Avantaje și dezavantaje ale energiei electrice obținute din cărbune

1050 vizualizari
energia electrica obținuta din cărbune
Distribuie pe

Cărbunele este una dintre cele mai comune roci, folosit de la banalul gătit, până la industrie pentru obținerea oțelului sau drept combustibil pentru obținerea energiei electrice. Într-o lume tot mai dependentă de sursele de energie, în ciuda avântului luat de energia verde, încă o bună parte din economia mondială rămâne dependentă de cărbune. Așadar, haideți să vedem în continuare avantajele și dezavantajele energiei obținute din cărbune.

Ce este cărbunele?

În primul rând, să începem de la definiție. La un moment dat în viață, sigur ați auzit sau ați văzut cărbunele. El este de fapt o rocă sedimentară care poate genera energie electrică. Am învățat asta încă din școala generală. Este cel mai ieftin și mai accesibil combustibil fosil, un material bogat în carbon, în general de culoare neagră sau maro. Este disponibil din abundență în întreaga lume. El poate fi disponibil în diferite tipuri, iar această variație poate rezulta din diferențe în ceea ce privește tipul de material vegetal de la origine, gradul de fosilizare și chiar gama sa de impurități. Dacă vorbim despre principalii producători mondiali, atunci trebuie spus că Asia e în top, mai cu seamă din cauza Chinei și Indiei.

Generarea de energie electrică
Chiar dacă este folosit în mai multe scopuri, principala utilizare a cărbunelui rămâne generarea de energie electrică. Conform datelor statistice, în Statele Unite 22% din energia electrică are ca sursă cărbunele, la nivel mondial undeva la 36%, pe când în România doar aproximativ 16% din producția din energie are ca materie primă cărbunele. 
Procesul este relativ simplu: generarea de electricitate are loc atunci când cărbunele este ars pentru a genera abur folosit mai apoi pentru a face să se rotească turbinele, care produc energie continuă la viteză mare.

Avantajele utilizării energiei din cărbune

Cărbunele a contribuit masiv la conturarea vieții noastre așa cum o cunoaștem noi azi. Cu utilizările sale practice, a reușit să creeze un punct de referință în multe domenii, alimentând la un moment dat nu doar industriile energetice, dar și rețeaua de transporturi feroviare sau navale. Chiar dacă am redus în timp dependența de cărbune, utilizând și alți combustibili fosili, putem spune fără să greșim că cel care a alimentat dezvoltarea epocii noastre moderne, a fost cărbunele. Așadar, să vedem avantajele.

1. Cărbunele este mai ieftin decât alți combustibili fosili
Unul dintre cele mai mari avantaje ale cărbunelui, este prețul lui de obținere. Dar este el oare ieftin? Aici este un subiect destul de controversat. Cu toate acestea, în comparație cu alți combustibili fosili, cărbunele este considerat cel mai ieftin, deci este și cel mai puțin costisitor pentru producția de energie.
Caracterul său accesibil se datorează în principal extracției și transportului său sigur, care nu necesită echipamente speciale pentru depozitare, spre deosebire de alți combustibili fosili. În afară de energia mai ieftină generată, oferă și o investiție de capital redusă, deoarece mai multe generatoare de energie sunt deja optimizate pentru a utiliza cărbunele, spre deosebire de alte surse de energie.

2. Ușor de depozitat
Cărbunele este recunoscut pentru faptul că este ușor de depozitat în siguranță și în mod adecvat. Oferă, de asemenea, avantajul suplimentar al ambalării, transportului și stocării din abundență pe termen lung, cu ușurință, pentru a fi accesat doar la nevoie.

3. Capacitatea de a se transforma în diferite forme
Cărbunele poate fi utilizat în forma sa brută, însă el poate fi convertit și în formă gazoasă sau lichidă. Pe lângă faptul că poate fi folosit pentru generarea de energie, în industrie se poate folosi și pentru a produce substanțe chimice utilizate în fabricarea altor materiale.

4. Se produc deșeuri minime
Cărbunele este o excelentă energie neregenerabilă care produce foarte puține deșeuri în comparație cu alte forme de energie. Acest lucru se datorează faptului că subprodusele din cărbune pot fi refolosite ulterior în alte procese industriale. În afară de fumul produs de cărbune, nu există aproape deloc alte deșeuri. Este o materie primă dinamică, ce oferă o valoare mai mare decât valoarea sa monetară, datorită versatilității sale.

5. Creează locuri de muncă
Fiecare industrie are nevoie de muncitori pentru a face munca omului, dar industria cărbunelui are nevoie de mai mult decât celelalte. De pildă, în extracția cărbunelui se creează o sumedenie de oportunități de angajare pentru șoferi, mineri, agenți de curățare, încărcători, manageri etc.

6. Foarte compatibil
Cărbunele este cunoscut pentru faptul că este o sursă de combustibil foarte compatibilă, care deschide drumul spre colaborări cu alte subramuri din industria de. De exemplu, poți încorpora tehnologia biomasei în instalațiile de cărbune atunci când este nevoie, fără să fie nevoie de investiții suplimentare sau intervenții. Așadar, în cazul în care cărbunele se epuizează, se pot folosi aceleași instalații pentru a genera energie din alte surse, pentru aceleași nevoi.

7. O alternativă sigură
În general, multe surse de energie pot fi periculoase, însă avansul tehnologic luat de-a lungul timpului a eliminat bună parte din riscuri, iar siguranța lucrătorilor din domeniul cărbunelui s-a îmbunătățit considerabil. 

8. Un proces simplu de ardere
Dacă veți încerca să analizați cât de dificil este să extrageți căldura din cărbune, veți constata că este extrem de simplu. Acest sistem este de mare viteză, convenabil și eficient, oferit printr-un proces foarte simplu de ardere, e un alt mare avantaj.

9. Mai ușor de atenuat / gestionat riscurile
Atunci când apare o urgență care duce la accidente, urmările sunt mai ușor de gestionat. Spre comparație, faceți o paralelă cu urmările unei explozii la o centrală nucleară sau prăbușirea unui baraj la o hidrocentrală.

 

Dezavantajele utilizării energiei pe bază de cărbune

Deși cărbunele este extrem de avantajos, utilizarea lui poate avea și unele dezavantaje care ne fac să regândim utilizarea lui. Să le luăm însă pe rând.

1. Este neregenerabil
Deși cărbunele este în prezent în abundență, este o sursă de energie neregenerabilă. Neregenerabil înseamnă că îl vom epuiza la un moment dat, în condițiile în care consumul de energie este mereu în creștere.

2. Nociv pentru sănătate
Persoanele expuse la cărbune, inclusiv oamenii din comunitățile din apropiere și minerii care poartă echipament de protecție, sunt expuse riscului de a avea probleme legate de sănătate. Riscul se datorează eliberării prafului de cărbune și a emisiilor de cărbune, în timpul exploatării miniere. Astmul, sufocarea, pneumonia, canceru pulmonar sunt cele mai frecvente afecțiuni asociate. În plus, pneumoconioza, cunoscută și sub numele de plămânul negru, este una dintre cele mai frecvente boli ale mineritului de cărbune, din cauza expunerii pentru un timp îndelungat la emisiile de care aminteam.

3. Provoacă poluarea fonică
Utilajul folosit pentru extragerea cărbunelui este mare, producând un zgomot puternic și perturbări în timpul exploatării. Zgomotul provoacă deranj și disconfort nu numai pentru muncitori, ci și pentru locuitorii din comunitățile învecinate. Lipsa somnului, hipertensiune arterială, dureri de cap sunt cele mai des întâlnite urmări.

4. Este dăunător pentru habitatul natural și pentru mediu
În extracția cărbunelui, habitatul natural este invariabil perturbat, dăunând mediului, adică vieții sălbatice, apelor subterane, peisajului natural etc. Poluarea cărbunelui datorată exploatării miniere poate afecta, de asemenea, sursele de apă pentru comunitățile din apropiere sau poate provoca incendii legate de minele de cărbune din subteran.

5. Creează un nivel ridicat de radiații
Cărbunele produce un nivel ridicat de dioxid de carbon care poate fi periculos pentru sănătate. Cenușa de cărbune, un produs secundar al cărbunelui ars, produce radiații alături de un nivel ridicat de radiații externe. Aceste radiații sunt cancerigene și pot provoca cancer la multe persoane expuse la ele. Folosirea echipamentului de siguranță este una dintre modalitățile de a evita aceste urmări.

6. Emisii ridicate de carbon
Cărbunele generează niveluri mai ridicate de emisii de carbon decât alte surse de energie. Acest lucru e un dezavantaj major, care l-a făcut să fie retras din rândul surselor de energie prietenoase cu mediul înconjurător. La nivel global, cărbunele este cunoscut ca fiind principalul agent al creșterii nivelului de temperatură. 

7. Distruge pe termen lung așezările umane
Din cauza urmărilor nocive pentru sănătatea omului și a mediului, utilizarea pe termen lung a cărbunelui poate distruge așezările umane, pe care le face pur și simplu inospitaliere. Deși climatul poate fi vindecat, daunele sale asupra sănătății și economiei pot pune în pericol viața comunităților.

 

Concluzie

Cărbunele a fost de folos, chiar vital omenirii timp de mai mulți ani. Fără îndoială, a fost și este o sursă de energie valoroasă, însă dezavantajele utilizării pe termen lung pentru mediu, oameni și economie, ne-au împins în timp să găsim surse de energie alternativă. Această tranziție a început, însă probabil că nu merge încă în ritmul în care ar trebui.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 6.710 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 12.606 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 200 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video