novapex

 

Cablu superconductor eficient energetic pentru tehnologiile viitorului

Cross Conductor (HTS CroCo)
vizualizari

Institutul Karlsruhe prezintă un cablu superconductor fabricat dintr-un material nou
Institutul de Tehnologie din Karlsruhe (Karlsruhe Institute of Technology) a dezvoltat un cablu supraconductor versatil care transportă energia electrică aproape fără pierderi, cu răcire moderată. Acesta este ușor de fabricat pe scară industrială.

Fie că sunt utilizate pentru conectarea parcurilor eoliene, alimentare cu curent continuu pe nave, sau chiar linii de curent înalte și compacte în viitoarele aeronave electrice, cablurile supraconductoare în general sunt atrăgătoare pentru tehnologiile de economisire a energiei, deoarece funcționează aproape fără pierderi. Totuși, acest lucru necesită de obicei răcirea heliului lichid până la -269° Celsius.

În schimb, noul cablu supraconductor de temperatură ridicată dezvoltat de Institutul de Tehnologie din Karlsruhe, Cross Conductor (HTS CroCo) este deja operațional la -196°C, deoarece constă din pământuri rare și oxid de bariu-cupru  (REBCO), despre a cărui superconductivitate se ştie încă din anul 1987.

Cross Conductor (HTS CroCo)

Capacitatea ridicată de încărcare a acestuia economisește spațiu și greutate în comparație cu cablurile convenționale din cupru sau aluminiu. Stratul supraconductor care transportă curentul ridicat are doar câteva milimi de milimetri grosime în cablurile finite și astfel economisește costurile materialelor.

CroCo este potrivit atât pentru generarea de campuri magnetice puternice cât și pentru transportul unor cantități mari de energie electrică. În viitor, aceste cabluri ar putea fi utilizate pentru integrarea parcurilor eoliene mari sau a centralelor solare în rețeaua electrică și pentru proiectarea unor "autostrăzi de electricitate" deficitare. Dacă hidrogenul lichid este utilizat pentru răcire, CroCo poate chiar să transporte în acelaşi timp energie chimică și electrică.
În principiu, CroCo poate fi aplicat oriunde spațiul este limitat, dar cantitatea de energie electrică care trebuie transportată este ridicată. Prin urmare, utilizarea acestuia în nave și chiar în viitoarele avioane electrice este fezabilă.

 

Adauga Comentarii

Basic HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id> <p> <br> <span> <img src alt height width data-entity-type data-entity-uuid data-align data-caption>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • You can align images (data-align="center"), but also videos, blockquotes, and so on.
  • You can caption images (data-caption="Text"), but also videos, blockquotes, and so on.
  • Only images hosted on this site may be used in <img> tags.

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.

Opinii

Carlos Velázquez, Marketing Director Roca

Credem ca ‘Smart’ poate fi cu adevărat inteligent, doar dacă îmbunătățește viețile oamenilor.

Carlos Velázquez, Marketing Director Roca

Marius IORDACHE, Sales Manager Heating & Water Heating Devices TESY Romania SRL

Vom continua să dezvoltăm capacitatea de producție astfel încât să atingem obiectivul ambțios de a fi în primii trei producători de boilere electrice în Europa în următorii 3 ani.

Marius IORDACHE, Sales Manager Heating & Water Heating Devices TESY Romania SRL

Horia Voicu, director AFRISO-EURO-INDEX SRL

Cu siguranţă inteligenţa artificială va reprezenta viitorul şi în domeniul aparatelor de măsură şi control.

Horia Voicu, director AFRISO Romania

Samuel Prodea, director general PEFOC.ro

"Scopul și provocarea majoră pe care am avut-o în 2018 a fost informarea corectă și educarea clienților, deoarece în România încă se fac multe improvizații în acest domeniu. Vrem să continuăm să specializăm meseriași în acest domeniu."

Samuel Prodea, director general PEFOC.ro

ajutor instalator

Top Categorii

Apa
Campanii
Climatizare
Electrice
Energie regenerabila
Evenimente
Termice
Tehnologie
Pompe
Sanitare

 

ROFMEX 2019