Aerteknika

Motoarele electrice in curent alternativ utilizate in sistemele HVACR

Motoarele electrice in curent alternativ utilizate in sistemele HVACR
vizualizari

Datorită creșterii populației și creșterii numărului unităților comerciale și industriale în Orientul Mijlociu și în Africa de Nord, cererea pentru produsele HVACR în regiune rămâne ridicată pentru diferite aplicații comerciale, industriale și rezidențiale. Pentru a fi în măsură să furnizeze nevoile acestor industrii, companiile HVACR asigură dezvoltarea produselor de înaltă calitate.

Unul dintre cele mai importante produse din industria HVAC sunt motoarele electrice. Acestea reprezintă componenta de bază, care este responsabilă pentru alimentarea suflantelor pentru a deplasa aerul. Motoarele electrice acționează compresoarele pentru comprimarea agenților frigorifici și, de asemenea, ajută pompele sau aplicațiile de răcire și apă caldă. Sunt o parte integrantă a tuturor sistemelor HVAC și multe aplicații nu ar putea fi implementate fără motoare electrice.

Tipul de motor care este utilizat în sistemele HVAC depinde de aplicația acestuia. De exemplu, ventilatoarele electrice sau ventilatoarele cu elice necesită de obicei motoare care au un cuplu de pornire scăzut, în timp ce compresoarele necesită motoare care au cuplu de pornire ridicat. Acesta este motivul pentru care este important pentru inginerii HVAC să selecteze motorul corespunzător al locului de muncă, altfel problemele vor apărea pe toată durata funcționării sistemului HVAC.

Iată diferitele motoare de curent alternativ utilizate în sistemele HVACR:

Motoare de inducție (split phase)
Aceste motoare sunt cunoscute ca motoarele de acționare în industria HVAC, fiind de obicei utilizate în aparatele de climatizare, deoarece aceste motoare furnizează un cuplu de pornire ridicat. Există două motoare comune cu fază split care sunt utilizate în aplicațiile HVAC: motorul de pornire cu condensator-pornire și motorul de pornire cu rezistență-pornire-inducție.

Motoarele de pornire a condensatoarelor utilizează un condensator de pornire pentru a-și crește cuplul de pornire. Majoritatea acestor motoare utilizează un întrerupător centrifugal pentru a deconecta condensatorul de pornire de la circuitul de înfășurare de pornire în momentul în care motorul va atinge viteza de rulare de aproximativ 70 până la 80 de grade.

Motorul electric de pornire cu rezistență la pornire, pe de altă parte, are o înfășurare de pornire și o înfășurare de rulare. Cele două înfășurări sunt în fază de 45 până la 90 de grade, ceea ce oferă motorului un impuls la pornire. Spre deosebire de motorul de pornire cu condensator-pornire-inducție care utilizează un condensator, acest motor utilizează un întrerupător centrifugal pentru a decupla circuitul de pornire.

Motoare cu condensator permanent (PSC)
Motoarele electrice cu condensator permanent au multe aplicații HVAC. Acestea sunt utilizate pentru multe aplicații de compresoare pentru refrigerare și aer condiționat. Aceste motoare sunt motoare electrice monofazate. Ele pot fi ușor reversibile din sensul acelor de ceasornic în sens invers acelor de ceasornic. Motorul PSC utilizează un condensator și are eficiență bună de funcționare. 
Când un motor PSC este utilizat în compresoare, acesta utilizează doi condensatori atașați la cablajul său. Primul funcționează ca un condensator de pornire pentru a crește cuplul de pornire, iar al doilea este un condensator de funcționare pentru a crește eficiența de funcționare.

Electromotoare cu pol divizat (shaded-pole)
Motoarele electrice cu pol divizat din industria HVAC sunt utilizate în mod obișnuit numai pentru aplicații fracționare de cai putere, în care cerințele de pornire și de funcționare a cuplului sunt minime. Aceste motoare sunt utilizate în dispozitive cu un cuplu de pornire redus, cum ar fi ventilatoarele electrice și pompele mici. Motoarele cu pol divizat nu folosesc condensatori și nu sunt ușor reversibile.

Adauga Comentarii

Basic HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id> <p> <br> <span> <img src alt height width data-entity-type data-entity-uuid data-align data-caption>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • You can align images (data-align="center"), but also videos, blockquotes, and so on.
  • You can caption images (data-caption="Text"), but also videos, blockquotes, and so on.
  • Only images hosted on this site may be used in <img> tags.

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.

Opinii

https://bit.ly/2Ds8Frn

Marius IORDACHE, Sales Manager Heating & Water Heating Devices TESY Romania SRL

Vom continua să dezvoltăm capacitatea de producție astfel încât să atingem obiectivul ambțios de a fi în primii trei producători de boilere electrice în Europa în următorii 3 ani.

Marius IORDACHE, Sales Manager Heating & Water Heating Devices TESY Romania SRL

Horia Voicu, director AFRISO-EURO-INDEX SRL

Împlinirea a 150 de ani de existență pentru AFRISO în 2019 este un eveniment semnificativ, o performanță unică în domeniu, care ne obligă pe mai departe să fim referința în tot ce înseamnă aparate de măsură și accesorii pentru instalații la cel mai înalt nivel de calitate.

Horia Voicu, director AFRISO-EURO-INDEX SRL

Samuel Prodea, director general PEFOC.ro

"Scopul și provocarea majoră pe care am avut-o în 2018 a fost informarea corectă și educarea clienților, deoarece în România încă se fac multe improvizații în acest domeniu. Vrem să continuăm să specializăm meseriași în acest domeniu."

Samuel Prodea, director general PEFOC.ro

Top Categorii

Apa
Campanii
Climatizare
Electrice
Energie regenerabila
Evenimente
Termice
Tehnologie
Pompe
Sanitare

Romtherm 2019