Aerteknika

Eaton desfasoara o campanie pentru o protectie sporita impotriva incendiilor cu surse de aprindere de natura electrica

Eaton raport risc incendii
vizualizari

Un nou raport tehnic evidențiază riscurile incendiilor cu surse de aprindere de natură electrică în instalațiile rezidențiale și comerciale (mici și medii) de joasă tensiune, precum și modalități eficiente de prevenire a acestora

Fumul, focul și flăcările provoacă daune uriașe proprietăților imobiliare locative și reprezintă un pericol major de vătămare sau moarte. În Europa, anual, circa 4.000 de persoane mor din cauza incendiilor, ceea ce înseamnă aproximativ 11 decese în fiecare zi. Întrucât peste 25 la sută dintre aceste incidente sunt cauzate de electricitate, Eaton, companie specializată în managementul energiei, a lansat o inițiativă prin care urmărește să asigure educație și asistență într-o măsură mai mare.

eaton

În acest context, Eaton a publicat un raport detaliat în care autorul Alfred Mörx, expert independent în domeniul siguranței electrice în Europa, studiază incidența cazurilor de incendii cauzate de electricitate și în special de arcul electric. El explorează concepte de protecție care pot reduce riscurile inerente planificării și executării unei instalații, îndeosebi în domeniul instalațiilor din construcții și locuințe. El subliniază faptul că, în prevederile tehnice corespunzătoare ale IEC și CLC, au fost adoptate dispoziții adecvate în ce privește utilizarea atât a sistemelor, cât și a dispozitivelor de protecție împotriva arcului electric.

„Unele dintre aceste reguli de instalare au fost deja sau sunt actualmente incluse în codurile naționale de bune practici și, mai mult decât atât, sunt suplimentate cu alte cerințe naționale”, afirmă Mörx. „De exemplu, în Germania, potrivit ultimei ediții a VDE 0100-420, referitor la utilizarea sistemelor de protecție împotriva arcului electric pentru echipamentele fixe, se menționează că în timpul funcționării normale se pot produce arcuri electrice și scântei, și utilizarea lor este necesară atunci când există exigențe mari privind disponibilitatea sistemului electric. Începând din februarie 2016, aceste dispozitive de protecție împotriva arcului electric au fost luate în calcul pe anumite circuite în proiectele unor facilități noi , precum și în modificările și extinderile sistemelor electrice existente.”

Incendiile cu surse de aprindere de natură electrică se pot produce din diferite cauze, fapt ce impune diferite tipuri de protecție. În caz de scurtcircuit, de exemplu, un întreruptor automat se activează atunci când se depășește o valoare critică, ceea ce previne distrugerea termică a instalației. Un întreruptor de curent rezidual detectează curentul care nu se întoarce la alimentare, ci utilizează altă cale, asigurând astfel o protecție importantă împotriva șocurilor electrice. Cu toate acestea, RCD-urile singure nu pot proteja eficient împotriva incendiilor cu surse de aprindere de natură electrică. Curentul provenit de la un arc electric este ceva mai mic decât curentul nominal sau similar acestuia, dar prezintă un număr semnificativ de frecvențe mai înalte, care sunt suprapuse pe curentul nominal normal. Pentru recunoașterea acestui model de frecvență înaltă este necesară o unitate de detectare digitală. Din acest motiv a fost introdus Dispozitivul de detectare a defectului de arc electric (AFDD) în conformitate cu IEC 62606, care poate reacționa și opri arcurile electrice care sunt greu de observat, însă extrem de periculoase.

Asigurarea protecției instalațiilor de joasă tensiune reprezintă o competență de bază a Eaton, care se mândrește cu peste 100 de ani de experiență în tehnologia de distribuție și de protecție a energiei electrice. Cu inovații precum întreruptorul diferențial cu protecție integrată la suparcurent, și întreruptorul diferențial digital, compania pune la dispoziție un portofoliu unic de produse de prim rang pe piața de profil. Eaton a lansat acum un dispozitiv compact. AFDD+ detectează arcurile electrice, precum și curentul rezidual, supracurentul și scurtcircuitele, oferind, de asemenea, protecție împotriva tuturor acestora. Astfel, aceasta este o soluție rentabilă, robustă, fiabilă, completă și ușor de instalat, care sporește siguranța în aplicații critice, inclusiv în dormitoarele sau spațiile de locuit ale unor instituții, precum centre de zi sau centre de îngrijire și asistență, și spații de lucru cu risc sporit de incendiu din cauza materialelor prelucrate sau depozitate în incintele respective.

Pentru informații suplimentare pe tema protecției împotriva incendiilor și pentru a descărca gratuit raportul de 24 de pagini, accesați www.eaton.com/gb/livesafe.

Pentru a afla mai multe despre Eaton, vizitaţi www.eaton-electric.ro. Pentru cele mai recente ştiri, urmăriţi-ne pe Twitter (@ETN_EMEA) sau pe LinkedIn (Eaton).

Opinii

https://bit.ly/2Ds8Frn

Marius IORDACHE, Sales Manager Heating & Water Heating Devices TESY Romania SRL

Vom continua să dezvoltăm capacitatea de producție astfel încât să atingem obiectivul ambțios de a fi în primii trei producători de boilere electrice în Europa în următorii 3 ani.

Marius IORDACHE, Sales Manager Heating & Water Heating Devices TESY Romania SRL

Horia Voicu, director AFRISO-EURO-INDEX SRL

Împlinirea a 150 de ani de existență pentru AFRISO în 2019 este un eveniment semnificativ, o performanță unică în domeniu, care ne obligă pe mai departe să fim referința în tot ce înseamnă aparate de măsură și accesorii pentru instalații la cel mai înalt nivel de calitate.

Horia Voicu, director AFRISO-EURO-INDEX SRL

Samuel Prodea, director general PEFOC.ro

"Scopul și provocarea majoră pe care am avut-o în 2018 a fost informarea corectă și educarea clienților, deoarece în România încă se fac multe improvizații în acest domeniu. Vrem să continuăm să specializăm meseriași în acest domeniu."

Samuel Prodea, director general PEFOC.ro

Top Categorii

Apa
Campanii
Climatizare
Electrice
Energie regenerabila
Evenimente
Termice
Tehnologie
Pompe
Sanitare

Romtherm 2019