Iluminand calea – Viitorul Industriei Europene a Iluminatului

65 vizualizari
Viitorul Industriei Europene a Iluminatului
Distribuie pe


 

Observatii introductive

La mai mult de 100 de ani de la inventarea luminii electrice, industria de iluminat din Europa este in curs de schimbare fara precedent. Trecerea la tehnologia cu LED-uri ofera nu numai o tehnologie de iluminat eficienta energetic dar, de asemenea, imbunatateste si posibilitatile pe care iluminatul le ofera consumatorilor, proiectantilor si mediului.

Industria europeana de iluminat a fost intotdeauna in fruntea inovatiei. Chiar si astazi Europa este regiunea lider atunci cand vine vorba de dezvoltarea tehnologica si de cercetare stiintifica in domeniul luminii si diferitelor sale aplicatii. De exemplu, industria iluminatului este, de asemenea, de conduce lucrarile de renovare in sectorul european al constructiilor, necesitand forta de munca de inalta calificare pentru aceasta crestere.

Lighting Europe reprezinta 17 asociatii nationale si 14 companii din domeniul iluminatului. Sectorul este propulsat de un potential ridicat de inovare, cu o cifra de afaceri estimata de 20 miliarde euro si reprezentand peste 100,000 locuri de munca din Europa. Industria de iluminat din Europa este si a fost intotdeauna condusa de IMM-uri atunci cand vine vorba de productia de corpuri de iluminat si produse cu valoare ridicata. Aceasta cultura a IMM-urilor in cadrul industriei este o preconditie cruciala pentru a oferi pe piata produse decorative, inovatoare si durabile.

Un colaborator ferm pentru a obtine eficienta energetica in Europa
Iluminatul reprezinta 14% din consumul de energie electrica la nivelul UE si 19% din consumul mondial. Au fost realizate imbunatatiri semnificative ale performantei energetice a iluminatului, sursele de lumina fiind acum pe deplin reglementate de legislatia europeana Ecodesign privind proiectarea ecologica, stabilind cerintele minime de performanta pentru toate categoriile de produse. Industria de iluminat din Europa a insotit activ si cu incredere initiativele legislative respective, propuse de Comisia Europeana si adoptate de catre Statele Membre, recunoscand pe deplin impactul lor pozitiv asupra actiunii de a face statele membre ale Comunitatii Europene neutre in carbon.

Politica europeana de eliminare treptata a produselor de iluminat ineficiente s-a dovedit a fi una de succes. In 2011, industria europeana din domeniul iluminatului a vandut pentru prima data mai multe produse eficiente energetic decat cele mai putin eficiente – un exemplu clar al succesului legislatiei europene privind proiectarea ecologica si un model pentru alte sectoare, in sensul ca trecerea la produse mai eficiente energetic este posibila.

Alaturi de astfel de masuri legislative, este necesar cresterea numarului de initiative care vizeaza stimularea pietei in privinta produselor eficiente energetic, a sistemelor si serviciilor. Asa cum s-a aratat intr-un raport din 2011, (Iluminand calea – Perspective asupra pietei mondiale a iluminatului, McKinsey&Company report), investitiile in eficienta energetica sunt mult mai eficiente si eficace decat investitiile in energii regenerabila, industria de iluminat din Europeana este convinsa ca achizitiile publice predominant ecologice si stimulentele financiare adecvate pentru renovarea cladirilor are un rol-cheie in punerea concreta in aplicare a eficientei energetice in Europa. Comisia Europeana s-a angajat deja la o serie de initiative si trebuie sa se asigure ca astfel de initiative precum Renovate Europe conduc spre politici concrete si masuri legislative. Este evident faptul ca intr-un astfel de context, Comisia Europeana este chemata sa asigure punerea in aplicare corespunzatoare a Directivei privind eficienta energetica si performanta energetica a cladirilor, in toate statele membre ale UE.

Este important de subliniat fara indoiala ca industria europeana din domeniul iluminatului este hotarata sa ramana un aliat puternic al eforturilor Comisiei Europene de a spori si mai mult eficienta energetica. Strategia de dezvoltare a strategiilor pe termen mediu si lung, in acest context, isi gaseste sprijinul nostru deplin. Recent publicata Carte Verde care stabileste cadrul pentru politicile privind climatul si politicile energetice pana in 2030, este un pas important in aceasta directie. Lighting Europe studiaza foarte atent Cartea verde fiind implicata in procesul de consultare. Ce se poate afirma in acest stadiu este ca obiective obligatorii privind eficienta trebuie urmate iar industria de iluminat va sprijini aceasta politica. 

Planuri de viitor – noi abordari ale luminii
Ar fi insuficienta abordarea extrem de inovatoare a luminii daca ne-am limita la considerarea luminii doar din perspectiva eficientei energetice.
Avand in vedere mai ales provocarile socio-economice cu care se confrunta Europa si cu care se va confrunta tot mai des in viitor, factorii de decizie europeni sunt chemati sa promoveze o politica de eliminare treptata in favoarea produselor, sistemelor si serviciilor noi si inovatoare pentru piata europeana din domeniul iluminatului.

Europa se confrunta cu o provocare in ceea ce priveste viitorul evolutiei sale demografice, confruntandu-se cu o populatie imbatranita. Impactul acestei dezvoltari este vizibil astazi si necesita masuri politice curajoase, tangibile si care pot fi implementate atat in Uniunea Europeana cat si la nivel de stat membru. Desi probabil nu vizibil la prima vedere, industria de iluminat europeana are potentialul si expertiza necesara de a face fata acestor provocari si a le transforma in oportunitati.

Studii recente au demonstrat ca spectrul non-vizual de lumina artificiala are un impact pozitiv asupra sanatatii umane si a bunastarii in general, putand influenta ritmul biologic. De exemplu, datele curente arata imbunatatiri pozitive a persoanelor in varsta care sufera de dementa care beneficiaza de solutii personalizate de iluminat in locuinte, impactul potential al acestuia nefiind de neglijat. Este necesara mai multa cercetare in domeniu pentru a intelege acest subiect si a construi o baza stiintifica pentru a permite industriei europene sa-si consolideze rolul de lider tehnic in acest domeniu, intr-un mediu global.

Avem incredere ca Comisia Europeana va include in mod adecvat sectorul de iluminat ca un factor biologic in agenda sa de cercetare in cadrul programului HORIZON 2020 si va continua sa sprijine punerea in aplicare a concluziilor din Cartea verde UE Iluminand viitorul. Trebuie subliniat in mod special faptul ca IMM-urile joaca un rol esential in implementarea documentului iar Lighting Europe este increzatoare ca politica Comisiei „thinking SME first” va fi, de asemenea, parte integranta in dezvoltarea initiativelor de imbunatatire a competitivitatii industriei europene de iluminat.

De la produse la sisteme – Iluminat inteligent pentru societatea noastra
Asa cum s-a aratat mai sus, noua tehnologie LED va schimba nu doar perceptia asupra luminii insa va schimba fundamental industria iluminatului. Simpla productie de produse de iluminat nu va spori competitivitatea industriei. Industria europeana de iluminat face fata acestei provocari si ofera pietei sisteme si servicii integrate. Sistemele de iluminat inteligente nu vor reduce doar consumul energetic cu inca 40% insa vor permite si integrarea iluminatului in cladirile inteligente. Sistemele inteligente necesita, de asemenea, o forta de munca cu experienta, care poate contribui la cresterea numarului de locuri de munca la nivel european.
Este important ca activitatea legislativa a UE ia in considerare aceasta schimbare de tehnologie si dezvolta in paralel fata de o abordare bazata pe performanta produsului, o abordare bazata pe sistem.

Pe langa masurile legislative care stabilesc criterii minime de performanta pentru sistemele de iluminat, este importanta stimularea cercetarii suplimentarea legate de sistemele de iluminare inteligente. Acest lucru va asigura ca industria europeana din domeniul iluminatului isi va mentine rolul de lider in urmatoarea faza a iluminatului cu LED-uri: digitalizarea luminii.

Mai mult, este necesara promovarea informatiilor de piata si supravegherea pietei, pentru a permite clientilor sa faca o alegere in cunostinta de cauza si de a accelera adoptarea de produse, sisteme si servicii de inalta calitate pe piata europeana.

Calea de urmat
Industria de iluminat din Europa se afla in fruntea inovatiilor si asteapta cu nerabdare sa continue cooperarea de succes cu toate partile interesate pentru a mentine standardele atunci cand vine vorba de iluminat eficient energetic si de calitate inalta in toate aplicatiile.

Industria europeana de iluminat este privilegiata a oferi sprijinul Comisiei Europene in vederea realizarii urmatoarelor obiective necesare unei mai bune lumini in Europa:

• Mentinerea preferintelor consumatorilor pentru alegerea de produse de iluminat eficiente energetic
• Elaborarea legislatiei aferente produselor in legislatia aferenta sistemului pentru a spori solutiile eficiente energetic
• Permite IMM-urilor sa fie o parte integranta si valoroasa a noului lant valoric din domeniul iluminatului
• Acopera lacunele din cercetare spre a oferi o baza pentru includerea sporita a spectrului non-vizual al luminii in aplicatiile viitoare pentru a imbunatati confortul, eficienta muncii, si sanatatea
• Promovarea rolul de lider al industriei europene in urmatoarea faza de digitalizare a luminii
• Adoptarea obiectivelor obligatorii de eficienta energetica pentru UE.

Presedintele Comisiei Barroso informat cu privire la orientarea viitoare a industriei europene de iluminat
Presedintele LightingEurope Dietmar Zembrot a prezentat o informare presedintelui Comisiei Europene, José Manuel Barroso, cu privire la orientarea viitoare a pietei europene de iluminat. In raspunsul sau adresat d-lui Zembrot, Presdintele Barroso a subliniat importanta si rolul de lider al industriei europene de iluminat, fiind o ramura a industriei extrem de inovatoare.
Continutul integral al documentului de informare este disponibil la: www.lightingeurope.org

Foto: Dietmar Zembrot, Presedintele Lighting Europe, a inmanat documentul privind orientarea viitoare a pietei europene de iluminat domnului José Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 461 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 17.172 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 1.550 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 449.798 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video