Cum să pregătești instalația electrică pentru un smart-home veritabil?

1103 vizualizari
smart home
Distribuie pe

Casa inteligentă a devenit un deziderat pentru tot mai mulți dintre noi. Ușurința cu care putem opera online, inclusiv de pe telefonul mobil, o varietate tot mai mare de lucruri din casă - de la draperii, la prize sau obiecte electrocasnice, face acest concept extrem de atractiv. Dar cum facem să pregătim instalația electrică pentru toți acești consumatori? 

Datele problemei

Trebuie spus că indiferent dacă ești pe cale să cumperi un apartament nou sau vechi, locuiești deja într-un astfel de apartament sau vrei să-ți cumperi o casă nouă sau veche, e aproape sigur că NU ai pregătită instalația electrică pentru o casă inteligentă sau smart home. Asta pentru că pregătirea presupune un cumul de factori.

  1. Un arhitect, proiectant de instalații sau electrician mai priceput să gândească și să proiecteze o astfel de instalație pe baza unui input de la viitorul beneficiar. 
  2. Cineva să aloce bani și resurse să execute această instalație astfel încât ea să răspundă viitoarelor nevoi și fiecare cablu și poziție să fie trasă acolo unde trebuie și cum trebuie. Fără să fie supra-solicitate anumite circuite, fără prize montate unde n-ar trebui sau consumatori care să nu fie aproape de prize.

În practică...

...aproape 100% din apartamentele noi sunt livrate cu instalații prost gândite și executate, iar cele din imobilele mai vechi, la fel de nepregătite, măcar au scuza că nu au fost gândite la vremea la care aveam atâția consumatori electrici și atâtea posibilități de automatizare. Pentru ca punctele 1 și 2 de mai sus să fie realizate, orice constructor sau dezvoltator de proiecte imobiliare ar trebui să investească suplimentar față de minimul cu care e obișnuit în prezent. Uite un exemplu: câți dintre dezvoltatorii imobiliari vă oferă acces la o rețea de curent trifazic? o opțiune extrem de interesantă pentru cineva care ar dori să-și poată instala o stație de încărcare a mașinii electrice.

Ce e casa inteligentă?

Chiar dacă ne raportăm uneori diferit la acest concept, în general când facem referire la smart home, ne gândim la o locuință, fie ea apartament sau casă, unde sunt instalate sisteme de iluminat, încălzire și răcire și obiecte electrice și electrocasnice care pot fi controlate de la distanță de pe dispozitive fixe sau mobile - calculator, laptop, smartphone, tablete etc. În ce proporție? Aici probabil depinde de buget, preferințe și alt input subiectiv de la beneficiar. 

Oricum ar fi, pentru ca o locuință să poată fi automatizată mai ușor, primul pas e pregătirea instalației electrice cu așa numita cablare inteligentă. Pentru că oricât de puternică ne-am gândit rețeaua wireless, cu cât vom conecta mai multe dispozitive fără fir la ea, cu atât mai slab va fi semnalul pe care fiecare îl va primi. Iar de aici, la conexiuni lente și probleme de comunicare, e doar un pas.În același timp, cred că nimeni nu-și dorește să-și vadă casa aglomerându-se cu cabluri, routere, cutii, încărcătoare, prelungitoare etc. 
Soluția e, așa cum aminteam, cablarea inteligentă.

Ce este cablarea inteligentă?

Cablarea inteligentă e și el un concept care se referă la o serie de panouri de control și cabluri care organizează diferite tipuri de rețele, cu scopul final de a oferi o acoperire fiabilă pentru funcționarea tuturor sistemelor și aparatelor din automatizarea locuinței - adică a locuinței inteligente, mai pe scurt. De la priza inteligentă, la termostatul wireless, sistemul audio, sistemul de alarmă, la senzorii de luminozitate și așa mai departe.

Ei bine, toate acestea se fac printr-o cablare structurată. Mai exact prin găsirea acelei soluții tehnice prin care conectăm și integrăm firele și cablurile pentru internet, televiziune și divertisment audio, telefonie, automatizare a locuinței, securitate la domiciliu și multe altele în așa fel încât să avem parte de viteză bună de transfer, securitate a rețelei, confort, dar și eficiență energetică.   

Cât costă cablarea inteligentă a unei case?

Prețurile variază foarte mult în funcție de suprafețele care trebuie acoperite, dar și în funcție de necesitățile care vin din inputul beneficiarului. Evident, cu cât vrei să automatizezi mai multe lucruri din casă, cu atât e nevoie de o pregătire și o investiție mai mare. Ce certitudine însă, o cablare inteligentă nu e o soluție low-cost și te va costa mai mult decât o instalație electrică normală, clasică, în care folosești doar câteva circuite electrice pentru prize, pentru iluminat și poate pentru cablul TV. 

În plus, ca să ai certitudinea că totul e proiectat și executat corect, trebuie să apelezi la specialiști, așadar și manopera va costa mai mult decât dacă ai apela la un simplu electrician. Prin urmare, niște ordine de mărime sunt imposibil de formulat, însă ce putem face, este să îți dăm câteva repere la care să acorzi atenție atunci când ceri oferta și discuți despre necesități:

  • Manopera pentru proiectarea și execuția instalațiilor 
  • Manopera pentru pregătire, repararea și finisarea după execuția instalației
  • Costul materialelor pentru cablarea propriu-zisă
  • Numărul de prize și întrerupătoare - am pus separat acest punct, deși se leagă direct de primul punct

Ce dispozitive putem include în smart home?

Mai nou tendința este ca tot mai multe dispozitive electrice să funcționeze conectate în rețele, însă multe au nevoie în continuare de conexiunea la priză. În plus, aproape sigur aveți prin casă și dispozitive non-smart, cum ar fi aerul condiționat sau frigiderul, care dacă nu sunt din cele mai noi generații, nu pot fi conectate wireless. Totuși, prin cablare inteligentă, ele pot fi aduse în smart home și automatizate. Mai apoi, dacă e să vorbim despre lista cu ce poate fi conectat, atunci posibilitățile sunt aproape nelimitate: întrerupătoare, becuri, electrocasnice, prize, termostate, detectoare de fum, sisteme de alarmă, sonerii de ușă și lista poate continua.

În loc de concluzii

Acum că poate știți ceva mai multe decât înainte despre concepte precum cablarea inteligentă, casa inteligentă, ce se poate automatiza și de ce mai nici o casă nu e pregătită „by default” să fie automatizată, trebuie să mai știți ceva. Înainte de a vă apuca de orice, e mai mult decât indicat să vorbiți cu sau să angajați un profesionist. Nu doar pentru că avem de-a face cu instalații electrice, dar și pentru că vorbim despre proiectarea unor sisteme care vor trebui să funcționeze armonizat, împreună.
 

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video