a ne reduce consumurile și prin urmare valoarea facturilor pe care le plătim. Așadar, în continuare, iată 5 sfaturi de economisire a energiei care să te ajute să faci economii.

1. Dezgheață-ți congelatorul și ia măsuri să previi acumularea de gheață

Dacă nu ai un congelator sau combină frigorifică de generație nouă, e foarte probabil că pe pereții congelatorului tău e un strat mai mult sau mai puțin considerabil de gheață. Umiditatea din aer este cea mai frecventă cauză. Ea se infiltrează în aparat și mai apoi se transformă în gheață, din mai multe motive:
    • Deschizi frecvent ușa frigiderului
    • Introduci alimente umede și calde
    • Setezi incorect termostatul
    • Garnitura de etanșare a ușii e învechită 
 
Atenția acordată acestor factori este esențială dacă vrem să evităm problema acumulării de gheață. Mai ales că, pe termen lung, ar putea duce la o risipă de energie. S-a constatat, de fapt, că prezența a doar 5 mm de gheață pe pereții frigiderelor (sau congelatoarelor) crește cu 20% consumul de energie al aparatului. Stratul de gheață acționează ca o barieră care reduce capacitatea de răcire a sistemului, forțând compresorul să depună un efort mai mare pentru a menține temperatura setată. De aceea, de îndată ce observi chiar și o cantitate mică de gheață în congelator, ar trebui să dezghețați imediat aparatul. În plus, acumularea de gheață poate fi prevenită și prin utilizarea unor produse specifice care nu numai că îndepărtează gheața, dar și încetinesc formarea acesteia.

2. Curăță periodic unitățile interioare și exterioare ale sistemului de aer condiționat

Curățarea sistemelor de aer condiționat este una dintre principalele activități de întreținere care ar trebui efectuate recurent pentru a preveni risipa de energie. Dacă nu este îndepărtată, murdăria se depune pe filtrele și serpentinele cu aripioare ale unității interioare și pe serpentinele cu aripioare ale unității exterioare, reducând performanța acestora. Aceste sedimente creează un fel de barieră care, pe de o parte, reduce schimbul de căldură și, pe de altă parte, poate bloca ieșirile de aer, ceea ce duce, în ambele cazuri, la creșterea consumului de energie al sistemului.

Tipul de murdărie care trebuie îndepărtată este diferit în funcție de zona în care este instalat sistemul și necesită detergenți specifici: alcalini, pentru a îndepărta reziduurile organice, grăsimea, uleiul, praful, polenul și smogul, și acizi, pentru a îndepărta sarea, rugina, calcarul și sedimentele de ciment. Cu toate acestea, tehnicianul dumneavoastră este cel care ar trebui să vă curețe în profunzime sistemul de aer condiționat de două ori pe an: înainte de vară și la sfârșitul acesteia (sau, în cazul unei pompe de căldură, de fiecare dată când treceți de la modul de încălzire la cel de răcire și viceversa).

3. Întrețineți frigiderul și aparatul de aer condiționat

Eficiența sistemelor de refrigerare și/sau de aer condiționat poate scădea în timp, mai ales atunci când aparatele sunt deosebit de vechi. Cauzele pot fi diferite, iar sarcina tehnicianului este de a le identifica și de a găsi soluția potrivită. Din păcate, de prea multe ori, sfatul este de a profita de ofertele de Black Friday și de a înlocui aparatul defect cu unul nou. Dar, dacă stăm să ne gândim bine, această soluție nu este întotdeauna cea mai economică și cu siguranță nu este cea mai sustenabilă. Pentru a proteja mediul înconjurător, este important ca, în calitate de consumatori, să facem tot ce ne stă în putință pentru a reduce risipa, să alegem să reparăm în loc să cumpărăm și să sprijinim economia circulară.

Remediază scurgerile de gaze refrigerante

Să începem prin a explica un concept esențial: atât frigiderele, cât și aparatele de aer condiționat sunt sisteme cu circuit închis, în care circulă gazul refrigerant și sunt proiectate să nu aibă scurgeri. Cu toate acestea, este destul de frecvent să se găsească defecțiuni. Factorii externi sau interni, cum ar fi țevile poroase, defectele de sudură și coroziunea, pot provoca scurgeri de gaz refrigerant și, astfel, pot reduce performanța sistemului. În timp ce unele defecțiuni se datorează unor probleme de instalare, coroziunea este un fenomen natural și, ca atare, poate fi prevenită. Sistemele de aer condiționat și de refrigerare sunt caracterizate de un nivel constant de umiditate, care este eliminată în cea mai mare parte de filtrul uscător. Cu toate acestea, în timp, această componentă tinde să își piardă o parte din eficacitate, lăsând liberă o parte din umiditate să circule în sistem și să intre în contact cu particulele produse de descompunerea naturală a gazelor refrigerante și a lubrifiantului. De aici provine acidul care, dacă nu este tratat la timp, atacă structura metalică a sistemului, provocând coroziune și ducând la scurgeri de gaze refrigerante în sistem. Un sistem de refrigerare sau de aer condiționat care prezintă scurgeri de gaz refrigerant va consuma mai multă energie și, prin urmare, trebuie întreținut și reparat cât mai curând posibil de către tehnicieni profesioniști.

Murdărirea uleiului: restabilirea schimbului de căldură și... eficiența energetică.

Reducerea eficienței poate fi cauzată de diferiți factori, alții decât scurgerile de gaz refrigerant. Creșterea vâscozității uleiului, de exemplu, este un fenomen chimic care se produce în interiorul sistemului, dar care poate fi controlat cu produse sigure și specifice, destinate exclusiv utilizării profesionale. Sedimentele de ulei din compresor tind să se depună pe pereții țevilor evaporatorului și condensatorului și, în timp, și pe supape. Acumularea acestor depuneri reduce spațiul de curgere a gazului refrigerant și, în același timp, schimbul de căldură între gazul refrigerant și conducte, provocând o scădere evidentă a performanțelor aparatului în sine.

4. Curățați frecvent panourile solare termice și fotovoltaice.

Sistemele solare fotovoltaice și termice fac posibilă exploatarea energiei solare pentru a produce energie electrică, respectiv termică, eliminând emisiile de CO2 și reducând semnificativ costurile energetice. Cu toate acestea, performanța panourilor depinde de mai mulți factori care trebuie neapărat luați în considerare pentru a maximiza producția de energie. În timpul instalării, este necesar să se evalueze unghiul de înclinare, orientarea, temperatura și zonele umbrite, dar, ulterior, este la fel de important să se mențină panourile curate pe toată durata de viață a acestora.

Murdăria, cum ar fi praful, nisipul, sarea, resturile, reziduurile organice, frunzele sau rășina (pentru a numi doar câteva) creează o barieră care inhibă producția optimă de energie a panourilor, reducând eficiența sistemului în sine. Cercetările publicate în jurnalul Science Direct au arătat că praful cu o densitate de 10 g/m2 poate reduce puterea maximă a sistemului fotovoltaic cu aproximativ 34%. Mai exact, studiul relevă faptul că eficiența scade dramatic mai ales în faza inițială. Pe măsură ce densitatea prafului crește, producția de energie a panoului scade, dar mai treptat, ajungând la un punct în care tinde să fie stabilă. Prin urmare, având în vedere că o cantitate mică de praf este suficientă pentru a reduce semnificativ eficiența unui sistem fotovoltaic, pare evident cât de important este să menținem panourile curate în mod regulat. Frecvența, bineînțeles, depinde de mai mulți factori. În primul rând, se recomandă să urmați instrucțiunile producătorului; în plus, trebuie luat în considerare locul în care este instalat sistemul: panourile poziționate în apropierea mării, a zonelor industriale, a pădurilor sau a zonelor deosebit de vântoase sau ploioase sunt mai susceptibile de a acumula murdărie în timp. De regulă, totuși, un bun punct de plecare este curățarea panourilor cel puțin o dată pe an, iar un moment bun pentru a face acest lucru este la începutul primăverii, astfel încât sistemul să funcționeze eficient în timpul lunilor de vară. Este recomandat să vă bazați întotdeauna pe produse profesionale, formulate de companii chimice serioase și de încredere.

5. Decalcificați aparatele de bucătărie.

Aparatele de bucătărie, cum ar fi fierbătoarele electrice, mașinile de cafea și mașinile de gheață, tind să acumuleze calcar, mai ales atunci când sunt folosite frecvent. Depunerea calcarului este cauzată de duritatea apei și depinde de faptul că ionii de calciu și magneziu se depun în timpul procesului de încălzire, depunându-se pe suprafețele, duzele și bolurile de apă ale aparatelor. Dacă nu este îndepărtat în mod corespunzător, calcarul poate deteriora suprafețele și, în cele mai grave cazuri, poate provoca coroziune. De câte ori ați experimentat o încetinire și/sau un zgomot crescut la aparatul dumneavoastră de cafea sau ați găsit reziduuri albicioase pe fundul ceainicului electric? Prezența calcarului în aparatele de bucătărie poate reduce semnificativ durata de viață a acestora și, inevitabil, le reduce eficiența, ceea ce duce la un consum mai mare de energie. Să nu uităm de calitatea băuturilor, care este inevitabil redusă de calcar. În acest sens, o atenție deosebită trebuie acordată mașinilor de gheață, care, așa cum am discutat într-un articol anterior, pot fi un vehicul pentru bacterii și infecții.

Sperăm că informațiile pe care vi le-am oferit realmente să vă ajute să produceți economii la consumul de energie. 

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video