Full time acasă: folosește eficient lumina pentru productivitate și confort

192 vizualizari
lucrul remote
Distribuie pe

Provocările prezentului și doi ani de restricții în materie de mobilitate, au determinat o mare parte dintre angajații din România să se orienteze spre lucrul remote. Mulți au fost nevoiți să își mute parțial sau total activitatea în spațiul locuinței. Ajungând să petrecem timp îndelungat în interiorul casei, devine și mai importantă să alegem lumina ideală din fiecare cameră și din spațiul biroului.

Lumina din casă se reflectă nu doar asupra productivității, a stării pozitive, dar și asupra facturii la energia electrică. De aceea fiecare investiție pe care o facem ar trebui să întrunească și condiții de economisire. De la modul de proiecție a straturilor de lumină și până la tipurile de becuri eficiente, oferă casei tale toată căldura necesară care să o transforme într-un cămin care să îndeplinească și funcția unui birou. 
 

Combină eficient lumina naturală cu cea artificială

Lumina într-o încăpere determină modul în care percepem și ne raportăm la spațiu. Varianta optimă ar fi să combinăm lumina naturală cu surse de iluminat electric, astfel încât să obținem optimul pentru bunăstarea personală. Profită din plin de prima parte a zilei ca să te bucuri de lumina naturală, care rămâne cea mai bună sursă pentru productivitate.

Atunci când abordăm problema iluminatului, eficient dar și estetic, factorul principal de care trebuie să ținem cont rămâne temperatura culorilor. Există 3 tipuri de lumină:

  • Lumina caldă(Tc < 3300K) are nuanțe de roșu și galben. Culoarea evocă amintirea arhetipală a focului și are un efect odihnitor, relaxant. Este potrivită pentru spații în care îți dorești să păstrezi intimitate și confort, cum ar fi zona de living, dining sau dormitor. De asemenea, sunt adecvate pentru camera copiilor. 
  • Lumina neutră(Tc = 3300-5300K) are o tentă albă și se apropie de lumina naturală. Intensitatea pune accent pe detaliile din încăpere și este un stimul mental, încurajând concentrarea. În interiorul locuinței, becurile cu lumină neutră sunt adecvate pentru spațiul pe care l-ai amenajat pentru birou sau pentru lampa pe care o folosești la citit. 
  • Lumina rece(Tc > 5300K) prezintă nuanțe albăstrui și se apropie de spectrul ultraviolet. Stimulează un ritm circadian intens, care poate fi afectat în urma unei expuneri lungi la intensitatea acesteia. Becurile cu lumină rece pot fi folosite în baie sau bucătărie, dar și în spații cu activități solicitante, unde primează atenția și focusul pe detalii. Se poate folosi în spațiul pe care l-ai amenatat ca atelier sau studio.

Iluminează ambientul în straturi, după principiul celor trei surse de lumină

Iluminarea în straturi, din 3 surse distincte, situate la mai multe niveluri ale încăperii,  înseamă folosirea luminii de lucru, combinată cu cea de ambient și de accent ca să maximizezi efectul dorit.

Ar fi ideal ca într-un spațiu să nu depindem de o sursă unică de lumină, cum este plafoniera. Deși situată deasupra, nu acoperă nevoile de lumină pentru activitățile desfășurate în interior. Același principiu se aplică și în camerele copiilor, mai ales dacă aceștia sunt elevi. 
 

Principiul celor 3 surse de lumină presupune existența unor surse de lumină artificială la trei nivele diferite: la nivelul podelelor și al pieselor de mobilier, la nivelul ochilor și pe tavan. Cele 3 surse distincte și alternative de lumină se completează între ele, susținând un rol multifuncțional pentru încăpere.

În acest fel, poți folosi astfel ambientul și pentru lucru, pentru dining sau serialul preferat în compania prietenilor. Și în camera copiilor este ideal să folosești aceleași principii și să completezi sursa ambientală de lumină din tavan cu o lampă de birou pentru masa lor de lucru.

Tehnologia LED îți permite să faci economii pentru iluminat

Abrevierea LED, din limba engleza Light-Emittingdiode, se referă la componente electronice semiconductoare și înseamnă diodă emițătoare de lumină. Avantajul cel mai important al acestor becuri este consumul redus de energie electrică care poate economie la energie de până la 90%.

În comparatie cu becurile incandescente, tehnologia LED folosește de până la 7 ori mai puțină energie și are costuri finale de până la 4 ori mai mici pentru aceeași cantitate de lumină. Becul LED luminează imediat ce a fost aprins la puterea maximă, așadar lumina pe care o oferă nu va fi perturbată de aprinderi si stingeri frecvente. Produsele LED sunt de asemenea rezistente la șocuri și deteriorări mecanice și au durată de funcționare mai mare de 10 ani. Intervalul lor de funcționare este cuprins între 50000 și 100 000 ore. 

Un factor deloc de neglijat este faptul că produsele LED sunt ecologice. Sunt fabricate fără să conțină substante toxice precum plumbul sau mercurul, prin urmare pot fi folosite oriunde fara teama ca vor fi distruse, iar ulterior pot fi reciclate cu ușurință.  

Atunci când conștientizezi rolul pe care lumina îl are în viața și casa ta poți obține maximul de beneficii, începând de la sănătate și până la facturile mai mici. Lumina poziționată adecvat va determina ca spațiul unei încăperi să fie mai eficient utilizat, să crească dimensiunea spațiului perceput și să servească unor noi scopuri, precum cel de a-ți petrece timpul lucrând remote.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 6.710 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 12.606 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 200 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video