CARTE VERDE Iluminand viitorul (p. I)

189 vizualizari
tehnologii inovatoare
Distribuie pe

Accelerarea implementarii tehnologiilor de iluminare inovatoare

Iluminatul reprezinta 19% din consumul mondial de energie electrica si 14% din consumul la nivelul UE1. Pe masura ce lampile cu incandescenta sunt eliminate treptat in Europa2, noi tehnologii de iluminare eficiente si ecologice incep sa le inlocuiasca. Tehnologia iluminarii cu semiconductori („solid state lighting” – SSL) este cea mai inovatoare tehnologie aparuta pe piata. Aceasta se bazeaza pe materiale semiconductoare emitatoare de lumina care transforma energia electrica in lumina si include iluminarea cu diode luminiscente (LED) si diode electroluminiscente organice (OLED)3.
 

Tehnologia iluminarii cu semiconductori a fost introdusa initial la fabricarea semafoarelor si a farurilor autovehiculelor. Ea este utilizata deja la scara larga pentru iluminarea monitoarelor si a televizoarelor, patrunzand in prezent pe piata generala a iluminatului. In urmatorii ani, SSL va deveni cea mai versatila si mai eficienta tehnologie pentru iluminatul general din punct de vedere energetic, oferind o iluminare si o performanta vizuala de inalta calitate, alaturi de noi optiuni arhitecturale si conceptuale pentru sporirea confortului si a bunastarii4.

Punerea in practica la scara larga a tehnologiilor SSL ar putea contribui semnificativ la indeplinirea obiectivelor Strategiei Europa 2020 pentru o crestere inteligenta, durabila si favorabila incluziunii, in special pentru atingerea obiectivului de crestere a eficientei energetice5. Ea ar avea un impact semnificativ asupra utilizatorilor Europeni (atat consumatori, cat si utilizatori profesionali) si asupra competitivitatii industriei europene de iluminat. Cu toate acestea, produsele SSL existente se confrunta cu o serie de provocari in ceea ce priveste patrunderea mai extinsa pe piata: ele sunt scumpe; utilizatorii nu sunt familiarizati cu noua tehnologie si trebuie sa capete incredere in folosirea acesteia; tehnologia este supusa unui proces de inovare rapida; exista o lipsa de standarde. 

Europa dispune deja de o gama vasta de instrumente de politica pentru stimularea adoptarii tehnologiilor eficiente din punct de vedere energetic, inclusiv in ceea ce priveste iluminatul, instrumente care sunt supuse unor revizuiri si actualizari regulate. De asemenea, Europa a recunoscut rolul esential pe care il poate juca sectorul public in accelerarea patrunderii pe piata a acestor tehnologii prin intermediul achizitiilor publice6. Prin urmare, intrebarea este daca la nivel european este necesara si fezabila luarea de masuri noi sau suplimentare si daca acestea pot contribui la stimularea adoptarii rapide a tehnologiilor SSL. In caz afirmativ, care sunt aceste masuri?

Industria europeana a iluminatului trebuie sa joace un rol mai clar in tranzitia catre folosirea tehnologiilor SSL. Este vorba despre un sector vast si de nivel mondial care este pregatit sa isi potenteze atuurile in domeniul iluminatului conventional cu scopul de a valorifica aceasta tehnologie emergenta. Totusi, adoptarea pe piata a tehnologiilor SSL este un proces lent in Europa, iar activitatile de cercetare, inovare si cooperarea in domeniul SSL sunt fragmentate. In alte regiuni ale lumii insa, in special in Asia si SUA, industria iluminatului avanseaza rapid, cu ajutorul sprijinului semnificativ din partea administratiilor publice7.

Pentru a tine pasul cu evolutia rapida a tehnologiei si a concurentei la nivel mondial si pentru a aborda aspectele mentionate anterior, in prezent sunt necesare masuri la nivel european cu scopul de a indeplini doua obiective cheie, strans legate intre ele:

1) cu privire la utilizatorii europeni (reprezentand cererea): sensibilizarea consumatorilor, a utilizatorilor profesionali si a autoritatilor implicate in achizitii publice, demonstrandu-le acestora ca noua tehnologie de iluminat este de inalta calitate si ca ea economiseste energie si bani datorita duratei lungi de viata, ajutand astfel Europa sa isi indeplineasca obiectivele privind eficienta energetica si propunerea de noi initiative pentru a preveni esecul prematur al pietei; 
2) cu privire la industria europeana a iluminatului (reprezentand oferta): propunerea de politici care sa incurajeze competitivitatea si pozitia de lider mondial a industriei iluminatului si contributia la crearea de oportunitati de crestere economica si de locuri de munca in Europa. 

Cartea verde face parte din initiativa emblematica „O Agenda digitala pentru Europa”8 din cadrul Strategiei Europa 2020 pentru o crestere inteligenta, durabila si favorabila incluziunii9. Cartea verde stabileste aspectele cheie de abordat in cadrul unei strategii europene care vizeaza accelerarea adoptarii tehnologiilor SSL de inalta calitate in domeniul sistemelor generale de iluminat. Aceasta este conceputa pentru a ajuta Europa sa isi atinga obiectivele cheie de politica in domeniul eficientei energetice, in domeniul industrial si cel al inovarii din cadrul Strategiei Europa 2020.

Cartea verde propune lansarea unei serii de noi initiative politice si a unei dezbateri publice in Europa, cu toate partile interesate de accelerarea ritmului adoptarii tehnologiilor SSL. Aceasta are ambitia de a defini in mod proactiv un set coerent de obiective strategice in cadrul Uniunii care sa abordeze atat cererea, cat si oferta, precum si de a stabili conditiile generale pentru indeplinirea acestor obiective, ca baza pentru actiunile viitoare ale tuturor actorilor implicati.

Cercetarea si factorii economici, administratiile publice, reprezentantii societatii civile si cetatenii sunt invitati sa ia parte la aceasta dezbatere.

Avand in vedere ca Agenda digitala pentru Europa este o initiativa transversala, prezenta carte verde are legaturi importante cu o serie de alte initiative emblematice ale Strategiei Europa 2020. De exemplu, aceasta propune aplicarea mai multor obiective politice generale pe care Uniunea le-a definit in noua sa politica privind inovarea10 si noua politica industriala11 in domeniul SSL. De asemenea, cartea verde propune un cadru de actiuni cu privire la unele initiative specifice ale Uniunii, precum „Planul 2011 pentru eficienta energetica”, urmatorul nou cadru pentru cercetare si inovare, cadrul „Orizont 2020”12, Strategia tematica pentru prevenirea generarii deseurilor si reciclarea acestora13, Initiativa pentru tehnologiile generice esentiale14 si Fondurile politicii regionale15.

1. SSL: o noua perspectiva asupra iluminatului
Tehnologiile SSL pentru aplicatiile de iluminat general cuprind surse de lumina cu diode electroluminiscente (LED) si diode electroluminiscente organice (OLED), corpuri de iluminat16 si dispozitive de comanda. Acestea produc lumina alba in diferite tonuri si variatii de culoare, de la nuantele calde la cele reci ale culorii albe. Lampile si corpurile de iluminat cu LED-uri integreaza surse de lumina punctuale de inalta luminozitate. Dispozitivele cu OLED-uri sunt bazate pe surse de lumina organice (de exemplu, polimeri) care emit lumina in mod omogen de pe o suprafata bidimensionala si care pot fi fabricate in forme si dimensiuni arbitrare, inclusiv sub forma de panouri transparente. 

LED-urile reprezinta in prezent o tehnologie matura. Tehnologia bazata pe OLED-uri nu a ajuns inca la maturitate17, doar un numar redus de produse de inalta calitate fiind disponibil in prezent pe piata. Importanta acestora va creste in urmatorii ani, in momentul in care dispozitivele cu OLED-uri vor intra pe piata produselor de iluminat general si vor deschide calea unei game de noi aplicatii de iluminat. 

SSL reprezinta un progres in domeniul iluminatului general, din perspectiva mai multor aspecte cheie:
• Eficienta energetica: noile produse SSL sunt la fel de eficiente din punct de vedere energetic ca si echivalentele lor cele mai avansate (lampile fluorescente sau lampile cu halogen), care sunt aproape de nivelul lor optim de performanta. In urmatorii ani, tehnologia SSL va depasi, din punct de vedere al eficientei energetice, orice tehnologie de iluminat existenta. Aceasta va permite realizarea de economii semnificative de energie18, gratie unor instalatii inteligente de iluminat19 bine concepute, instalate si operate si va avea o contributie considerabila la reducerea emisiilor de CO2 la nivel european20.
• Calitatea iluminatului si confortul vizual: Tehnologia SSL ofera o calitate ridicata a iluminarii21 si a confortului vizual in ceea ce priveste redarea culorii (culori saturate vii ale obiectelor iluminate) si un control dinamic (spectru de lumina, intrerupatoare instantanee si atenuarea luminii). Aceasta are o durata lunga de viata22 cu costuri de intretinere scazute si nu contine mercur. Ea este usor de reglat in intensitate si culoare, permitand ajustarea luminii in functie de cerintele aplicatiei sau de dorintele personale ale utilizatorilor. Studiile in curs de desfasurare arata, de asemenea, ca mediul de lumina ambianta creat de unele lampi cu LED-uri contribuie la bunastare si la optimizarea conditiilor de invatare si de lucru (de exemplu, in scoli si birouri), influentand pozitiv vitalitatea, concentrarea si vigilenta persoanelor23.
• Conceptie si estetica: Tehnologia SSL ofera proiectantilor si industriei de iluminat o libertate aproape nelimitata in elaborarea de noi concepte si parametri in materie de iluminat. Aceasta permite crearea de noi forme pentru corpurile si sistemele de iluminat, inclusiv integrarea completa a acestora in elementele constructiei (pereti, tavane, ferestre). In special OLED-urile vor deschide calea catre aplicatii de iluminat cu totul noi, constituind o componenta esentiala pentru crearea de panouri de lumina subtiri si foarte eficiente care permit o flexibilitate maxima de proiectare. Prin combinarea culorilor si a formelor, LED-urile si OLED-urile vor crea noi oportunitati pentru personalizarea spatiilor personale prin lumina, contribuind astfel la confortul si bunastarea personala.
• Inovare si noi oportunitati de afaceri: Combinarea si exploatarea vastei game de caracteristici si avantaje ale tehnologiei SSL vor crea numeroase oportunitati noi de afaceri pentru industria iluminatului si vor conduce la modificarea modelelor comerciale: de la comercializarea surselor de lumina si a corpurilor de iluminat la integrarea acestora in piesele de mobilier si in cladiri; de la comercializarea lampilor de inlocuire la comercializarea sistemelor si a solutiilor inteligente de iluminat si la crearea de noi piete de tipul pietei serviciilor publice, pentru comercializarea iluminatului ca serviciu.

Activitatile intense de productie si de cercetare din intreaga lume promit imbunatatirea performantei tehnologiei SSL (adica a eficientei energetice si a calitatii acesteia) si reduc considerabil costurile pentru urmatorii ani. De exemplu, LED-urile albe cele mai avansate au atins deja un procent de eficienta de 30-50%24, au valori ale eficacitatii luminoase25 de 100-150 lumen/Watt (lm/W) si un indice de redare a culorii (colour rendering index - CRI)26 de 80. Valorile tinta pentru LED-urile cu lumina alba calda pentru urmatorii 10 ani sunt: 50-60% eficienta, o eficacitate de peste 200 lm/W si un CRI de peste 90. Produsele OLED cele mai avansate se situeaza astazi in jur de 50 lm/W. Desi se preconizeaza ca eficacitatea acestora va ramane intotdeauna inferioara eficacitatii LED-urilor, valoarea adaugata a tehnologiei OLED va rezulta din dimensiunea, flexibilitatea si oportunitatile pe care ea le ofera noilor aplicatii. 

In 2010, veniturile totale ale pietei in domeniul iluminatului general la nivel mondial se ridicau la aproximativ 52 miliarde EUR, din care aproximativ 30% in Europa. Pana in 2020, se estimeaza ca piata mondiala va ajunge la 88 miliarde EUR, iar cota Europei va scadea la sub 25%27. Patrunderea actuala pe piata a tehnologiei SSL in Europa este foarte limitata: cota de piata a LED-urilor (ca valoare) a atins valoarea de 6,2% in 2010. Mai multe studii estimeaza ca SSL va reprezenta mai mult de 70% din piata europeana a iluminatului general pana in 202027.

Europa se confrunta cu provocarea indepartarii barierelor existente in vederea punerii in aplicare a potentialului tehnologiei SSL, ajutand in acelasi timp industria europeana de iluminat sa ramana in fruntea concurentei mondiale.

2. SSL SI UTILIZATORII EUROPENI 

2.1. Un potential considerabil pentru implementarea tehnologiei SSL in Europa
Iluminatul reprezinta un serviciu esential, fie ca e vorba de uzul casnic, de spatiile publice sau de alte aplicatii, de la panourile publicitare, sistemele de iluminat pentru automobile, semafoare si sistemele de iluminare stradala, la birouri si cladiri publice. In Europa, iluminatul profesional (iluminatul cladirilor nerezidentiale si al strazilor) reprezinta 52 % din veniturile totale de pe piata, iluminatul rezidential reprezentand restul de 48 %27. Cladirile de birouri folosesc pana la 50 % din consumul total de electricitate pentru iluminat, in timp ce in spitale procentul este de 20-30%, in fabrici de 15%, in scoli de 10-15%, iar in cladirile rezidentiale de 10-12%28.

Desi LED-urile sunt disponibile pe piata iluminatului general sub forma de spoturi integrate in tavane si sub forma de inlocuitori „moderni” ai becurilor, progresele recente in domeniul tehnologiei LED-urilor au permis integrarea si folosirea acestora in aplicatii mult mai costisitoare: iluminatul strazilor, dispozitive de iluminat interior si exterior de inalta luminozitate, vitrine, iluminatul general al marfurilor etc. Centrele comerciale au urmat rapid tendinta, iar unele au realizat economii de energie de 60% si perioade de amortizare de aproximativ 3 ani29. Iluminatul cu LED-uri este, de asemenea, apreciat in hoteluri, unde inlocuirea dispozitivelor a permis atingerea de eficiente cu pana la 90% mai mari fata de instalatiile anterioare30. Potentialul implementarii dispozitivelor de iluminat cu LED-uri in Europa este foarte mare, avand in vedere ca 75% din instalatiile de iluminat existente sunt mai vechi de 25 de ani31
Au fost deja efectuate primele studii referitoare la impactul ciclului total de viata al dispozitivelor de iluminat cu LED-uri, comparativ cu alte tehnologii de iluminat28. Impacturile ciclului total de viata trebuie monitorizate in continuare, pe masura ce tehnologia LED progreseaza. Pe viitor, aplicatiile SSL pot fi implementate la scara larga, dincolo de simpla inlocuire a sistemelor de iluminat existente, de exemplu prin integrarea acestora in piesele de mobilier sau in cladiri. Pe termen lung, aceasta ar putea reduce economiile de energie electrica estimate, efect cunoscut sub numele de efect de recul32.

Iluminatul reprezinta 50% din consumul de energie electrica in orasele europene33. Din ce in ce mai mult, orasele elaboreaza strategii sustenabile pentru iluminatul urban, integrate cu politici de dezvoltare urbana si puse in aplicare in stransa cooperare cu proiectantii de sisteme de iluminat, arhitectii si urbanistii. Potentialul tehnologiei SSL de a deveni tehnologia de inlocuire pentru mai mult de 90 de milioane de dispozitive traditionale de iluminare stradala in Europa, precum si evolutia sa rapida motiveaza multe orase europene34 sa lanseze actiuni pilot pentru a se familiariza cu aceasta tehnologie, pentru a testa principalele avantaje ale acesteia si pentru a intelege posibilele deficiente. Unele state membre finanteaza proiecte pilot sau diverse activitati de inovare in materie de SSL35. In alte cazuri, sunt create parteneriate public-private care isi asuma responsabilitatea iluminatului public pentru o perioada de 20 pana la 30 de ani36.

2.2. Aspecte si provocari ale adoptarii tehnologiei SSL de catre utilizatorii europeni
Exista deja pe piata o gama vasta de produse SSL adaptate necesitatilor diferentiate ale utilizatorilor. Cu toate acestea, adoptarea tehnologiei SSL de catre consumatori, utilizatori profesionali si orase pune inca multe probleme care necesita adoptarea unei abordari la nivel european. Aceasta trebuie sa vizeze urmatoarele aspecte principale:

Preocupari pentru consumatori si utilizatorii profesionali

- Produse LED de calitate inferioara: desi pe piata europeana exista deja o serie de produse LED de inalta calitate, multe dintre produsele LED oferite sunt concepute si prelucrate necorespunzator, emitand o lumina de culoare alba, rece, de calitate inferioara, servind in principal drept lampi de inlocuire. Consumatorii se confrunta, de asemenea, cu o durata de viata a produselor mult mai scurta decat cea indicata pe ambalaj . Cerintele minime de calitate pentru produsele LED sunt considerate un factor esential pentru garantarea satisfactiei consumatorilor in ce ce priveste iluminatul cu LED-uri si pentru dezvoltarea pietei acestor produse. Statele membre sunt responsabile pentru monitorizarea performantelor si sigurantei produselor comercializate pe piata UE si care contin marca CE (supravegherea pietei). Existenta unui sistem eficient de supraveghere a pietei este o conditie prealabila pentru adoptarea unor produse LED de calitate pe piata UE. 

- Preturi initiale de achizitie ridicate: progresele rapide inregistrate de componentele si procesele de fabricatie ale tehnologiei SSL, precum si investitiile masive din partea diverselor intreprinderi au condus la o scadere a costurilor SSL de 30% pe an. Cu toate acestea, in viitorul apropiat, lampile cu LED vor continua sa fie mai scumpe decat alte tehnologii de iluminat existente38. Avand in vedere ca LED-urile de calitate ofera o durata de viata mai mare, costurile de intretinere pentru acestea sunt reduse. Utilizatorii profesionali trebuie sa ia deciziile de achizitionare a unui produs de iluminat pe baza costului total de posesie (CTP)39.

- In general, utilizatorii nu cunosc in totalitate avantajele si capacitatile tehnologiilor SSL: acestia nu considera SSL ca fiind o tehnologie cu emisii reduse de carbon si nu pot compara costurile aferente tehnologiei SSL cu avantajele acesteia.

- Informatii insuficiente sau reduse despre produse: Atunci cand consumatorii decid sa achizitioneze produse SSL, acestia se confrunta cu dificultati in alegerea produsului potrivit, deoarece trebuie sa inteleaga diverse caracteristici tehnice care fie nu sunt furnizate, fie sunt deseori insuficient explicate pe ambalajul produsului (de exemplu, false echivalente cu privire la randamentul luminos etc.).

- Preocupari cu privire la siguranta biologica („pericolul luminii albastre"): Au fost exprimate preocupari cu privire la efectele luminii LED asupra retinei, cauzate de componenta spectrala albastra a luminii40. Totusi, proiectul de raport al CSRSEN41 cu privire la „Efectele luminii artificiale asupra sanatatii” nu a identificat nicio dovada conform careia lumina albastra folosita in iluminatul artificial (care include lampile LED pentru consumatori) ar presupune vreun risc deosebit pentru sanatate. Recomandarea preliminara a CSRSEN este totusi aceea de se a lua masuri impotriva folosirii necorespunzatoare a iluminatului artificial in general.

- Perimarea rapida a tehnologiei si lipsa standardelor: utilizatorii ezita sa investeasca in SSL datorita scaderii continue a preturilor si accelerarii progreselor tehnologice (eficacitatea LED-urilor se dubleaza in laboratoare la fiecare 18-24 de luni). Exista in prezent decalaje in materie de standardizare tehnologica, inclusiv in ceea ce priveste securitatea.

In ceea ce priveste adoptarea tehnologiei SSL in orase si cladiri private, trebuie de asemenea abordate urmatoarele probleme:

Probleme specifice legate de adoptarea la scara larga a tehnologiei SSL in orase

- orasele nu cunosc, ezita sau nu dispun de suficiente stimulente pentru a inlocui tehnologiile de iluminat exterior invechite cu tehnologii SSL mai eficiente din punct de vedere energetic: in prezent, multe orase sunt reticente cu privire la folosirea la scara larga a tehnologiei SSL pentru iluminatul exterior, din cauza costurilor initiale relativ mari, care sunt in contradictie cu bugetele anuale reduse de care dispun orasele (chiar daca aceasta investitie initiala este in general compensata prin costuri semnificativ reduse pe intreaga durata de viata a echipamentelor); alte motive includ lipsa unor sisteme fiabile de certificare a calitatii si a unor standarde adecvate pentru elaborarea specificatiilor.

Probleme specifice legate de adoptarea tehnologiei SSL in cladiri private
- conflictul proprietar – locatar: este vorba despre conflictul de interese dintre proprietarul cladirii, care plateste pretul initial pentru instalatia de iluminat si utilizator, care plateste de obicei costurile de intretinere42; Acest lucru impiedica adoptarea iluminatul eficient din punct de vedere energetic si oportunitatile de economisire a energiei electrice oferite de acesta.


Notes

1. Ghid privind importanta iluminarii, 2011, www.celma.org
2. Regulamentul (CE) 244/2009 al Comisiei. Procesul de eliminare treptata va fi incheiat pana la 1 septembrie 2012. Se preconizeaza ca aproximativ 8 miliarde de becuri din casele cetatenilor europeni vor fi inlocuite in urmatorii ani. 
3. LED = dioda electroluminiscenta; OLED = dioda electroluminiscenta organica.
4. Cea de a doua agenda de cercetare strategica a Platformei tehnologice europene PHOTONICS21, 2010
5. Pana in 2020: cresterea cu 20% a eficientei energetice (fata de nivelurile din 1990).
6. COM(2011) 109 final.
7. In 2009, SUA a elaborat o strategie pe termen lung privind SSL (de la cercetare la comercializare). China pune in aplicare un program municipal pentru a valorifica iluminarea stradala cu LED-uri si care include mai mult de 21 de orase. Ea acorda subventii semnificative fabricilor producatoare de LED-uri si vizeaza crearea a 1 milion de locuri de munca in acest domeniu in urmatorii 3 ani. Coreea de Sud a definit o strategie nationala privind LED-urile cu scopul de a deveni unul dintre primii trei actori pe scena mondiala in industria LED-urilor pana in 2012. 
8. COM(2010) 245 final/2. 
9. http://ec.europa.eu/europe2020/index_ro.htm
10. COM(2010) 546 final. 
11. COM(2010) 614.
12. http://ec.europa.eu/research/horizon2020/index_en.cfm
13. COM(2011) 13 final.
14. COM(2009) 512. 
15. COM(2011) 615 final.
16. Adica, corpuri de iluminat si lampi.
17. Se preconizeaza ca in urmatorii 3-5 ani, OLED-urile se vor constitui intr-o tehnologie matura.
18. Potrivit trimiterii de la nota de subsol 4, sursele SSL pot spori economiile potentiale de energie cu pana la 50%, iar combinate cu sistemele de gestionare inteligente, cu pana la 70%, fata de consumul actual.
19. Iluminatul SSL combinat cu controalele inteligente care permit detectarea prezentei, controlul luminii diurne etc. Iluminatul SSL poate fi controlat in mod mai flexibil in ceea ce priveste unghiul fasciculului, culoarea luminii, ajustarea luminozitatii sau intreruperile frecvente in raport cu alte lampi cu economisire de energie precum lampile fluorescente compacte (LFC).
20. In 2009, consumul total de energie electrica in cele 27 state membre ale UE a ajuns la 2 719 TWh (Eurostat), din care 14% pentru iluminat. In ipoteza unei economii de energie electrica de pana la 70%, s-ar putea economisi pana la 266 TWh. 
21. Calitatea iluminatului include: calitatea culorii (inclusiv aspectul, redarea si consistenta culorii); nivelurile de luminozitate (cantitatea de lumina furnizata de o sursa de lumina raportat la o sarcina sau la o anumita suprafata); distributia fotometrica a sursei de lumina intr-un corp de iluminat; durata de viata; usurinta intretinerii si costurile. 
22. Speranta de viata a unui LED este de 25 000-50 000 de ore (de pana la cinci ori mai mult decat a unor LFC-uri).
23. A se vedea, de exemplu, raportul privind „Iluminatul, bunastarea si performanta la locul de munca” (Lighting, Well-being and Performance at Work), J. Silvester si E. Konstantinou, Centrul pentru Performanta la Locul de Munca (Centre for Performance at Work)din cadrul City University London (2011).
24. Eficienta este procentajul electricitatii, convertit in lumina vizibila. In ceea ce priveste becurile incandescente, procentul este de 2%, iar pentru LFC-uri de aproximativ 25%.
25. Eficacitatea unei surse de lumina este raportul dintre fluxul luminos emis si energia electrica consumata, ea fiind unitatea de masura a eficientei energetice a unei lampi sau a unui sistem de iluminat.
26. CRI este o unitate de masura care reflecta felul in care o sursa de lumina reda culorile. 
27. De exemplu, „Luminand viitorul: Perspective privind piata globala a produselor de iluminat” (Lighting the way: Perspectives on the global lighting market), McKinsey & Company (2011).
28. Anexa 45 la Ghidul privind iluminatul electric eficient din punct de vedere energetic pentru cladiri (2010), Agentia Internationala a Energiei (AIE).
29. „Economiile de energie in domeniul iluminatului in 10 centre comerciale”, proiectul UNIBAIL RODAMCO privind LED-urile, (2011).
30. „Programul european privind lumina verde – Proiectul privind iluminatul eficient, Catalogul de implementare pentru 2005-2009”, JRC.
31. http://www.celma.org/archives/temp/CELMA_ELC_LSL_Presentation_D.Zembrot_EP_25012011.pdf
32. „Abordarea efectului de recul” – raport final (2011), contractul privind studiul Comisiei Europene ENV.G.4/FRA/2008/0112.
33. „Energie si patrimoniu comun” (2005), ADEME.
34. De exemplu, Amsterdam, Berlin, Bremen, Bruxelles, Budapesta, Eindhoven, Haarlem, Leipzig, Lyon, Manchester, Oslo, Rotterdam, Tallinn, Tilburg, Toulouse si altele.
35. De exemplu, Germania finanteaza o serie de proiecte-pilot „Kommunen in neuem Licht”; Franta sprijina proiectul „Cluster Lumière”, care ofera o platforma a inovarii in ceea ce priveste LED-urile.
36. De exemplu, Consiliul municipal al orasului Birmingham.
37. „Cerintele relevante pentru consumatori in ceea ce priveste proiectarea ecologica in iluminatul casnic”, documentul de sinteza BEUC – ANEC (2011), http://www.beuc.eu
38. Pretul de vanzare al unei lampi incandescente de 60W este mai mic de 1 euro, in timp ce pretul de vanzare al echivalentului sau LFC este de aproximativ 5 euro, iar cel al echivalentului LED depaseste 30 euro. Conform previziunilor actuale, pietele LFC-urilor si ale LED-urior vor atinge cote egale abia in 2015-16.
39. CTP include achizitionarea, intretinerea si inlocuirea, precum si costurile energiei.
40. „Sisteme de iluminat cu diode electroluminiscente: aspecte de sanatate care trebuie avute in vedere” (Lighting systems using light-emitting diodes: health issues to be considered) (2010), ANSES.
41. Comitetul stiintific pentru riscuri sanitare emergente si noi; acesta ofera consiliere Comisiei cu privire la aspectele stiintifice legate de siguranta consumatorilor, sanatate publica si mediu.
42. Cunoscut, de asemenea, si sub numele de conflict de „interese divergente” intre investitori si utilizatorii finali ai energiei, sau conflict „agent-principal”. De exemplu, in momentul compararii LED-urilor actuale cu lampile fluorescente, costul total de posesie al acestora este mai mare dupa o perioada de utilizare de 5-6 ani.

Foto: Photosynthesis Lamp by Meirav Barzilay, by Yvan / November 1, 2010

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video